Andy Bolton hakee uusia ennätyksiä

Iso-Britannian Andy Bolton on haastanut WPO:n superraskasta divisioonaa hallitsevat jenkit. Helsinkiin Euroopan paras pro-nostaja ja maailman suurimman maastanoston haltija saapuu tekemään historiaa. Kun Bolton puhuu kilpailusta käyttää hän mielellään termiä show. Urheilutalolla tavoitteena ovat uudet ME-raudat niin jalkakyykyssä, maastanostossa ja yhteistuloksessa !

File

 • ikä:35
 • ammatti:autonkuljettaja / voimanostaja
 • perhe:vaimo Stacy, äiti, isä, isosisko ja pikkuveli
 • harrastukset:vapaa-ajan vietto vaimon kanssa
 • kotikaupunki:Leeds

Kisaennätykset:

 • JK510
 • PP285
 • MN425
 • YT1190

Kuinka aloitit painoharjoittelun ?

Menin salille 18-vuotiaana. Olin aina halunnut nostella painoja ja treeni jatkuu tänäkin päivänä.

Milloin tutustuit voimanostoon ?

Se oli 1990. Tapasin joukon voimanostajia jotka pyysivät minua mukaan treenaamaan. He sanoivat että minusta tulee hyvä. Menin mukaan ja jo seuraavana vuonna nostin 770 kilon yhteistuloksen. Olen kilpaillut nyt 15 vuotta.

Oletko harrastanut mitään muita lajeja ?

Pelasin rugbya kouluaikoina, 13-vuotiaasta aina 17 ikävuoteen saakka. Kokeilin myös voimamieskisoja mutta en koskaan oikein pitänyt siitä touhusta.

Miksi et pitänyt voimamieskisoista ?

Pidän maksimivoimalajeista. Kyllästyn helposti Lisäksi voimamiesurheilussa näytti mielestäni olevan mukana liikaa politiikkaa ja se ei ole hyväksi kenellekään. Näytti siltä että lajit valitaan joillekin sopiviksi jotta saadaan mieleinen lopputulos.

Kuinka harjoittelit alussa ?

Treenasin oikeastaan vain perusliikkeitä. Kyykkyä, penkkipunnerrusta ja maastanostoa. Treenasimme kovaa, sellaisia kolmen tunnin sessioita kerrallaan mutta se toimi.

Entä miten treenaat nykyään ?

Kolme kertaa viikossa. Maanantaina on raskas penkkipunnerrus paidalla ja lankkupenkit. Päälle treenaan takaolkapäitä ja vatsaa. Keskiviikkona otan kovan kyykyn ja vedon, teen usein lisäksi osanostoja. Torstaina otan kevyesti jalkoja sekä selän apuliikkeitä. Prässiä, taljoja ja kohautuksia. Torstaisin treenaan myös penkkiä, se on sellainen RAW-päivä.

Viime kisoissa tuloksesi ovat parantuneet sitä vauhtia että homma näyttää toimivan. MItä muutoksia olet viime aikoina tehnyt harjoitteluusi ?

Pitää tuntea kehonsa ja välttää treenaamasta liikaa. Teen nykyisin paljon nopeus- ja räjähtävää voimaa. Olen myös kiinnittänyt enemmän huomiota tekniikkaan, keskittyminen on kaiken A ja O.

Varsinkin jalkakyykkysi on saanut uutta potkua ?

Totta. Se johtuu ainoastaan kovasta treenistä. Sain myös paljon apua Metalin kyykkypuvusta ja nyt kokeilen Inzerin uutta canvas-trikoota. Odotan mielenkiinnolla tuloksia. Ehkä suurin yksittäinen tekijä oli se että aloin keskittyä enemmän kyykkyyn, aikaisemmin maastanosto oli minulle henki ja elämä. Haluan olla hyvä ja rikkoa ennätyksiä jokaisessa nostomuodossa.

