Voimaharjoittelu.fi Paneeli – Lisäravinteet 

Tämän paneelikeskustelun tarkoituksena on tuoda julki tiimiläisten omia kokemuksia lisäravinteiden käytöstä ja sen kautta opastaa asiakkaitamme valitsemaan itselleen oikeat tuotteet. 

Osanottajat:

Jouni Kvist  
Sakari Selkäinaho
Janne Pöykiö
Anna Rytivaara
Jarkko Holviala
Markku Nevala 
Pekka Anttila


1.Mitä lisäravinteita itse käytät ? 

Jone: Palautumisjuoma, monivitamiinivalmiste, lohiöljy, magnesium, kreatiini.
Janne: Käytän SKIPIN Top Fuelia ja perusproteiinia ja Multimineral tabuja. Lisäksi c-vitaminia + monivitamiini tabuja. Kreatiinia kausittain ja kisakaudella glutamiinia. Lisäksi olen nykyään ruvennut ottamaan päivässä Skipin valkosipuli kapseleita.
Anna: Fast80-perushera ja Finnmaxin kreatiini. E-epa-kapseleita, b-vitamiinitabuja ja rautaa. Skipin träningsaktivatoria. 
Markku: Ennen treeniä Big Bossin V12 sekä beta-alaniinia. Palautusjuomana Skipin Top Fuel, jossa lisänä glutamiinia ja kreatiinia. Näiden lisäksi monivitamiinit sekä aamuin ja illoin arginiinia. 
Peku: Aamulla tyhjään vatsaan ennen aamulenkkiä. 1 tabletti beroccaa ja Finnmaxin 3 -tehokreatiini. Aamupalan yhteydessä kalkki ja kalanmaksaöljykapselit. Ennen treeniä proteiinijuoma + hedelmä + Arginiini ja Ornitiini tabletit  + C -ja B-vitamiinit. Treenin puolessa välissä puolet palautusjuomasta (protein + kreat). Lounaan yhteydessä glucosomiini, E-vitamiini ja Seleeni. Välipalan kanssa kaliumi ja piimaajauhe. Joskus proteiinijuoma, jos valkuaisköyhä välipala. Illalla arginiini ja Ornitiini tabletti ja magnesium + sinkki 

2.Mikä on mielestäsi tehokkain tuote jota itse olet käyttänyt ? 

Jone: Kreatiini.
Janne: Kreatiini.
Anna: No varmaan kreatiini. Ei heran vaikutusta oikein huomaa suoranaisesti, lähinnä se täydentää proteiinin saantia treenipäivinä.
Jarkko: Skip tränings aktivator. Sakke: Top Fuel palautusjuoma pitää tiellä.
Markku: Ehdottomasti V12 latausjuomana ennen kovaa treeniä. 
Peku: Finnmaxin Arginiini-jauhe ja Weiderin Arginiini ja Ornitiini-kapselit. 

3. Kuinka käytät kreatiinia ? Jone: Latausvaihe 4krt päivässä á n. 5g, ylläpitovaihe 1krt päivässä á n. 5g. Max kolmen-neljän viikon jakso, jonka jälkeen liki samanmittainen tauko. Janne: Otan tankkausjakson ja jatkan normaalia kreatiinin syöntiä n.8 viikkoa tai siihen saakka kun on kisat. Sitten kuukausi taukoa ja uudestaan. Anna: Tankkaus 5-7pv, sitten sellainen sopiva jakso esim. 5-7vk jolloin joka päivä n.5g. Tänä vuonna vasta aloitin, kaksi kuuria oon ottanut ja syksyllä mahdollisesti kolmannen vielä otan. Toimii peruskauden kovissa treeneissä hyvin. Jarkko: Karoliinisessa Instituutissa kehitetyn tarkan tankkaus-ylläpito-tauko ohjeen mukaisesti. Sakke: En juuri lainkaan, välillä palautusjuoman seassa. Markku: Laitan kreatiinia palautusjuomaan noin 10 grammaa, mutta muutoin en sitä käytä. Peku: Aamulla tyhjään mahaan ja palautusjuomaan.
4.Mitä tuotteita suosittelet aloittelijalle ? Jone: Perusruoalla pääsee pitkälle. Eka lisäravinne voisi olla laadukas palautumisjuoma. Vitamiinien saanti on tärkeää. Niille, jotka joutuvat kontrolloimaan painoaan on esim. magnesiumin saanti tärkeää. Janne: Nyt tarkoitan aloittelijaa joka aloittaa treenaamaan tosissaan. Perus proteiini kerran  tai pari päivässä ja treenin jälkeen Skipin Top Fuel.Monivitamiini-mineraali tabut ovat myös hyväksi. Anna: Perusheraa palkkariin. Jarkko: SKIP Top Fuel palautusjuomaksi ja Megaforce aamulla ja jos lisäproteiinia tarvitaan niin Promax multimineral illalla muuta ei tarvitse ellei sitten ole vaikeuksia saada riittävästi kaloreita silloin vielä Skip Bulk. Markku: Laadukas palautusjuoma ja monivitamiini on riittävästi alkuun. Näissä asioissa ei kannata lähteä liikaa hifistelemään. Riittävä ja kunnollinen ruokavalio on kuitenkin kaiken A ja O. Peku: Perusproteiinia. Sakke: Valkuaisainepitoinen palautusjuoma/massanlisääjä.

