Janne Virtanen – voimamiehen elämää

Janne Virtanen jätti kilpa-areenat aikoja sitten. Miehen meriitit ovat suomalaista parhaimmistoa edelleen. Minulla oli ilo haastatella yhteistyökumppaniamme reilu vuosikymmen takaperin.

Painista erinomainen pohja

Janne Virtanen on kilpaillut voimamieskisoissa jo kymmenen vuotta. Alussa ykköslajina oli paini mutta voimamieskisat alkoivat kiinnostaa enemmän ja enemmän. – Olin painissa ikuinen kakkonen, Juha Ahokkaan varjossa. En päässyt koskaan arvokisoihin ja motivaationi laski. Isänsä mukana jo 7-vuotiaana painisalille mennyt mies sai painista erinomaisen pohjan uuteen lajiinsa. – Painista tuli älyttömän hyvä pohja. Nopeutta, kestävyyttä, ketteryyttä, voimaa. Silloin kun painin kesti matsi 5 minuuttia yhteen putkeen, siinä kehittyi palautumiskyky huippuunsa.

Ensimmäiset voimamieskisansa 32-vuotias kirvesmies kävi jo vuonna -92, lähes kymmenen vuotta sitten. Viisi vuotta sitten irtosi Suomen Vahvin Mies-kisoista viides tila, vuotta myöhemmin parani sijoitus pykälällä. Sen jälkeen ei voittajaa kotimaasta löytynyt.

Virtanen kokeili sumopainia vuonna 1997 aina MM-tasolla saakka. Hopeamitali jätti kiinnostuksen lajiin. – Olisi mielenkiintoista kokeilla sumoa uudelleen. Se on laji jossa matsi kestää korkeintaan 10 sekuntia ja turnaukset ovat kerrasta poikki systeemillä. Massa on eduksi mutta nopeus ja väistöliikkeet ratkaisevat paljon, kertoo Janne kokemuksiaan japanilaisten hallitsemasta lajista.

Kymmenen vuoden aikana ovat myös voimamieskisat muuttuneet. – Nyt laji on monipuolisempaa kuin ennen ja kilpailijoilta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia. Ennen mukana oli enemmän maksiminostolajeja, analysoi Virtanen lajin nykyolemusta.

Virheisiin ei ole varaa. Virtanen toteaa joka vuosi 5-6 kilpailijalle olevan mahdollisuus voittaa lajin maailmanmestaruus. Mestaruus ratkaistaan ennenkaikkea virheiden eliminoimisella. – Mestaruuteen vaaditaan sijoittumista kolmen parhaan joukkoon joka lajissa. Sijoituin itse useimmissa lajeissa sijoille 4-5 ja jäin pronssille., analysoi Janne.

Harjoittelusta

Alussa voimamiesten harjoittelu oli pelkkää salitreeniä. Jouko Ahola vei lajin harjoittelua eteenpäin suuresti ja osoitti että menestyäkseen ei välttämättä tarvitse olla yli 190-senttinen ja 130-kiloinen järkäle. Monipuolisen lajiharjoittelun ja mahtavan voitontahdon myötä Ahola kehitti itsestään uuden voimamiehen prototyypin. Voimakkaan, nopean ja kestävän. Hurja sisu teki miehestä legendan.

Janne treenasi pitkään Joukon kanssa mistä oli suurta hyötyä molemmille. – Jokke oli mahtava treenikaveri, kannustimme toisiamme koko ajan. Jos toisella oli huono päivä pakotti toinen venymään, muistelee Virtanen. Parivaljakko oli lyömätön vuoden 1999 Maailman Vahvin Mies-kisassa. – Totesimme ennen kisaa että se kummalla sattuu parempi päivä vie mestaruuden.

Siinä missä monet tekevät lajitreenit eri päivinä tai jopa eri viikkoina jakaa Virtanen harjoitteluaan lähinnä lihasryhmittäin. Lähes joka päivälle on ohjelmassa sekä laji- että salitreeniä. Ainoastaan jalkakyykylle ja maastanostolle on pyhitetty omat treenipäivänsä. Kaikkia ominaisuuksia mitä lajeissa vaaditaan pyritään kehittämään tasapuolisesti. Kilpailuun valmistautuminen vaihtelee paljon. Kun MM-kisassa tehdään pelkkiä lajeja kahden viikon ajan muodostaa se lähtökohdan myös kisaan valmistautumiselle. Yhden päivän kisaan Janne treenaa 4-5 lajia samana päivänä, useana päivänä viikossa. Salipäivinä tehdään punttitreenin lisäksi heikkoja lajeja. Punttisalin päälle saattaa ohjelmassa olla 10 toiston sarja tukinnostossa, 10×125 kiloa maasta rinnalle ja suorille käsille.

