Porin Power Teamin järjestämät syksyiset kansalliset voimanostokisat ovat nousemassa tradittionaaliseksi voimailutapahtumaksi.Nostajia oli mukana kolmisenkymmentä,suomenennätyksiä tehtiin tukuttain laajalla rintamalla ja henki kisapaikalla oli aitoa old school meininkiä.Nostajat olivat pääosassa ja kisa meni pääosan esittäjien ehdoilla.Tärkeintä ei ollut miten kovaa sai soittaa musiikkia,menikö joku kiromaan epäonnistuneen noston jälkeen,vai saivatko pikkutakki-tuomarit varmasti lämmintä soppaa takahuoneessa. Tämähän on arkipäivää ”neiti-liitto” SVNL:on kinkereissä. Onneksi emme elä Pohjois-Koreassa,vaan meillä on valinnanvapaus valita minkä liiton lipun alla nostamme. Minä ainakin sain tarpeeksi lampaita tauluun jo pyhäkoulu vuosieni aikana. En enää voimailuharrastuksessani halua pohtia eettisiä kysymyksiä ja puhua paskaa selän takana kaverista,joka varmasti on käyttänyt jotain. Ei se muuten nosta hilkkua enemmän. Pitää varmaan soittaa liittoon,että testaavat mahdollisimman pian.  
               

Topi Frifeldt on vahva ja monipuolinen punnertaja, lajissa kuin lajissa.

Ennätystehtailun aloitti naisten 75-kilon sarjassa Leena Stålhstedt,joka paranteli neljävitosten SE-lukuja kyykyssä 120 ja vedossa 140 useaan otteeseen.Uusia kasvoja näkee joka kisassa ja aloittelijaksi ihan varmaa lavatyöskentelyä.

Natalia Gadulin herätteli yleisöä plus 90 sarjassa SE-vedoillaan.Ei tainnut kukaan miehistäkään saada niin kovaa avaria poskelle ennen nostoa.Siinnä vähän hiuspidennykset heilahtivat ja muutama pinni lensi salin nurkkaan.Suomenennätys 162.5 vedettiin enemmän kiukulla ja tahdolla,kun elegantilla tekniikalla.

Kisojen paras nostaja oli 82.5 kiloisissa nostanut Markus Laine.Vahvamies-taustainen nostaja kokosi 681 kilon totalin ja penkkasi SE-luvut 176 kiloa. Jaloissa pelkät Vulkaanit kyykystä nousi 230 kiloa.Pieni sisäänajo polvisiteisiin,niin vahvaselkäinen nostaja rikkoo kyykyn Suomenennätyksen pikapuolin.

Vedossa SE 301 oli viellä selvästi liikaa,mutta treeniä vaan,niin uusi sataluku rikkoutuu.Todella mielenkiintoista nähdä,kuka tulevina vuosina vie sarjan paalupaikan.Vielläkö Jan Lindqvistiltä löytyy uusi vaihde,vai ovatko Laine ja nuori Sieppi jo siirtyneet ohituskaistalle ?

Sami Vaskelainen esitti kansainvälisen tason nostoja kisalavalla. Tuore Euroopanmestari on panostanut kaikkensa Moskovan MM-kisoihin ja kulunut vuosi on edennyt härän raivolla kohti maalia.Ainoastaan toistuvat painonpudotukset kuluttavat kapasiteettia melkoisesti. Pari päivää ennen Porin kisaa raastava takareisi-kramppi oli tuhota kisahaaveet.Sami oli yöllä suorittamassa ”isännänvelvollisuuksiaan”huolella,koska haaveili pääsevänsä laivareissulle poikien kanssa kisan jälkeen. Kesken toimituksen Vaskelaisen veljes-sarja Kasper,Jesper ja Joonatan syöksyivät piilosta sängynalta.”Taasko iskä ja äiti leikkii Autoa ja Peräkärryä”…huusi jälkipolvi kuorossa. Siinä hässäkässä Kenguru-loikan tehnyt perheenpää venäytti pahasti takareitensä.