Minkälaisia sarjoja ja toistoja teet ?

Teen treenissä 10 sarjaa. Kauempana kisaa teen viitosia ja maastanostossa jopa pitempiä sarjoja. Kisaa ennen siirryn kahden ja kolmen toiston sarjoihin. Esimerkiksi maastanostossa sarjat vaihtelevat 2×400 ja 3×340 väliltä riippuen siitä milloin kilpailen.

Käytät myös paljon osanostoja. Kuinka usein teet niitä ?

Yleensä treenaan niitä joka toinen viikko. Lopetan ne viisi viikkoa ennen kisaa.

Millaisia painoja muuten käsittelet treenissä ?

Riippuu paljon siitä missä vaiheessa treeni on. Tässä joitain tuloksia:

 • kohautus 10×410
 • maastanosto polven alta 3×470
 • maastanosto lattiasta 3×405
 • hammer soutu 8×200 yhdelläkädellä
 • penkkipunnerrus 1×300
 • jalkaprässi 20×600
 • jalkakyykky 2-3 toiston sarjoja410-450 kilolla

Aikamoisia rautoja. Millaisella salilla harjoittelet ?

Se on pieni perussali. Todellinen hardcore mesta jossa treenaa ainoastaan kilpailevia voimanostajia. Enimmäkseen miehiä mutta mukana on myös joitakin naisnostajia.

Mitä ohjeita antaisit aloittelevalle nuorelle ?

Treenaa ainoastaan kolme kertaa viikossa. Se riittää. Keskity pääliikkeisiin ja kiinnitä huomio erityisesti oikeaan nostotekniikkaan. Älä treenaa liian raskailla painoilla.

Mitkä ovat mielestäsi kolme yleisintä virhettä voimaharjoittelussa ?

 1. Treenataan liikaa.
 2. Puutteellinen nostotekniikka.
 3. Tiedon puute.

Millaisia saavutuksia sinulla on ?

Olen voittanut viisi maailmanmestaruutta, 10 Iso-Britannian mestaruutta ja kolme Euroopan mestaruutta. Olen tehnyt WPO:n ennätykset 510 kiloa jalkakyykyssä ja 425 kiloa maastanostossa. Maastanostotulokseni on maailman suurin missään painoluokassa ja vain kaksi nostajaa on tehnyt enemmän jalkakyykyssä.

Kovia meriittejä. Onko saavutuksista ollut mitään hyötyä ?

Olen saanut hyviä sponsoreita mukaan. He mahdollistavat kilpailemiseni ympäri maailmaa.

Mitä ajattelet nykyisistä nostovarusteista ?

Hieno homma ! Mikä tahansa mikä parantaa tuloksia on hyvä asia. Haluan nostaa niin paljon kuin ikinä mahdollista ja mikäli varusteilla saan enemmän rautaa liikkeelle niin miksi ei ? Lisäksi varusteet suojaavat vammoilta.

Penkkipunnerruksen osalta minusta joissakin penkkipaidoissa on menty liian pitkälle. Ehkä myös kyykkytrikoissa, on vaikea sanoa mihin nostajat pystyisivät ilman niitä. Maastanostossa tilanne on ennallaan ja se onkin todellinen raa´an voiman mittari.

Ne ovat varmasti osallisena huimaan tuloskehitykseen kyykyssä ja penkkipunnerruksessa. Nykyisin tulokset ovat vahvassa nousussa myös maastanostossa ?

Totta ja tilanne voisi olla toinen jo nyt. Kun vedin 425 kiloa heinäkuussa maamme mestaruuskisoissa niin olin valmis 440 kiloon. Laitoin kuitenkin show-mielessä 455 kiloa eli 1000 paunaa tankoon. Sekin tuli polviin kuin raketti ja vedän tuon painon ylös vielä jonakin päivänä.

Mitä mieltä olet voimanostoston tilasta tänä päivänä ?

