Marc ”Spud” Bartley

Jo klassikoksi nousseiden vetoremmien ja muiden voima- ja kuntosali harjoittelussa käytettävien remmien kehittäjä Marc ”SPUD” Barcley haastattelu vuodelta 2005…

Marc Bartley nousee tilastoissa kuin raketti. Miehen nimissä on jo sarjan 125 kiloa toiseksi kovin jalkakyykky ja yhteistulos. Helsinkiin mies saapuu mielenkiinnolla, WPO Euroopan finaali on Etelä-Carolinalaiselle Bartleylle ainutlaatuinen kokemus.

File

  • Ikä:37
  • Ammatti:salinomistaja, personal trainer
  • Harrastukset:loikoilu
  • Perhe:äiti Rachel, isä Douglas, veli Shelby, tyttöystävä Susan
  • Kotikaupunki:Columbia, Etelä-Carolina. Syntyisin Indianasta

Kisaennätykset

  • Jalkakyykky:480
  • Penkkipunnerrus:317,5
  • Maastanosto:325
  • Yhteistulos:1117,5

Kuinka aloitit painoharjoittelun ?

Olin 13-kesäinen ja halusin muiden ikäisteni poikien tavoin suureksi ja vahvaksi. Tavoitteeni oli tietysti tehdä vaikutus tyttöihin, se oli suurin syy.

 

Milloin aloitit voimanoston ?

Donny Thompson tarvitsi treenikaveria ja kutsui minut mukaan. Olin lisäksi kyllästynyt kehonrakennukseen ja halusin puhdistaa pöydän ja aloittaa nostamisen alusta. Halusin tehdä jotain mikä kiehtoo ja kiinnostaa. Voimanosto sopi mainiosti.

Mitä muita lajeja olet kokeillut ?

Kaikkia tyypillisiä jenkkilajeja. Baseballia, amerikkalaista jalkapalloa ja koripalloa muun muassa.

 

Kuinka harjoittelit aluksi ?

Tein pelkästään yläkehoa. Treenasin kolmesti viikossa penkkipunnerrusta ja käsivarsia. Se oli hyvin yleistä -80 luvulla USA:ssa. Valitettavaa on että vieläkin ihmiset treenaavat samalla lailla ja monet valmentajat ja ohjaajat jopa suosittelevat sitä. Iän myötä huomasin, etten saa enää niin paljon lihasta kuin muut joten keskityin hankimaan lisää voimaa.

Epäonnekseni noudatin Muscle & Fitness ja muiden kehonrakennus lehtien ohjeita, tai Muscle & Fiction kuten itse sitä kutsun. En päässyt puusta pitkälle ennen kuin täytin 30 ja sain urani uudelle alulle.

 

Westside treeni taisi olla aikamoinen muutos aikaisempaan verrattuna ?

Totutteleminen ei ollut lopuksi kovinkaan vaikeaa, sillä olin erittäin motivoitunut kokeilemaan uutta. Westside treeni vaikutti hyvin järkevältä ja suunnitellulta systeemiltä. Ensin teimme sokeasti kaiken niin kuin artikkeleissa oli kirjoitettu ja siinä meni pieleen. Emme osanneet lainkaan soveltaa systeemiä ja käyttää sitä niin kuin pitää. Odotimme joka kuukausi Louien artikkeleita ja uusia videoita ja saimme siitä uusia ideoita omaan treeniimme.

 

Näyttää siltä ettei Louielta lopu ideat koskaan ?

Ne eivät lopu koskaan. Uusia ideoita tai lähestymistapoja johonkin vanhaan riittää loputtomiin. Se on ainoa tie jatkuvaan kehitykseen ja sitä Louie hakee. Sitähän me kaikki haemme, parempia tuloksia ja suurempia rautoja. Mikäli samat metodit toimisivat loputtomiin, kaikki harrastaisivat voimanostoa. Treeni ei ole helppoa missään suhteessa.

 

Viime vuosina tuloksesi ovat hypänneet aika lailla ylöspäin ?

Totta, aloitimme 1998. Olin sarjassa 90 kiloa ja rasvaprosenttini oli 8. Minulla on muuten valokuvia todisteeksi jos et muuten usko. Luulimme siihen aikaan että voimme olla kireässä kunnossa ja nostaa suuria rautoja samaan aikaan.

Kilpailin 90- ja 100-kiloisissa aina vuoden 2000 loppuun saakka. Vaihdoin 2002 sarjaan 110kg ja vuotta myöhemmin olin jo 125-kiloisissa. Tällöin nostoni alkoivat mennä eteenpäin uudella vauhdilla. Silloin silmäni avautuivat, huomasin että voin saavuttaa kaikki tavoitteeni, kunhan vain löydän oman sarjani.

