Jesse Kellum

Jo legendaarinen innovaattori käy aina välillä kisalavoilla. Ura alkoi nuorena ja nousi huippuunsa WPO rahakisojen myötä. Sen jälkeen Kellum on kilpaillut harvakseltaan, lähinnä RAW-kisoissa. Viimeisimmät näytöt ovat 265 kilon penkki ja 355 kilon kyykky ilman varusteita.

Kerro hieman itsestäsi ?

Olen nyt 52 vuotias ja kotoisin Mandevillestä, Louisianasta. Perheeseeni kuuluu vaimo Carol ja viisi lasta. Työskentelen personal trainerina.

Kuinka aloitit voimanoston ?

Isäni harrasti lajia ja hän sai minutkin salille jo 13-vuotiaana. Olin siinä mielessä onnekas että pääsin todellisten ammattilaisten ohjaukseen alusta alkaen. Isäni lisäksi sellaiset nostajat kuin Fred Hatfield, Joe Bradley ja Jeff Magruder opastivat minua lajin hienouksien pariin. Mielestäni on erittäin tärkeää että nuori nostaja saa kunnon valmennusta alusta alkaen. Erityisesti nostotekniikka ja treeniohjelmat pitää olla kunnossa alusta alkaen. Nostin jo 17-vuotiaana sarjaan 67,5 kiloa 255-155-235. En olisi päässyt lähellekään ilman mainitsemiani ihmisiä.

Minkälaista on työsi personal trainerina ?

Treenaan paljon amerikkalaisen jalkapallon parissa, treenaan niin NFL-liigan kuin collegetason pelaajia. Asiakkainani on myös paljon naisia jotka haluavat pudottaa painoaan ja kiinteyttää vartaloaan. Tämä on varsin yleistä alalla. Treenaan paljon voimailijoita. Laadin ohjelmia ja he myös videoivat treenejään. Lähetän ohjelman mukana videon jolla esittelen kuinka heidän tulisi hienosäätää tekniikkaansa ja miten apuliikkeet tulisi tehdä. Olen treenannut paria kymmentä USA:n mestaria eri ikäluokissa.

Sinua pidetään varsin yleisesti voimaharjoittelun tietopankkina. Ilmeisesti konsultoit paljon myös muita nostajia ?

Olen antanut neuvoja ja opastanut paljon eri tasoisia nostajia ja valmentajia. Tunnetuimmat heistä ovat Louie Simmons ja Garry Frank. Louie käyttää paljon kehittämiäni liikkeitä systeemissään.

Valmensin myös August Clarkia joka voitti 60-kiloiset WPO semifinaalissa ja punnersi 202,5 kiloa penkiltä. August on kehittynyt huikeasti yhteistyömme aikana ja parantanut penkkitulostaan 40 kiloa kahdessa vuodessa, ei hassummin vai kuinka ?

Entä kuinka itse treenaat ?

Joka kisan jälkeen analysoin tilanteen ja katson mitkä ovat heikkouteni. Keskityn niihin koko perusharjoituskauden ajan. Pidän nopeutta ja räjähtävyyttä erittäin tärkeinä mutta käytän myös liikkeitä joita käytetään lähinnä kehonrakennusharjoittelussa. Kilpailuun valmistaudun tekemällä paljon ykkösiä prosenttipohjaisella ohjelmalla.

Minkälaista dieettiä noudatat ?

Olen tiukalla dieetillä noin viisi kuukautta ennen kisaa. Syön paljon proteiinia ja pidän hiilihydraatit alhaalla. Lihon todella helposti, ei tarvitse kuin kävellä ruokapöydän ohi ja taas on kilo lisää painoa. Asun lisäksi lähellä suoaluetta New Orleansissa. Paikalliseen ruokavalioon kuuluu paljon meriruokaa ja ruokia mitä itse kutsun ”rämeruuaksi”. Alligaattoria, eri kalalajeja, kilpikonnaa, katkarapuja ja ostereita. Niissä kaikissa on paljon proteiinia.

Olitko tyytyväinen nostoihisi 2001 semifinaalissa ?

Sain ennätykset mutten tuloksia joita olin tullut tekemään. Kisa viivästyi liikaa ja kadotin vireeni. Menin hotelliini ja otin muutaman tunnin nokoset ja yritin pitää itseni kaikin tavoin valmiina.

Treeni kulki hyvin mutta loukkasin hieman alaselkääni. Treenasin ehkä hieman liian kovaa, lisäksi minulle muutama työtarjous joista en halunnut kieltäytyä. Palautumiseni kärsi.

Monet ovat kritisoineet WPO kisaa ?

Olen itsekin kuullut monenlaista kritiikkiä. Teknisistä toteutuksesta, saamattomista palkintorahoista ja huonoista nostoista. Tekninen toteutus ei ole vielä paras mahdollinen koska markkinointi on vienyt kaikki resurssit. Useimmat meistä eivät käsitä lainkaan mitä vaatii saada laji valtakunnalliseen televisiointiin tässä maassa.

Kisan tuomarit olivat kolmesta liitosta. Kaikki kansainvälisiä tuomareita joista kahdella on myös IPF:n kortti. En ymmärrä mitkä ovat useimpien kritisoijien motiivit, eivät ainakaan urheilulliset.

Seuraava tavoitteesi ?

Helmikuun 24. Columbuksessa nostettava WPO finaali, Superbowl of Powerlifting. Mielestäni WPO on voimanoston tulevaisuus. Kieran Kidder järjestää parhaat kisat joihin olen koskaan osallistunut. Rahapalkinnot ovat huomattavia, voit voittaa finaalissa yli 35 000 dollaria. Sen pitäisi motivoida lajissa jossa nostaja on maksanut tähän asti kaiken itse. Kisat televisioidaan maanlaajuisesti.

 

Jesse, kiitos tästä haastattelusta. Parasta menestystä !

Parhaat kisatulokset:

Sarja Jalkakyykky Penkkipunnerrus Maastanosto
67,5 275 165 240
75 300 190 275
82,5 355 220 295
90 410 277,5 310
100 385 287,5 300

Parhaat saavutukset:

  • 9 x USA:n mestari ( APF )
  • 6 x WPC maailmanmestari
  • Valittu kahdesti parhaaksi nostajaksi
  • 6 x USA:n nuorten mestari
  • 1 x WPO mestari

Salituloksia:

  • 3 x 410 jalkakyykyssä. Kaikki toistot sentin yli vaakatason.
  • 1 käden ojentajaliike käsipainolla: 5×45 kiloa.
  • Pystypunnerrus 8×145 kiloa seisten.
  • askelkyykky 3×190 kummallekin jalalle vuorotahtiin.

Sakari Selkäinaho