Janne harjoittelee salilla yhdessä voimanostajien, penkkipunnertajien ja muiden voimailijoiden kanssa. Seuran ylläpitämä sali on karu mutta sopii hyvin kovaan treeniin. Täällä saa treenata kovaa ja seura on hienosti mukana, kiittelee itsekin Turengin sarastuksen voimailujaostoon kuuluva Virtanen erityisesti Heikki Vanhasen panosta taustajoukoissa.

Tavoitteet 2002

Harvalle urheilijalle MM-pronssi merkitsee pohjakosketusta. Alkavaan kauteen Janne valmistautuu huolella. Viime vuonna perheenlisäys, talon rakentaminen ja loukkaantumiset vievät parhaan terän suorituksista eikä onnikaan ollut myötä. Nyt alkaa kaikki olla kunnossa, vihdoinkin.

Koko alkukauden selkävaivoista kärsittyään mies loukkasi kätensä syyskuun puolivälissä, vain muutama viikko ennen MM-kisaa. – Renkaan pyörityksessä tuli hauiksen alapäähän parin sentin repeämä. Se vaivaa vieläkin ja vaatii ilmeisesti leikkauksen, tilittää turenkilainen kirvesmies kauttaan. Kauden päätöskisassa Tukholmassa Janne joutui keskeyttämään muutaman lajin jälkeen. Vain viikko ennen MM-kisaa revähti reiden lähentäjä miehen tehdessä jalkaprässiä. Zambiaan matka alkoi synkissä tunnelmissa. – Kokeilin nostaa 100-kiloista kiveä eikä se inahtanutkaan.

Puolen pisteen tappio Norjan Svend Karlsenille EM-kisoissa kirvelee vieläkin. Kyseenalainen tuomarityöskentely pilasi mahdollisuudet ainoaan saavuttamattoman titteliin.

Voimamiehen kisakausi käsittää 12-15 GP kilpailua, päälle henkilökohtaiset ja joukkue EM- ja MM-kisat. Lisäksi kansalliset kisat sekä erilaiset näytökset, ennätyskokeet ja muut PR-tilaisuudet. Janne avaa kisakautensa helmikuussa Puolassa täysin treenituntumalla. Maaliskuussa Helsingissä pidettävän GP-kisan jälkeen alkaa jo keskittyminen tärkeinpään. Maailman Vahvimman Miehen titteli on saatava takaisin, se on ainoa tavoite. – Hienosäädän harjoitteluani ja kilpailen vähemmän, kiteyttää mies keinonsa. Virtanen on rakentanut talonsa itse, kirvesmies kun ammatiltaan on. – Talon saaminen valmiiksi tiputtaa 100 kilon taakan harteiltani, huokaisee mies helpotuksesta. En kysy onko se pyöreä kivi, tukki, Conan-pyörän akseli vai jotakin muuta. Kädenjälkeä ovat rakennustyömaalla tuttavien lisäksi käyneet ihailemassa myös monet alan ammattilaiset.

Janne tekee edelleen kirvesmiehen töitä, raha ei hänen mielestään saa voimamieskisoissakaan nousta pääasiaksi.

Sponsoriraha on tässäkin lajissa lujassa mutta olen kuitenkin saanut yhteistyökumppaneiltani runsaasti myönteistä palautetta, kiittelee yli 120 lehtijutussa viime vuonna esillä ollut urheilija tukijoitaan. Ensi kaudelle on tarkoitus ottaa mukaan oma manageri.

Kävelessämme 3-tien ylittävän huoltoaseman käytävää tervehtii Turengin info-pisteestä pahvinen voimamiehen figuuri iloisesti. Vieressäni 196 senttiä ja 124 terästä astelee vakaasti kohti uusia haasteita.

Parhaat saavutukset:

  • MM-I 2000, MM-II 1999, MM-III 2001
  • 4 x Suomen Vahvin Mies
  • 3 x joukkue MM-I, joukkue EM-I
  • 18 SM-mitalia painista
  • MM-II sumopainissa 1997

 

Tuloksia eri lajeista:

  • 6 kiven nosto 17 sekuntiin, kivet 120-173kg
  • voimaporras 3x205kg 21,53s ME
  • krusifiksi 12,5kg 1,21 min ME
  • 4 vuotta voittamaton rekanvedossa

Parhaat salitulokset:

  • jalkakyykky 370
  • penkkipunnerrus 230 ( ei paitaa )
  • maastanosto 380

Sakari Selkäinaho