Kuluvan kevään RAW-SM kisat järjestettiin perinteikkäällä Porin Urheilutalolla. Paikka on ollut lukemattomien voimailutapahtumien näyttämönä.Moni paikalla olijoista muistaa viellä MM-kisat -95,jolloin Ed Coan,Kirk Karwoski ja kumppanit olivat parhaimmillaan. Allekirjoittaneelle tulee mieleen monta muistoa ja tapahtumaa,jotka nämä seinät kätkevät sisälleen.

Miesten SM-90 oli ikimuistettava.Viimeiseen kyykkyyn ladattiin koko nuoruusajan Angsti. Pääsin urheiluruutunkin,kun huoltajat tsemppasivat rajusti ja repivät parrasta ja hiuksista(…silloin kasarimuodin mukaisesti pikkasen pidempi ja tuuheampi…)

Nosto oli niin tiukka ja kesti niin kauan että Salvador Dali olisi ehtinyt maalata siitä taulun.Noston jälkeen hoipertelin aivokuolleena päätuomarin yli,kaasin mankku-telineen ja kipusin yläkerran kahvioon sopertamaan myyjälle viimeistä korotusta…ei parane kymppiä korottaa,laitetaan 7.5 lisää….
Edesmennyt presidenttimme oli kuuluisa legendaarisista lausahduksistaan.Yksi kuolematon slogani syntyi myös Porin Urheilutalolla. Koko 90-luvun vahvamiespiirejä nakersi Turun veljien Nummiston ja Suonenvirran boikotti Riku Kiriä kohtaan Suomen vahvamies-SM-kisoissa.
Riku oli tuolloin Suomen ylivoimainen ykkönen ja ehdotonta maailman kärkeä.Kisakutsua ei kuitenkaan koskaan tullut. Urheilutalon yläkatsomoon oli kisojen ajaksi leiriintyneet toiselle puolelle helsinkiläiset Kirin kannattajat ja vastapuolella istuivat Turun voimakaksikko omiensa joukossa. Pikkasen voimajuomaa nauttineet ”helsingin herrat” alkoivat huudella toiselle puolelle,että Kiri on paras.Aikansa mesottuaan ja äänen kasvaessa kuului alakerran lipan alta paikalliselta levynvaihtajalta huuto-”Ei ilman knapei….

Sitten järkyttävin tapahtuma lopuksi….Olin menossa aamupäivä-treeneihin Porin Urheilutalolle.Katselin siinä puolihuolimattomasti että joku Mammojen tuolijumppa meneillään salissa.

Vaikka sanotaan,että nainen on täys peli niin kauan kun sokeri sulaa suussa,niin en kuitenkaan kiinnittänyt paikallisiin Pirkko Mannoloihin enempää huomiota. Miesten pukkarin ovessa oli kyllä joku lappu,jossa luki Allin tytöt. En kuitenkaan teston turvottamin silmäluomin niin tarkkaan lappua katsonut.
Treeni meni hyvin ja pumpatuin hauiksin lähdin suihkuun.Pukukopissa tuli pieni aavistus,kun penkeillä oli villahousuja,korsetteja ja tenaladyjä.Mietin vaan että jotain Simo Suomen Kaaderi-voimailijoita paikalla….aatteen miehillä hieman outo vaatemaku. Mutta suihkussa karmea totuus alkoi selvitä.Pukkarista alkoi kuulua selvästi vanhojen mammojen puhetta kahvin hinnankorotuksesta,Lipposen leikkaamasta eläke-indexistä ja miehen kolmatta viikkoa ummessa olleesta mahasta.
Sitten ovi narahti ja ensimmäinen mummo astui suihkuun.Kauhukseni se vain nyökkäsi ystävällisesti pesulakkinsa alta. Seuraavakaan mummo ei reakoinut,vaan kääntyi selin ja pyysi saippuoimaan selkänsä. Miehisyyteni valui saippuaveden mukana viemäriin,kun minutkin katsottiin vain kuuluvan joukkoon. Pikkasen siinä hädissäni annoin käsikaasua suihkun alla osoittaakseni sukupuoleni. Lopulta yhdeksäs suihkuun tunkeva mummeli oli välttänyt kaihin silmästään ja huusi suihkussa olevan mies.
Kyllä ryppyiset perseet saivat liikettä,kun huuto kajahti. Siellä sit suihkussa kyyhötettiin ja pelättiin pääsevän seiskalehden otsikoihin. Pitkällisten neuvottelujen jälkeen avaimenreijän välityksellä,sain luvan poistua suihkutiloista. Henkiset arvet eivät ole vieläkään sulkeutuneet.
 