Laji on viime vuosina ollut vahvassa nousussa. IPF ja WPO ovat hyvässä myötätuulessa kumpikin tahollaan. Meillä Englannissa on paljon hyviä tyyppejä nousemassa lajin huipulle.

Mitä ajattelet WPO:n tulosta eurooppaan ?

Hieno juttu ! Alkoi olla jo korkea aika. Tämä tekee WPO:sta vahvemman ja enemmän maailman laajuisen. Suomi on lähellä meitä eikä matkustaminen vaivaa samalla tapaa kuin jos kisat olisivat USA:ssa. Eurooppalaiset ovat maailman vahvinta kansaa ja nyt pääsemme sen todistamaan.

Miltä muuten näyttää lajin tulevaisuus ?

Tosi hyvältä. Kilpailu on kovaa, lajiin tulee koko ajan mukaan nuoria lahjakkaita nostajia. Minusta WPO vie lajia hienosti eteenpäin.

Mikä on oma tavoitteesi kisassa ?

Suurin tavoite on Garry Frankin yhteistulos ME 1227,5 kiloa. Se pitää saada rikki.

Mitä varusteita itse käytät ?

Useimpien urani huippuvuosien aikana nostin Metal-varusteilla. Nykyisin olen kuitenkin Inzerin leivissä. Olen muuttamassa USA:han ja John Inzer ja Sgt Rock ovat auttaneet minua suuresti. Liityin Inzerin tiimiin viime elokuussa.

Superin nostajana et joudu tarkkailemaan vaakaa ?

En tosiaankaan. Painan nyt 158 kiloa ja rakastan kaikkea hyvää ruokaa !

Millaisena näet ruokavalion merkityksen voimanostajalle ?

Aloitin yhteistyön CNP Yhtiöiden kanssa Dorian Yates Approved sarjan tiimoilta. Tutustuin Brian Batcheldoriin vuonna 1999. Siistimme ruokavaliotani ja täydensimme sitä lisäravinteilla. Sen jälkeen voimani ovat lisääntyneet tasaisesti. Jaksan harjoitella koko ajan. Kyllä ravinnolla on merkitys, ilman kunnollista ruokavaliota et kehity.

Mitä lisäravinteita itse käytät ?

Pro Mass, Pro peptide, kreatiini, glutamiini ja lisäksi monivitamiineja ja mineraaleja sekä rasvahappoja. Kaikki ovat Dorian Yates Approved sarjan tuotteita.

Keitä nostajia arvostat ?

Numero yksi on Ed Coan. Kukaan ei ole yltänyt samaan. Hän on voimanoston ruumiillistuma. Ed oli huoltajanani Arnold Classicissa 2003 ja se on suuri kunnia minulle ja yksi urani kohokohdista tänäkin päivänä. Ihailen ja arvostan monia nostajia kuten Garry Frank, Beau Moore, Ano, Brent Mikesell, Donnie Thompson, Steve Goggins ja monet muut. Se mitä teemme lavalla ei ole helppoa ja vaatii sisua.

Kuinka vietät vapaa-aikasi ?

Vietän kaiken vapaa-aikani vaimoni kanssa. Sitä ei töiden ja treenaamisen jälkeen jää paljon. Hän tietää mitä voimanosto minulle merkitsee ja suhtautuu hienosti tapaani elää.

Andy, tervetuloa suomeen ! Mitä haluaisit sanoa tähän lopuksi ?

Terveisiä lukijoille ! Marraskuun 6. Helsingissä aion rikkoa Garry Frankin ME:n yhteistuloksessa ja tehdä myös uuden ME:n maastanostossa. Odotan innolla pääseväni Suomeen nostamaan. Haluaisin lopuksi kiittää Metal Sport´ia, Inzeriä, CHP:n Brian Batcheldoria, Forzaa, Dave Beattieta ja kaikkia treenikavereitani Leedsissä vuosien varrella. Kiitos teille kaikille !

Sakari Selkäinaho