5.Onko markkinoinnissa menty liian pitkälle ? Jone: Kyllä. Markkinoilla liikkuu todennäköisesti suuri määrä feikkituotteita. Janne: Ei mielestäni…Jenkeissä ehkä purkit ovat liian suuria jos vertaa myytyä tavaraa…eli kuuden kilon tynnyri ja 2 kiloa tavaraa. Muuten ok. Anna: Kai lisäravinteissa toimii samat lainalaisuudet kuin muissakin tuotteissa, kuluttajalla on vastuu ottaa selvää mitä on ostamassa. Jarkko: Ei ainakaan Skipillä. Tuote pitää sen minkä lupaa, muutamilla muilla merkeillä hypeä riittää. Sakke: Riippuu siitä mihin verrataan, elämme markkinointi yhteiskunnassa … Markku: Kyllä ehdottomasti, varsinkin ulkomailla. Ei kannata liikaa luottaa mainoksiin ja lupauksiin. Ottaa itse selvää mitkä ovat toimivia perustuotteita ja käyttää omaa järkeä, niin pääsee pitkälle ja löytää ne tuotteet, jotka toimivat. Peku: Ehdottomasti. Raha ratkaisee enemmän kuin tulokset, esim. ulkomailla on helppo ostaa yksityisiltä laboratorioilta ” oikeat testitulokset” tuotteesta. Mutta jos asiakas on niin tyhmä, totta kai sellaiselta rahat pois kuljeksimasta.
6.Jos saisit valita vain yhden lisäravinteen niin mikä se olisi ? Jone: Kreatiini. Siitä on ollut selkein konkreettinen hyöty. Janne: Tehokkaan monivitamiini+mineraali yhdistelmän. Anna: Varmaan se hera, kun palkkaria ilman kuulema menee treenit hukkaan. Jarkko: SKIP Top Fuel. Markku: Kyllä kunnollinen palautusjuoma on lisäravinteista tärkein. Peku: Heraproteiini.

7. Mikä osuus lisäravinteilla on koko ruokavaliostasi ?

Janne: Aika pieni loppujenlopuksi…Perusruoka on kuitenkin se josta voimat kerätään…Lisäravinteet vaan tulevat lisänä / tukena kovaan treeniin.
Anna: Aika pieni. Ne ovat LISÄravinteita, joilla täydennän ruokavaliotani lähinnä laadullisesti. Ruoka-aikoina syön ruokaa, palkkarissa hera on helppo tapa saada nopeasti paljon proteiinia. Aktivaattoria käytän tosi kovissa treeneissä ja kisoissa. Elämäni ei sekoaisi, vaikka kaikki lisäravinteet poistettaisiin kaapeistani.
Sakke: Vaihteleva, joskus yllättävän iso kun ehdi syömään kunnolla. Kun aloitan vuodenvaihteessa uuden painonhallintaprojektin niin lisäravinteiden osuus varmasti hieman kasvaa.

Jarkko: Suuri, koska muuten en pysty syömään riittävästi proteiinia ja saa riittävästi kaloreita koska tavoitteenani on nousta 125kg sarjaan.
Markku: Aika pieni, mutta kuitenkin riittävä, ettei kehitys ja treenien onnistuminen jää ainakaan lisäravinteiden puutteesta kiinni.
Peku: Noin 15 – 20 %.