Donny Thompson – Superraskaan mestari

Donny Thompson on WPO:n superraskaan divisioonan mestari. Carolinan jätti on voimanoston konkareita, kilpailu-ura alkoi yli 25 vuota sitten ja lopullisesti Donster ripusti nostovyön naulaan viime vuonna historiallisen 3000 paunan yhteistuloksen jälkeen. Vuonna 2005 Eurooppaan mies saapui innoissaan, tavoitteina olivat uudet ennätykset jokaisessa nostomuodossa. Penkkipunnerrusta ja jalkakyykkyä lukuun ottamatta ne jäivät saavuttamatta mutta Helsinki ja suomalaiset tekivät mieheen lähtemättömän vaikutuksen.
Nykyisin mies tunnetaan myös lukuisista innovaatioistaan. FatBells, FatPad, XWife … ovat Donnien ideoita nostamiseen, treeniin yleensä ja lihashuoltoon. Donster on myös tuonut uudestaan tunnetuksi lukuisia Dick ”Rubber band man” Hartzellin tekniikoita venyttelyyn ja lihashuoltoon vastuskumien avulla.

Seuraavassa Donnien ja Saken juttutuokio vuodelta 2005. Vastuu on nyt lukijalla, kaikki mielipiteet eivät ole ”mainstreamia”.

File:

  • ikä:47
  • ammatti:kuntoutuskeskuksen vastaava
  • harrastukset:vanhat elokuvat, erityisesti westernit. Powerlifting USA-lehdet, historia
  • kotikaupunki:Columbia, Etelä-Carolina
  • perhe:englannin bulldoggi Buddy

Kuinka aloitit nostamisen ?

Halusin tulla suureksi ja vahvaksi. Pelasin jenkkifutista lukiossa jolloin koko ja voima olivat tarpeen.

 

Milloin aloitit voimanoston ?

Nostin ensimmäisen kerran kilpaa lukiossa ollessani. Olin 17-vuotias ja menin mukaan Yorkissa, Pennsylvaniassa pidettyihin kisoihin. Bob Hoffman, yksi painoharjoittelun legendoista oli paikalla. Tosin silloin hän oli jo pyörätuolissa. Ainoa varuste mikä minulla oli mukana, oli bodausvyö. Painoin 98 kiloa ja tein 590 kilon yhteistuloksen. Se oli vuonna 1983.

 

Mitä muita lajeja kokeilit ?

Koripalloa, sekä eurooppalaista että amerikkalaista jalkapalloa, yleisurheilua ja baseballia.

 

Miten treenasit aluksi ?

Treenasin ensin klassisella progressiivisesti nousevalla kuormituksella. Se toimi alussa hyvin ja sain sekä kokoa että voimaa. Treenasin paljon perusliikkeitä ja päälle vähän apuliikkeitä.

 

Siirtyminen Westside treeniin taisi olla aikamoinen muutos ?

Todellakin. Tiesin että homma toimii sillä olin nähnyt sen omin silmin moneen kertaan. Minun täysin kuitenkin ensin pistää oma egoni sivuun ja alkaa lähestyä harjoittelua toisella tavalla.

 

Alussa taisi totuttelemista riittää ?

Kyllä, eniten se rassasi korvien väliä. Turhauduin välillä. Tiesin että tuloksia tulee mutta en ollut valmis maksamaan hintaa. Luulin että 20 vuoden uurastuksen jälkeen tuloksia alkaa tipahdella itsestään. Halusin kaiken ja heti.

 

Viime vuosina tuloskehityksesi on kuitenkin ollut aikamoista ?

Totta. Ainoa syy on kilpakumppanien kova painostus. WPO on tuonut mukaan kaikki kovat nimet samalle lavalle ja se kannustaa treenaamaan entistä kovempaa. Kanssakilpailijoiden kunnioitus on ansaittava, mitään ei tule ilmaiseksi. Treenikaverini Marc Bartley ajattelee samalla tavalla. Meillä on samat tavoitteet ja teemme kaikkemme niiden saavuttamiseksi.

 

Parissa viimeisessä kilpailussa olet parantanut tuloksiasi reilusti joten treenisysteemi on ilmeisesti oikeissa uomissa. Mitä muutoksia olet viime aikoina tehnyt ?

Suurin yksittäinen muutos on kahvakuulaharjoittelu. Se yksinkertaisesti pelasti urani. Selkäni vaivasi jatkuvasti mutta nyt tilanne on hallinnassa. Olen saanut liikkuvuuteni takaisin. Perinteiset harjoitusmetodit olivat hajottaa kehoni. Myös Lou Simmons ja  Paul Childress ovat auttaneet minua suunnattomasti, sain paljon tietoa ja ideoita.

 

Sinulla on myös oma sali ?

Se on sellainen voimanostosali, ei peilejä eikä mitään muutakaan kiiltävää. Kaikki treenaajat ovat kilpailevia voimanostajia. Salilla on kaikki mitä tarvitset tullaksesi vahvaksi. En ikinä voisi treenata kaupallisella kuntosalilla. On hienoa kun on oma sali.

 

Miltä salisi näytti Westside Barbell Clubiin verrattuna ?

Westside on suurempi ja se on se ainoa alkuperäinen. Useimmat treenipaikat ovat ainoastaan kopioita Westsidesta. Salin kovimmat nostajat ovat auttaneet minua tosi paljon. Chuck Vogelpohl, John Stafford, Rob Fusner ja Matt Smith. Olen heille kiitollisuuden velassa paljosta. On pitkälti heidän ansiotaan että omalla salillani on tällä hetkellä neljä nostajaa jotka kyykkäävät yli 1000 paunaa ( 453 kiloa ), kaikki kansallisissa tai kansainvälisissä mestaruuskisoissa. Marc Bartley, Karl Tillman, Tex Henderson ja minä. Westside Barbell on ainoa sali joka meidän lisäksemme pystyy tähän.

 

Totta. Neljä 1000 paunan nostajaa samalla salilla on erittäin harvinaista. Näyttää siltä että Louie´lta ei ideat lopu koskaan ?

Ei koskaan. Hän on niitä ihmisiä että kerran hänet tavattuasi et unohda häntä koskaan. Uskon että Louie haluaa saada nostajat ajattelemaan itse enemmän sen sijaan että kyselisivät häneltä jatkuvasti kaikenlaista.

 

Kuinka tutustuit kahvakuula treeniin ?

Eräs vanha ystäväni joka on lopettanut kilpailemisen ja treenaamisen treenasi niillä jatkuvasti. Mr. Haney sai meidät nauramaan mokomalle touhulle. Sitten selkäni alkoi vaivata siinä määrin että vaihtoehdot olivat lopussa. Kokeilin kahvakuulia ja ne toimivat heti. Enää en naura ja treenaan Mr Haney`n kanssa kahvakuulilla tänäkin päivänä.

 

Mitä olet saanut kahvakuulilla aikaan ?

Alaselkäni ja lantion seudun lihakset ovat aivan toisella tasolla. Aloitin kahvakuula treenin maaliskuussa 2004. Viimeisen puolen vuoden aikana olkapääni, mikä oli heikko kohtani, ei ole vaivannut enää lainkaan. Nostamisesta on tullut hauskempaa ja monipuolisempaa kuin aikaisemmin. Mikä parasta, tulokset paranevat koko ajan.

 

Minkälaisia liikkeitä teet kahvakuulilla ?

Treenaan paljon nostoja pään päälle. Teen sekä tempauksia ja punnerruksia. Olen punnertanut ylös kaikista painavimmatkin kahvakuulat. Etuheilautukset jalkojen välistä ovat auttaneet maastanostoani ja teen paljon myös kiertoliikkeitä kuten tuulimyllyjä. Kahvakuula treeni auttaa voimanostajaa monella eri tavalla, erityisesti se hyödyttää maastanostoa. Teen sekä yhden että kahden käden liikkeitä ja käytän paljon kahta kuulaa samaan aikaan.

 

Kenelle kaikille suosittelet kahvakuulilla treenaamista ?

Aivan jokaiselle. Mielestäni kuntokeskusten laitteet voitaisiin korvata kahvakuulilla. Sitä ei koskaan tapahtu mutta se olisi ihmisille hyödyllisempää ja edistäisi terveyttä. Isäni on 66-vuotias ja ja hän käyttää kahta kuulaa yhtä aikaa. Laadin hänelle ohjelman ja hänen fysiikkansa on parantunut huomattavasti.

 

Entä levytankoliikkeet, mitkä ovat suosikkejasi ?

