Sami ”The Squat” Kaipio

Miten Sami olet aloittanut juuri voimanoston, löytyykö sinulta muuta urheilu taustaa ?
Olen pelannut jääkiekkoa pikkupojasta asti. 15-vuotiaana pääsin Porin Ässien SM liiga joukkueeseen ja sieltä voimailu on alkanut. Viimeinen kauteni jääkiekonparissa oli kausi 2001-2002. Kiekkoilijan arkeen kuuluu voimatreeniä ja tietenkin yhtenä tärkeimmistä liikkeistä treeneissä on kyykky. Pikku hiljaa kiekon jälkeen alkoi kiinnostamaan enemmän ja enemmän voimanosto. Eikä mennyt kauan kun Puntti Klubin treeni kaverit saivat ylipuhuttua ekoihin kisoihin, jotka olivat jo vuonna 2005.

Miten treenaat nykyään, onko sinulla valmentajaa ?
Treenaan 4 kertaa viikossa, 2 * maksimi voimaa ja 2 * nopeus voimaa eli perus WSB runko. Sakari Selkäinaho on valmentanut minua jo monen monta vuotta. Treenit rakennetaan aina edellisen kisan tulosten pohjalta.

Jokainen tekee virheitä, minkälaisia teit itse uran alussa ?
Ennen Saken apua treenit olivat viikosta toiseen avain samanlaisia. Liian monotonista, sellainen treeni ei yksinkertaisesti kehitä kovin pitkälle. Sanonta: vanhat treenit, vanhat tulokset, pitää valitettavasti paikkansa.

Onko sinusta kumeissa tai ketjuissa mitään järkeä ?
On hyvinkin paljonkin järkeä ! Vain tyhmä ei hyödynnä kumeja ja ketjuja treeneissään. Tänä päivänä molempia on helppo hankkia ja ovat halpoja siihen nähden että ovat erittäin pitkäikäisiä oikein säilytettyinä. Miksi jättäisit niistä saatavan hyödyn käyttämättä, joka on todistettu niin teoriassa kuin myös käytännössä.

Mitä asioita pidät parhaina saavutuksinasi ?
Ehdottomasti parhaina saavutuksenani pidän ME tuloksia, mitkä ovat hallussani. Seuraavana tulee vuoden 2005 ikimuistoiset MM-Kisat, joista kotiin tuomisina oli kultainen mitali, melkoisen episodin jälkeen.

Mitkä ovat tämän vuoden tavoitteesi ?
Seuraava kisa tavoitteeni on Huhtikuun 28 päivä Voimannoston SM-Kisat Lahdessa, loppuvuodesta MM-Kisat kutsuvat taas. Tulos puolella kaikkein eniten tällä hetkellä polttelee voimassa oleva Penkin ME tulos joka on 232,5 kiloa. Treenit lupaavat ainakin hyvää tuon rekan metsästyksessä. Toki en pahakseni laita , jos muutkin tulokset paranevat.

Ketä pidät idoleinasi ?
Varsinaista idolia minulla ei ole, mutta arvostan kaikkia kilpailijoita, kaikkein kovimpana nostajana pidän Juha Somerojaa.

Olet kilpaillut jo hyvän tovin Avoimessa ja Master sarjassa, mikä on pitkän urasi salaisuus ?
Tasapainoinen elämä, ruoka, lihashuolto ja oikea treeni. Ei siinä mitään salaisuutta, jokaisen pitää löytää sellainen oikea harmonia tähän hommaan ja itselläni tulokset ruokkii motivaatiota.

Haluatko antaa ohjeita aloittelijoille ?
Ensinmäiseksi unohtakaa penkkihauiskääntö ”ohjelmat”. Toiseksi vaikka netti onkin nykyään pullollaan treeni tietoutta niin kysykää mieluummin kokeneilta voimanostajilta neuvoa ja laittakaa nostotekniikat kuntoon heidän valvovan silmänsä alla. Vasta kun tekniikat on kunnossa rautaa tankoon. Kolmanneksi älkää olko egonne vankeja

Minkälaisena pidät Voimanoston nykytilannetta ?
Pienen lajin pitäisi puhaltaa paljon enemmän yhteen hiileen, tällä tavalla saisimme positiivista julkisuutta ja kasvua rakkaalle lajillemme. Jonkin verran on syntynyt valitettavia kuppikuntia ja uusia ”liittoja” sekoittamaan pakkaa. