Freddi lopetti

Fredrik Smulter on pitkällä urallaan voittanut neljä penkkipunnerruksen maailmanmestaruutta. Kolme vuotta sitten hän voitti superraskaan sarjan maailmanmestaruuden nostamalla maailmanennätystuloksen 400 kiloa. Vuotta myöhemmin hän paransi ennätyksekseen 401 kiloa.

Sunnuntaina Smulter lisäsi saavutustensa listaan vielä klassisen penkkipunnerruksen superraskaan sarjan Euroopan mestaruuden. Nyt hän on päättänyt lopettaa liki 18 vuotta kestäneen kilpauransa yksinkertaisesta syystä. – Pääkoppa on tyhjä. Asenne ja lataus ovat jo kahden vuoden aikana olleet paremmat harjoituksissa kuin kilpailussa,

Superhurri kertoi motivaationsa hiipuneen jo pari vuotta aikaisemmin jolloin hän voitti neljännen penkkipunnerruksen MM-kultansa. Hän jatkoi kuitenkin kilpailemista, koska nautti niin paljon harjoittelusta. Yksi päätökseen vaikuttaneista asioista olivat myös terveydelliset syyt. Paino on nyt 34-vuotiaana yli 150 kiloa. Smulter toivoo, että hänet muistetaan urheilu-uransa jälkeen muun muassa siitä, että hän oli ensimmäinen 400 kilon nostaja Kansainvälisen voimanostoliiton (IPF) kisoissa. Tätä hän pitää itse parhaimpana muistonaan. - Paras muisto on ilman muuta se että olen ensimmäinen IPF nostaja joka otti 400kg paidalla. Koko nosto tuli varsikin yleisölle "puskista" ja siksi oli niin hienoa. Tämä rajapyykki 400kg on siitä mistä tulevaisuudessa minut muistetaan.

- Halussani oli ME paitapenkkissä ja epäviralliset ME:t raw'na. Olin yksi niistä nostajista, joka toi voimanoston takaisin valtamediaan, Maalahden Härkä listasi. - Olin hurri, joka tuli hyväksytyksi ympäri Suomea. Moni sanoo, ettei 200 kiloa voi nostaa ”natuna”. Smulter nosti sen 28 kertaa yhdellä sarjalla. - 28x200 tein normi tangolla ja tyyli oli tommoinen ruma salityyli. Lisäksi nostin 32x201kg FatBar tangolla, sain paksummasta tangosta edullisemmat nostokulmat. 25x200kg tein normitangolla suhtellisen siistillä tyylillä, listaa mies parhaita tekemisiään salilla. -  301,5kg salityylillä ja 328kg "allout cheat tecnique". Paidalla 417,5kg.

Smulter aikoo seuraavaksi pudottaa painoaan 25-30 kiloa. Hän aikoo jatkaa myös eloaan perheenisänä, jääkiekkovalmentajana sekä putkavartijana.

– Sain tutustua moniin eri ihmisiin. Sain olla maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja. Kivaa oli. Mutta jäikö jotain hampaankoloon ? - Ei. Mutta olisihan minä voinut suorittaa harvat kansanväliset kisat mitä tein raakapenkissä paremmin, sanoo Maalahdessa sikalaan salinsa tehnyt Freddi. Kumpi oli kivempaa, raaka vai paidalla nostaminen ? - Paita oli selvästi hauskempi ne ensimäiset 15 vuotta sitten nämä viimeiset vuodet raakapenkki oli selvästi minun juttuni. 401kg paidalla ja 282kg raakana tuli kisoissa otettuna. Uskon että raakapenkki ei oteta pitkään aikoihin mutta paitapenkkini saattaa Ove Lehto vielä rikkoa !

Mutta nyt pää on tyhjä, vaikea saavuttaa jotain jos pääkoppa on tyhjä vaikka fyysiset rahkeet olisi…, toteaa Freddi. Lopuksi haluan kiittää Sakkea yhteistöitä vuosien varrelta. Varsikin oman salin perustamiseen Sakke oli asiantuntija ja antoi hyvät hinnat nuorelle nostajalle !

Seurasin Freddi Smulterin uraa aina alle 250kg penkkiraudoista aina uransa huipulle. Potentiaali ja intohimo lajiin suorastaan huokui nuoresta miehestä. Olimme Team Voimaharjoittelun kautta yhteistyössä, aina siihen asti kun SVNL sen kielsi. Samoin kalustimme Freddin kotisalia, Pighouse Gymiä ja hankimme sinne mm. Eleikon tangon. Kiitos Freddi hienoista hetkistä ! - Sakke