NAISET
 
Totuttuun tapaan Anna Khudayarova oli naisten sarjojen ykkönen.Nyt kuntokäyrä näyttää selvästi ylöspäin ja vammatkin tuntuvat helpottaneet.Annalla on vuodesta toiseen hurja kisatahti ja huipputuloksia syntyy liukuhihnalla moniin eri painoluokkiin.Kun viellä muistetaan että kisoja on idässä ja lännessä sekä eri mantereilla,niin hattu pois päästä ja respect.
KP-Gymin valmennus puoli on saanut lentävän lähdön ja lahjakkaita nostajia on pilvin pimein. Taas pitää ihmetellä miten Suomen neitiliitto vuosikymmenestä toiseen lähettää nostajia omakustannus-matkalle arvokisoihiin.Anna uskoo saavansa tiiminsä 15 jäsenelle rahoituksen MM-kisoihin Moskovaan.
Mutta edellämainitussa liitossa tuomarien ja toimihenkilöiden hyvinvointi on ykkösasia…sieltä säkki kannattaisi laittaa soukemmalle. Vanessa Torres oli naistensarjojen toinen vakuuttava nostaja. Kyykyssä SE 160.5,penkillä kaksi Suomenennätystä 98 ja 100. Myös YT parani 423 kiloon Torres on Annan lisäksi toinen maailman luokan nostaja naisissa.
 
TYTÖT
 
Jonna Korte tyttöjen 67.5 kiloisissa teki vakuuttavaa jälkeä ja nuoreksi nostajaksi esitti ihailtavaa varmuutta,Kyykyssä 140 ja  yhteistuloksessa Suomenennätykset 140 ja 365.
Näillä näkymillä tulevaisuus näyttää hyvältä,kun uusia nuoria kykyjä ilmaantuu lisää.
 
MASTERS NAISET
 
Petra Blomvall ja Leena Stålstedt tekivät hienoa jälkeä vetskujen puolella. Petra sarjallaan 155-62.5-182.5 rikkoi naiselle aina kovan 400 kilon rajapyykin.
Leena sitävastoin rikkoi ikäluokkaa ylempänä 82.5 kiloisten YT 365.5 kilon saldolla.
 
NUORET
 
Rautiaisen veljekset olivat 82.5 kiloisissa nuorten parasta antia.Seiskan yhteistulos lähestyy kovaa vauhtia ja kehitys on ollut huimaa.Jopa Siepin Suomenennätys 281 oli lähellä rikkoutua.
Kisojen ainoan nuorten SE tuloksen teki Roope Juntti punnertamalla 165 kiloa satakiloisiin. Raskaan divisioonan voittanut Laitilan Niklas ”Hulk” Lahtinen alkaa vähitellen uhata isompien sarjojen vedon SE-lukuja,jos kehitys jatkuu samankaltaisena.
 
MIEHET
 
Lukuisat poisjäännit hieman vesittivät tulostasoa yleisessä sarjassa.Kuitenki muutama highlight korjasi tilannetta. Pauli Jussila teki hurjan yhteistuloksen 125-kilon sarjaan todella näyttävillä nostoilla. Penkiltä SE 245 ja YT 915 ei jättänyt ketään kylmäksi. Teemu Tulonen peesasi viellä hyvin kyykkäämällä Suomenennätyksen 337.5 mutta penkissä ero kasvoi liian suureksi.
Erikoismaininnan saivat 100-kiloisiin SE penkkaaja Teemu Hakala tuloksella 202.5 ja saman sarjan vedon SEn rikkonut Anssi Juntunen 325 kilolla. Todennäköistä on,että Turun penkki-veto SM-kisoissa tehtaillaan paljon Suomenennätyksiä. Enteet on selvät.
Uudenkaupungin poika-bändi Kari ja Karvattomat eli Basso Sami TB Läpikivi,Viulu Jan-Claude Heino ja Rummut Rami Hippo Anttila nostivat tiukkana tiiminä omia ennätysiään.Vanhalla systeemillä Rami ja Jan olisivat olleet mitaleilla,mutta nykyisellä systeemillä viella on parannettavaa.
 
MASTERS
 
Vesa Keskimaa putsasi pöydän 50-54 vuotiaiden 125 kilon sarjassa.SE-luvut kyykyssä 273,penkissä 197.5 ja YT 747.5. Allekirjoittanut tekaisi myös muutaman rekan vaikka joulukuussa kaaduin lonkkani päälle liukkailla ja treeni ollut heikkoa. Vittu,olin kaatuakkin viimeisen kyykyn jälkeen Monoliftin eturautaan.Onneksi päätuomari Hanson Haaparanta on pitänyt refleksinsä kunnossa pihapeleissä ja sai äijän kiinni.
 
Näin taas yksi skaba käyty ja hyvää kesää vaan kaikille lukijoille.
 
T.Peku