Jalkakyykkyyn raskaat kyykyt vetokumeilla, raskaat kolmoset sekä viiden toiston sarjat maastanostossa. Raskaat viitoset kehittävät kykyä treenata maastanostoa. Kun olin kevyempi niin treenasin ykkösiä. Nykyään joudun ponnistelemaan pitääkseni itseni kunnossa.

Penkissä lankkupenkit 1 ja 2 lankulta ovat mielestäni parhaita. Yksi suosikeistani on ketjupenkki. Nousen ensin johonkin rautaa ja alan lisätä ketjuja niin kauan kuin voimat riittävät. Lattiapunnerrus on yksi suosikeistani ja käytän myös normaalia paksumpaa tankoa joka liikkeessä.

 

Minkälaisia tuloksia olet salilla nostanut ?

Tein 6×320 kyykyssä ilman mitään varusteita. Joka toisto aivan pohjasta. Toinen kova sarja on 3×410 vain vyö ja alustrikoot varusteina. Siteitä en paljon salilla käytä. Punnersin 185 kiloa Fatbar´lla kuusi paria ketjuja lisävastuksena, noin 100 kiloa ylimääräistä kuormaa yläasennossa. Paras raakapenkkini on 272,5 kiloa. En ole salilla kovin vahva, treenaan kisoihin. En psyykkaa lainkaan, treenaan vain. Salituloksilla ei ole mitään merkitystä. Se on kuin jenkkifutistreenit, tylsää mutta välttämätöntä. Siksi keskityn vain siihen mikä antaa parhaat tulokset kisassa.

 

Mitä varusteita käytät ?

Nostan Metal-varusteilla. Ennen nostin Titanin alustrikoilla. Nyt käytän sponsorini Metalin tuotteita ainoastaan. Pidän erityisesti Metalin alustrikoista box-kyykyissä. Maastanostossa en käytä mitään varusteita.. Anon vaimo Minna on tehnyt varusteeni, huippukamaa kerta kaikkiaan.Ennen suurimpia tuloksiaan Super D vaihtoi Inzerin varusteisiin. ( toim. huom. )

 

Mitä ajattelet tämän päivän varusteista ?

Minusta tilanne on hyvä. Toivoisin että aloittelevat juniorit ymmärtäisivät pysyä erossa kovimmista nostovarusteista mutta pro-nostajille ja IPF-huipuille tilanne on hyvä. Laatua ja valikoimaa löytyy riittämiin. Silloin kun aloittelijat alkavat heti nostaa kovimmilla varusteilla syntyy ongelmia. He eivät treenaa tarpeeksi pohjaa ja lihakset ja sidekudokset eivät vahvistu tarpeeksi. Huippuvarusteet pitäisi jättää huippunostajille.

 

Tilanne on tosiaan kehittynyt huimasti viime vuosina ?

Totta. Se on positiivinen asia ja nostajat ovat voivat treenata turvallisesti. Oikea ja asiallinen varusteiden käyttö pidentää nostouraa ja ehkäisee vammoja. Toisaalta, penkkipaita on saanut aikaan sen että nostajat jotka eivät voisi ilman paitaa kilpailla ainoastaan piiritasolla nostavat nyt huipulla. Tämä mielestäni vääristää tilannetta.

 

Tosiaan. Varusteita on ollut kautta aikain mutta viime aikoina numerot ovat hypänneet erityisesti jalkakyykyssä ja penkkipunnerruksessa ?

Nykyisin materiaalien kehittelyyn satsataan aivan toisella tavalla kuin ennen. Penkkipunnerruksen spesialistit kehittelevät treenitekniikoita joilla saat aivan uskomattomia hyötysuhteita varusteista. Olen nähnyt joidenkin saavan 140 kilon penkkipaidasta. Kyykyssä kovien kankaiden pysäytysvoima on aivan uskomaton, takavuosina painuit pohjaan kovimmillakin trikoilla.

 

Nyt näyttää siltä että myös maastanoston tulostaso on lähtenyt nousuun ?

Ihmiset ovat oppineet olemaan treenaamaan vetoa oikein. Tärkein syy on että enää ei treenata liikaa. Kovat kyykkytreenit veivät kaiken terän vedoista, nyt osataan säästää alaselkää. Mielestäni tulostaso on noussut viime aikoina erityisesti Andy Boltonin ansiosta. Kaikilla on kovempi motivaatio, siitä se on kiinni.

 

Mitä ajattelet voimanoston tilasta yleensä ?