Kisoissa Wasu veti sisulla nostot läpi,vaikka jalka ilmoittelikin olemassaolostaan. Kyykyssä kahdesti SE-lukemat 205 ja 210. Wasun kyykkytekniikka alkaa päivä päivältä muistuttaa yhä enemmän venäläisten mestarinostajien suorituksia.Ylävartalo suorana alas ja hieno auraus jaloista, jolloin nosto menee kauniisti väliin. Ihan turhaan ei vatsaa olla väännetty isolla limpulla,sillä kroppa ei kumartele minnekkään.

Penkiltä perusrauta 120 ja vedossa 230 ”semivetona” jalkaa säästellen. Parasta ei viellä nähty,mutta kone on säädetty Moskovan aikaan.Porin yleisön suosikki Jari-Pekka Suominen pukkasi penkiltä ikäluokkansa SE-romut 200 kiloa ja alkaa olla näiden kisojen vankka kestosuosikki.Muutenkin Suomisen nostot onnistuivat paljon paremmin kuin vuosi sitten samoissa kisoissa. Salilla on tehty oikeita asioita.

Stefan Stålhstedt paranteli 50-v SE lukuja urakalla.Sarja 200-140-240 oli SE-kamaa kaikki.Isoja poikia ei ole koskaan liikaa kisoissa. Mukava nähdä,että taso laajenee vauhdilla.

Mika Jänkä esitti komeita kyykkyjä 110-kilon sarjassa ja otti Suomenennätyksen nimiinsä 270 kilon nostollaan 44-49 ikäluokassa. Penkkipuolella oli tasokkaita nostajia ja siellä laadulla korvattiin määrä. Porin oma poika,Topi Frifeldt penkkasi 210 näytöstyyliin avauksellaan ja nostossa oli mukavasti ”rähinää” koko rahan edestä. Kymppi enemmän oli pientä loppuojennusta vajaa. Harmittavan lähellä mutta suosittelen lukemaan Rick Weilin artikkelin miten parantaa raakapenkin loppuojennusta. Olen monta kertaa miettinyt onko Topi sukua Paavo Frifeldtille, joka reenaili usein Porin Urheilukeskuksessa kanssani samaan aikaan vuosituhannen vaihteessa. Yli 60-vuotias teräsvaari veteli 250 maasta sarjoja, työnsi kuulaa veteraanikisoissa ja pomppi loikkatreenejä Urheilukentän rappusissa. Kova ÄIJÄ.
 

Haaparannan Hansonin-veljeksistä Rami penkkasi kahteen otteeseen vetsku-SE luvut 200.5 ja 205 satasiin.Taas tuli todistettua Sakari Selkäinahon kuolemattomat sanat…Hyvä penkkaaja on hyvä nostaja paidalla tai ilman. Kitisijät ja Nettinostajat eivät osaa kumpaakaan.

Matias Hyttinen edusti junioripuolta ja palasi rintarepeämän jälkeen stagelle.165 on kelpo tulos ja vain alku uudelle tulemiselle.Lahjakas nuori koki kovan takaiskun urallaan,mutta Tuntemattoman Yrjö Lahtisen sanoin…konekivääriä ei jätetä. Saatana. Kisojen tyylikkäimmän nostajan palkinnon pokkasi Pyhärannan Pyryn Jan-Claude Viikinki Heino. Wille-Galle Ylitalo-Alatalo Jesse James risti vuosi sitten Paimiossa Vähäpoikani ja Heinon Etelärannikon partaveljeksiksi….Dominikaani-munkkeja muistuttavat tulevaisuuden toivot ovat Pohitullin voimailusalin kantavia voimia,vaikka Salimestari HD-Hänninen ei komppaakaan heppujen musiikkimakua.

Jan-Claude teki varmaa jälkeä kisa lavalla ,sarjalla 265-155-260 ja kisahan oli vasta uran kolmas. Allekirjoittanutkin köpötteli kisoissa joukon jatkona L.B.Bakerin tyyliin 10 senttin askelilla ja pitää tunnustaa että hauskaa oli.Vanhoja kamuja tuli paljon moikkaamaan Porin ajoilta ja kannustusta tuli luvattoman paljon.Päätuomari Peltomäki suoritti kisani jälkeen lopputuuletukset suuren maailman tyyliin…hieno teko hienolta mieheltä.Toivotaan nyt että paikat pysyvät sen verran kasassa,että Moskovassa päästään lavalle.

Pekka Anttila