Hetki oli ikimuistoinen. Huomasin myös että voin saavuttaa mitä tahansa kunhan vain yritän tarpeeksi. Eikä ainoastaan voimanostossa vaan myös elämässä yleensä. Sitä paitsi voimanoston jälkeen kaikki muu on lasten leikkiä.

Viime kisoissa olet tehnyt huimia tulosparannuksia. Miten olet muuttanut treeniäsi viime aikoina ?

Kesällä 2003 aloimme muuttamaan systeemiämme. Treenaamme edelleen paljon Westside-tyylillä mutta aloimme lisäksi seuraamaan paljon sitä mitä muut huippunostajat tekevät. Otamme mukaan sellaista, mikä mielestämme voisi toimia ja kokeilemme sitä. Jos se toimii niin pidämme sen ohjelmassa. Jos ei niin hylkäämme sen saman tien. Perussysteemi on silti sama. Paljon 3 viikon miniperiodia ja paljon vastusta vetokumeista.

 

Minkälainen sali sinulla on ?

Omistan kaupallisen salin jossa on kaikki Westside treeniin tarvittavat välineet. Reverse hyperit, monolift-kyykkytelineet, erikoistangot ja niin edelleen. Tällä maksan kulut ja treenaan siellä lisäksi asiakkaitani. Itse harjoittelen kaikki treenit Donny Thompsonin salilla, Maximus Compoundilla. Siellä ei ole mitään häiriötekijöitä kuten puhelimia, turhia kyselijöitä tai vierailijoita. Westsidella on enemmän välineitä mutta Compoundilla on kuitenkin kaikkea riittävästi. Siellä treenaa 15-20 hardcore-nostajaa jotka nousevat tilastoissa ylös koko ajan. Ilmapiri on sen mukainen.

 

Kuinka löysit kahvakuulat ?

Kuulimme niistä jatkuvasti mutta emme kiinnittäneet asiaan mitään huomiota aluksi. Sitten yksi asiakkaistani toi kahvakuulista kertovan kirjan, Russian Kettlebell Challenge. Tilasin pari kuulaa eräälle asiakkaallemme. Treenailimme niillä muttemme ottaneet hommaa tosissaan ennen kuin Donnie Thompson loukkaantui. Hän kääntyi Pavel Tsatsoulinen puoleen ja kyseli lisää neuvoja. Tuloksia alkoi näkyä. Saimme myös kutsun ohjaajaseminaariin ja siellä silmämme avautuivat. Kyseessä on maailman vanhimpia treenimuotoja ja seminaari muutti käsitykseni painoharjoitelusta.

Hienoja kommentteja. Mutta mitä tuloksia sait ?

Kestävyyteni ja liikkuvuuteni parani 25-30% kolmen päivän seminaarin aikana. Perusvoimatasoni nousi selvästi.

 

Mitä liikkeitä teet kahvakuulilla ?

Kaikenlaista. Teen enimmäkseen erilaisia etuheilautuksia, tuulimyllyjä, sivupunnerruksia, pohja ylöspäin punnerruksia ja karhunkävelyä muutamia mainitakseni. Suosittelen niitä kaikille, aivan jokaiselle.

 

Kuinka keksit idean yhdistää tavallisia ja box-kyykkyjä ?

En väitä keksineeni mitään. Kuten kaikessa harjoittelussa, joku keksii jotakin joskus. Otin vain erilaisia periodeja ja asioita ja laitoin ne samaan ohjelmaan. Järjestelin ne kolmen viikon miniperiodeihin ja ohjelma on toistaiseksi toiminut hyvin jokaisella joka sitä on kokeillut. Lisäksi treeni mitä teimme aikaisemmin, menetti tehonsa joten meidän oli pakko saada jotain uutta tilalle.

 

Miten ohjelma toimi sinulla ?

Tähän saakka se on toiminut hyvin. Uskon että ohjelman jakaminen kolmen viikon jaksoihin antaa keholle palautumisaikaa ja tuo riittävästi vaihtelua. Ohjelma treenaa kyykkyä kaikilla eri tasoilla. Raskas vetokumijakso treenaa loppua ja pakottaa räjähtävään lähtöön boksilta. Kovat 3 ja 5 toiston sarjat tekevät pohjaa ja pitävät sinut rehellisenä itsellesi. Tiedät mikä perusvoimatasosi on. Varustejakso valmistaa sinut kisoihin.

Kuinka homma on toiminut muilla nostajilla ?