Eri liittojen yhdistymiseen menee vielä pitkä aika. Henkilökohtaisesti haluan nostaa siellä missä maailman vahvimmat ovat mukana. Se on tänä päivänä WPO. Muistan Ano Turtiaisen nostot Floridassa. Lähes 400 kilon maastanostoja kello 3.00 aamuyöllä ! Garry Frank käsittelee huikeita rautoja. Samoin Paul Childress, Beau Moore, Matt Smith Andy Bolton, Brent Mikesell ja Steve Goggins. Silloin tein valintani, halusin olla mukana samassa kisassa parhaiden nostajien kanssa.

Minua ei kiinnosta yhtään mikä organisaatio on kyseessä tai kuka sitä johtaa. Haluan vain nostaa kovimmassa mahdollisessa paikassa. Minusta sitoutuminen organisaatioon, jossa seuraava kilpailija on yli 100 kilon päässä sinusta ja voitat mestaruuksia jo aloituspainoilla, ei ole mistään kotoisin. Pidän riskien ottamisesta.

 

Mitä mieltä olet WPO:n tulosta Eurooppaan ?

Organisaation nimi on World Powerlifting Organization. Ei Atlanta tai Columbus. Minusta meillä amerikkalaisilla WPO-nostajilla on kisoissa hieno tunnelma ja yhteishenki mutta haluan nostaa myös Euroopassa. Mielestäni joka vuosi pitäisi olla yksi kisa Suomessa ja yksi Euroopassa.

 

Miltä näyttää mielestäsi lajin tulevaisuus ?

Mitä enemmän palkintorahaa on jaossa, sitä enemmän se houkuttelee nostajia mukaan. Silloin kun voimanosto saadaan ESPN (USA:n Eurosport) TV-kanavalle lähtee homma eteenpäin aivan uudella vauhdilla. Ainoa tapa on saada nostajien henkilökuvia mukaan televisioon, saada katsojille selkeämpää kuvaa siitä mitä laji vaatii. Suuri yleisö ei ymmärrä pelkän kisan perusteella tarpeeksi, eikä käsitä eroa esimerkiksi 400 ja 500 kilon jalkakyykyn välillä.

 

Mitkä ovat mielestäsi yleisimmät virheet voimaharjoittelussa ?

Yritetään huipulle oikotietä. Aloitetaan harjoittelu suoraan mestarien ohjelmilla opettelematta lainkaan lajin perusteita. Tosi mestariksi tullaan vasta kun opeteltu kaikki lajiin liittyvä, sitten osataan toipua vammoista, huonosta menestyksestä ja on opittu häviämään.

Toinen merkittävä asia on että ihmiset käyttävät liikaa nostovarusteita. Enemmän kuin mitä tarvitsevat. Säästäkää huippuvarusteet huippunostajille. Pienemmissä kisoissa pitäisi olla tiukemmat varustemääräykset. Todella suuri virhe on se että nostajat eivät opettele lajiaan, he eivät tiedä siitä juuri mitään. Lopuksi, monet lopettavat aivan liian aikaisin. Siinä vaiheessa kun peli menee kovaksi, he jäävät ”eläkkeelle”. Toisilla ei kerta kaikkiaan ole minkäänlaista määrätietoisuutta tai pitkäjännitteisyyttä. Toisin on meidän veteraanien laita.

 

Mitä neuvoja antaisit aloittelijalle ?

Etene maltilla ja aseta järkeviä tavoitteita. Selvitä mitä niiden saavuttaminen itseltäsi vaatii. Turha haikailla uusia ennätyksiä vain siksi että ostit uuden trikoon tai penkkipaidan. Opettele selviämään vaikeiden aikojen yli. Älä anna rahanpuutteen tai loukkaantumisten lannistaa, älä salli mitään tekosyitä. Vaikka kaikki menisi kuinka pieleen, älä lakkaa yrittämästä.

Tärkein neuvoni on kehottaa hankkimaan tietoa lajista. Opettele kaikki mahdollinen voimanoston fysiikasta ja biomekaniikasta ja opettele myös käyttämään tietoa. Lue, lue ja lue ! Älä tyydy tekemään perässä sitä mitä muut tekevät. Kokeile ja katso mikä itselläsi toimii. Jos jokin asia salilla ei paranna tulosta kisassa niin hankkiudu siitä eroon.

 

Mitä asioita eliminoisit lajin parista ?

