Juha-Matti Räsänen

Tässä yksi voimamiesurheilija jonka paluusta tositoimiin on liikkunut huhuja jo jonkin aikaa. Seuraavassa Mikko Korhosen haastattelu lähes vuosikymmenen takaa …

Kerrotko hieman taustoja? Kuka on Juha-Matti Räsänen?

Juha-Matti Räsänen on 31-vuotias talonrakentaja Siilinjärveltä. Talonrakentamiset päättyivät jo vuonna 1999 kun tuli tarve saada enemmän aikaa rakkaalle harrastukselle.

Miten ajauduit voimailun pariin? Olitko muita vahvempi jo lapsena?

Voimailun aloitin jo noin 11-12 vuotiaana ja heti piti saada kotiin omat painot että saa sitten tarpeeksi treenata. Yläasteellakin kaikki vapautunut aika kului koulun salilla kun hankattiin penkkiä ja hauiskääntöä =) En voi sanoa että olisin ollut vielä nuorena muita lahjakkaampi mutta kai periksiantamaton luonteeni pääsi esiin kun muut vaihtoivat lajia tai keskittyivät ”normaaliin elämään” niin minä vain jatkoin nostelua ja armeijan jälkeen kavereiden kanssa paneuduttiin treeniohjelmiin ja ruokavalioihin jolloin tulokset alkoivat sitten nousta hiukan paremmin.

Oletko harrastanut muuta urheilua kuin voimailua? Jos niin mitä ja millä menestyksellä?

Vahvamiesurheilun ohessa kävin nappaamassa vuosina 1999 ja 2000 kädenväännön suomenmestaruudet. Ja hiukan ennenkuin aloitin vahvamieskilpailut yritin vähän aikaa heittää kiekkoa mutta polveani ei oltu suunniteltu moiseen touhuun.

Mitä teet työksesi? Vai oletko ammatiltasi voimamies?

Tällä hetkellä kutsun itseäni puoliammattilaiseksi, joten joudun noin puolet vuodesta tekemään töitä. Työkseni olen Kuopiolaisen ravintolan ovella.

Mitkä ovat parhaat saavutuksesi voimamiehenä?

Parhaat saavutukset ??? Hyvä kysymys =)Päällimäisenä tulee aina mieleen kisat jotka päättyivät loukkaantumiseen tietäen että oli kovassa kunnossa… Mutta kyllähän onnekseni olen saanut paljon kisoja päätökseenkin =)No tottakai vuoden 2002 6 sija mm-kisoissa oli ihan ok ja tietenkin molemmat joukkuemestaruudet Virtasen Janne kanssa vuosina 01,02 samaan listaan kuuluu tietenkin joukkue olympiaisten voitto Janne kanssa 01, oltiin muuten murskaavan ylivoimaisia. Henkilökohtaiset suomenmestaruudet tietenkin muistaa varmaan aina. Meinas unohtua GB -voitto vuodelta 01 Karibialta.

Mitkä ovat sinun heikkoutesi ja vahvuutesi voimamiehenä?

Heikkoudet, sanotaan että minun palautuminen on minun heikkouteni,en meinaa palautua millään kisoista.

Vahvuuksiin lasken ehdottomasti kokemukseni, olen kilpaillut jo 10 vuotta.

Entäpä missä lajeissa olet hyvä ja missä huono?

Huonot lajit on tukkipunnerrus ja krusifix =) Vuoden 00 rintalihas loukkaantumisen jälkeen en ole kehittynyt tukissa…Päinvastoin alaspäin vaan mennään..

Vahvat lajit on oikeestaan kaikki missä vaaditaan vahvaa selkää ja näppeja sekä nopeutta.

Minkälainen harjoittelusysteemi sinulla on, miten paljon tulee punttia, lajeja ja muuta harjoittelua. Oletko millä tavoin jaksottanut harjoittelun vuositasolla?

Treeniohjelmani on varmasti surkein mitä kenelläkään muulla on ja kaikki johtuu vain siitä yksinkertaisesta asiasta että en pysty treenaamaan kuin pari kertaa viikossa. Peruskunto kaudella tietenkin painotetaan vain saliharjoituksiin 2-3 kertaa viikossa. Ja kun rupeaa aurinko nousemaan korkeammalle niin siirrytään lajiharjoituksiin, yleensä 2 kertaa lajia viikossa ja jos kroppa kestää niin kerran salilla vetoa tai kyykkyä

Minkälainen harjoittelusysteemi sinulla on, miten paljon tulee punttia, lajeja ja muuta harjoittelua. Oletko millä tavoin jaksottanut harjoittelun vuositasolla?

Seuran kuntosali vastaa ihan kaupallisen salin laitteistoa, joten treenit pystyy siellä tekemään oikein hyvin. Joitakin erikoisuuksiakin löytyy kuten ala ja ylätaljat 240 kiloon asti =)

Entäs ruokapuoli. Paljonko sitä ruokaa pitää ison miehen syödä ja miten tärkeänä pidät ruokavaliota?

Ravintopuolihan on erittäin tärkeä, itse pyrin syömään tietenkin terveellisesti ja syön jokapäivä niin paljon kuin todellakin pystyn mutta täytyy sanoa että en varmastikkaan ole kaikkein lahjakkain syömämies =)

Sinun maastaveto voimista on ollut juttua alan foorumeilla. Paljonko nousee maasta vetotrikoolla ja ilman?

Maastavetotuloksia olen vasta hilaamassa ylös ja nyt näyttää hyvältä. Uskon että vanhat ennätykseni siirtyvät 3 viikon sisällä historiaan. Siis viime vuonna vedin trikoilla 2 toitoa 391 kilolla. Ilman trikoita en ykköstä kokeillut mutta sarjoja vedin 350 kilolla. Ja polven alapuolelta on lähtenyt 480 kiloa.

Minkälaisia tulevaisuuden tavoitteita sinulla on?

Tulevaisuuteni tavoitteena on hankkia leipä tästä hommasta vielä 10 vuotta =) Ja nyt oikeesta alan päästä vauhtiin…….

Mitä mieltä olet tästä voimamiesurheilun nykytilasta ja tulevaisuudesta? Käsittääkseni on jo olemassa useampia liittoja? Mitä mieltä olet tuleeko voimamieskisoista joskus iso ja suosittu laji, jonka tähdet ovat miljonäärejä.

Voimamiesurheilussa elämme murrosvaihetta ennen oli asiat paljon huonommin ja nyt olemme menossa oikeaan suuntaan ja tottakai toivon ja uskon että tästä tulee suosittu laji ja kyllähän se on sitä jo nyt. Mitä nyt niihin miljooniin tulee niin en ainakaan hanttiin pistä jos joku semmoisia meinaa tilille laittaa. =)

Muutama voimamies on jo julkaissut oman treenivideon. Oletko ajatellut oman treenivideon tekemistä?

Treenivideohan olisi hyvää lisää faneille, joten kyllähän se on ollut mielessä. Siis ihan vaan fanejen iloksi ei bisnes mielessä =)Eihän niitä kukaan ostaisi =)

Mikko Korhonen