Hyvin tähän saakka. Meillä on 4 yli 1000 paunan kyykkääjää ja odotamme WPC MM-kisoista yhtä lisää. Kunhan vain kaverilla pokka pitää eikä kilpailujännitys vie voimia.

 

Mitä etuja näet verrattuna siihen että tehdään pelkästään box-kyykkyjä ?

Tämä on vaikea kysymys sillä teimme ensin neljä vuotta ainoastaan box-kyykkyjä. Box-kyykyt hiovat tekniikkaa ja suosittelen niitä erityisesti aloittelijoille ja kansallisen tason nostajille. Kunhan tulostaso nousee 320-360 kilon lukemiin on aika vaihtaa. Silloin tämän tyyppinen hybridi toimii mielestäni paremmin. Voit käsitellä raskaita rautoja säännöllisesti vuodesta toiseen.

Nykyisin näkee nuoria komeettoja jotka tekevät kovia tuloksia huomattavan vähäisellä treenitaustalla. Sitten bang – ja ura on ohi. Tämä yksinkertaisesti siksi että ei ole tehty riittävää perustyötä tulostason eteen.

 

Mitä mieltä olet ketjujen ja vetokumien käytöstä treenissä ?

Ilman niitä todellisen potentiaalin saavuttaminen olisi paljon vaikeampaa. En väitä etteikö sitä voi tehdä perinteiselläkin kaavalla mutta erilaisten kuormitusten käyttäminen ilman ketjuja ja vetokumeja on mahdotonta. Voit esimerkiksi kuormata 110-120% yläasentoon niin että alhaalla on 80-90% jolloin täysiratainen nosto on vielä mahdollista suorittaa. Lisäksi ketjut ja vetokumit simuloivat hyvin varustenostoja.

Mitä ajattelet WPO:n tulosta eurooppaan ?

Hienoa ! Tämän olisi pitänyt tapahtua jo aikoja sitten. Toivon että kisalla on menestystä jotta tästä tulee säännöllinen tapahtuma.

 

Tuleeko mukaan paljon amerikkalaisnostajia ?

Ei tarpeeksi. Joskus olemme todella hitaita käyttämään hyväksemme näitä hienoja mahdollisuuksia. Elät vain kerran ja tilaisuus voi olla ainutkertainen.

 

Mitä tavoitteita sinulla on kisassa ?

Tavoite on, etten jää ilman tulosta. En halua kommentoida tulevaa joten katsotaan miten äijän käy. Olen pahoillani, kaikki jenkit eivät ole tyhjänjauhajia. Yritän olla nöyrä ja ottaa vastaan kaikki lahjat joita elämä minulle antaa.

 

Miltä mielestäsi näyttää voimanoston tulevaisuus ?

Rehellisesti sanottuna en usko yhdistymiseen lajin parissa. Se on surullista mutta totta. Laji kuitenkin pysyy kartalla sillä ihmisiä jotka haluavat nostaa suuria rautoja riittää aina. Laji antaa paljon kaikille jotka sitä harrastavat. Moni on löytänyt itsensä ja havainnut kuinka vahvaksi voit tulla niin fyysisesti kuin henkisestikin.

 

Nimeä mielestäsi kolme suurinta virhettä voimaharjoittelussa ?

  1. Treenataan liikaa. Volyymi ei tuo tuloksia varsinkaan alussa.
  2. Käytetään liikaavarusteita uran alussa. Mestariluokan varusteet piiritasonnostajilla on huono ja vaarallinen yhdistelmä.
  3. 500 paunan jalkakyykky ja 1000 paunan ego. Ole nöyrä ja opettele mitä laji on.

Mitä neuvoja antaisit aloittelijalle ?

  1. Lue ja hanki tietoa niin paljonkuin mahdollista. Tee kotiläksysi, se ratkaisee urasi.
  2. Seuraa sellaisten vaikuttajien kuin Louie Simmons, Elite FTS tai kokeneiden kisanostajien ohjeita.
  3. Älä selittele. Se on laiskojen ihmisten tapa jotka eivät treenaa tarpeeksi. Mestarit sulkevat leipäläpensä ja lastaavat rautaa tankoon.

Mitkä ovat suosikkiliikkeitäsi eri nostomuodoissa ?

Jalkakyykyssä raskaat kyykyt vetokumeilla, kovat 3 ja 5 toiston sarjat sekä kyykyt Buffalo Bar-tangolla. Maastanostossa vedot voimatelineestä, konsentriset good morning-liikkeet ja reverse band-maastanostot. Penkkipunnerruksessa mieliliikkeitäni ovat lattiapunnerrus fatbar-tangolla, 2-lankkupenkit paidalla ja punnerrukset vetokumeilla.