Moniakin. Ensiksikin, kaiken maailman organisaatioita on aivan liikaa. Tarvitaan ainoastaan harrastaja- ja pro-organisaatiot. Toisten haukkuminen internetissä on sikamaista. Sumo-tyylin maastanosto pitäisi kieltää kokonaan. Tuomareita jotka eivät ole itse nostaneet mestariluokan tulosta ei pitäisi päästää tuomareiksi mihinkään. Aloittelijoilta pitäisi kieltää ainakin 2-kankaiset varusteet kokonaan. Testaustoiminta IPF:ssä pitäisi poistaa ja Powerlifting USA-lehden TOP 100 listasta pitäisi eliminoida kaikki penkkipunnerruksen spesialistien tekemät tulokset ja panna heidät omalle listalleen.

 

Superraskaan sarjan nostajana sinun ei tarvitse huolehtia painostasi ?

Minun ei tarvitse laihduttaa mutta katson silti mitä syön. En halua olla kaikkein painavin mutta pyrin pitämään painosi tasolla jossa pystyn nostamaan eniten. Tällä hetkellä se on 165-170 kilon tietämissä.

Vuoden 2006 finaali on näillä näkymin viimeinen kilpailuni superraskaassa sarjassa. Aion pudottaa painoni 140-kiloisiin. Uskon, että se auttaa erityisesti maastanostoani. Nyt kun selkä on parempi, niin kyykynkään ei pitäisi kärsiä painonpudotuksesta kovin paljoa.

 

Millaisena pidät oikean ravinnon merkitystä voimanostajille ?

Toivoisin että kaikilla olisi varaa syödä siten kuin kova treeni vaatii. Meillä USA:ssa pikaruoka pilaa ihmisten terveyden. Tilanne on kuitenkin parantumassa ja uskon että myös voimanoston parissa nähdään raju muutos ravintoasioissa jo lähivuosina.

 

Käytätkö mitään lisäravinteita ?

Ainoastaan proteiinia. Jätän merkin mainitsematta koska he eivät sponsoroi minua. Sitä paitsi ne kaikki näyttävät toimivan samoin.

 

Ketä nostajia arvostat ?

Garry Frank on maailman vahvin. Arvostan häntä koska Garry puski yhteistulokset aivan uusille lukemille ja toi voimanoston takaisin lajin varsinaisessa merkityksessä. Voimanosto oli pimennossa koko -90-luvun. Sitten kaikki muuttui. Ed Coan, Steve Goggins ja Jesse Kellum ovat huippuja. He olivat huipulla -80 luvulla ja ovat siellä tänäkin päivänä. Brian Siders nostaa upeita rautoja. Paul Childress, Don Reinhoudt ja Bill Kazmaier ovat huipputyyppejä. Beau Mooren huipputulokset motivoi minua paljon.

 

Miten vietät vapaa-aikaasi ?

Vanhat John Wayne westernit ovat suosikkini. Pidän kaikista vanhoista toisen maailmansodan aikaisista elokuvista. Westerneistä erityisesti ”Gunsmoke” on suosikkini. Miesten pitäisi tänäkin päivänä käyttäytyä enemmän kuten John Wayne ja vähemmän ”Will&Grace”-tyyliiin.

 

Mitä haluaisit sanoa tähän lopuksi ?

Ensin haluan kiittää vanhempiani, Don ja Adrianne Thompsonia kaikesta tuesta. Koko porukka salillani. Kiitän ex-tyttöystävääni Mandy Staffordia ja hänen äitiään kaikesta ruuasta ja siitä miten hienosti he minua kohtelivat.

Mark Blackberg ja Marc Bartley, ystäväni busineksessa ja salilla. Paul Childress`lle kiitos kaikista neuvoista. Tom Frederick sai minut aloittamaan punttitreenit, hän on brutaali mutta reilu. Hän sanoi minulle heti että voin tulla mestariksi jos treenaan tarpeeksi.

Powerlifting USA-lehden Mike Lambert on tehnyt lajin eteen paljon, samoin Kieran Kidder. Kiitän Joshua veljeäni kaikesta tuesta vuosien varrella. Pavel Tsatsoulinea avusta kahvakuulatreenien parissa. Viimeisimmäksi muttei suinkaan vähäisimmäksi Louie Simmonsia ja Dave Tatea kaikesta avusta. He palauttavat minut raiteille tänäkin päivänä kun itse en osaa toimia oikein. Ilman heitä olisi urani jäänyt lyhyeksi.

 

Sakari Selkäinaho