 

Mitä tuloksia olet tehnyt salilla ?

Kyykyssä olen nostanut 230 kiloa sekä kolme sinistä ja yhdet violetit vetokumit puolellaan. Tein 3×410 kiloa pelkällä alustrikoolla ja 6×320 Buffalo Bar tangolla. Olen vetänyt maasta 340 ilman varusteita salilla ja punnertanut penkistä 240 kiloa ilman varusteita ja 347,5 paidalla. Erikoisin tulos on ehkä 3×65 kiloa tuplasinisillä vetokumeilla. Ne jotka tietävät systeemin tietävät mitä se vaatii.

 

Mitä varusteita käytät itse ?

Noihin tuloksiin salilla käytin ainoastaan alustrikoita ja paitaa. En yleensä käytä paljoa varusteita treenissä. Kisassa nostan Karinin 2-denim paidalla.

Mitä ajattelet nostovarusteista yleensä ?

Hyvä asia. Se tekee nostamisesta hauskaa koska et koskaan tiedä mitä kisassa tapahtuu. Teknologia kehittyy mutta vieläkin raudat pitää nostaa itse.

 

Mitä ajattelet voimanoston tilasta yleensä ?

Rehellisesti sanottuna olen sitä mieltä että laji pysyy jossain määrin jakautuneena myös jatkossa. Testaaminen, sääntötulkinta ja varusteasiat jakavat ihmiset eri leireihin. Viimeistään joidenkin ihmisten liian suuri ego pilaa loput. Minusta kaikki asiat mistä ihmiset valittavat ovat olleet pelkästään hyväksi voimanostolle. Kaikki joutuvat nyt treenaamaan entistä kovempaa. Ja arvaa mitä, tilanne ei koskaan muutu. Ei ikinä. Tee mikä tuntuu hyvältä ja pidä hauskaa, siinä mottoni. Kaikki turha ruikutus saisi jo loppua.

 

Joudutko raskaan sarjan nostajana tarkkailemaan painoasi ?

Kyllä, tilanne täytyy pitää hallinnassa. En ole ollut kovin esimerkillinen tässä suhteessa. Painan nyt 133 kiloa ja olen tullut alas 137 kilosta saakka. Pyrin takaisin 125-kiloisiin. Pääsen sarjaan jollakin tavalla, se on varmaa. Mutta kyllä suklaa maistuisi nyt !

 

Millaisena näet ravinnon merkityksen voimanostajalle ?

Se on todella tärkeää, samalla lailla kuin harjoittelu. Kuka tankkaisi autoonsa pelkkää vettä ? Oikea ravinto heijastuu suorituksiin ilman muuta, sekä lavalla että harjoituksissa. Uskon että oikealla ravinnolla saadaan tulostasoa parannettua 2-5%. Yritän syödä mahdollisimman terveellisesti 4-6 viikkoa ennen kisaa. Riippuu siitä miten paljon milloinkin painan. Nostan myös veden määrää 6 litraan päivässä.

Käytätkö mitään lisäravinteita ?

Kyllä. Käytän vitamiineja, tribulusta, kreatiinia ja glutamiinia sekä omega-rasvahappoja.

 

Ketä nostajia arvostat ja miksi ?

Garry Frankia koska hän on jättiläinen joka suorastaan vaatii kunnioitusta. Arvostan Steve Gogginsin intensiivisyyttä ja sitä että hän on kestänyt lajissa niin pitkään huipputasolla. Louie Simmonsin rakkautta lajiin ja kaikkea sitä mitä hän on lajin hyväksi tehnyt. Hän on myös huipputason nostaja jolla on pitkä ura. Chuck Vogelpohlia ja hänen kykyään kilpailla ja treenata jatkuvasti täydellä teholla.

On paljon muitakin ja heidän nimeämiseen menisi ainakin viikko. Treenikaverini Donny Thompson ilman muuta. Ilman häntä tuskin olisin löytänyt koko lajia. Hänen kannustuksensa ja ideansa ovat pitäneet minut kiinni lajissa jatkuvasti. Tulosjahti on ollut aina hienompaa kuin itse tulokset.

 

Kuinka vietät vapaa-aikasi ?

Treeni ja vapaa-aika ovat niin sidoksissa toisiinsa että koko ajan on menossa jotain työtä sivuavaa. Kun olen vapaalla, vietän aikaa kuten tyypillinen amerikkalainen eli sohvalla televisiota katsellen.

 

Spud, kiitos tästä haastattelusta. Tervetuloa Suomeen !

Kiitos sinulle, odotan mielenkiinnolla Suomen vierailuani.

Sakari Selkäinaho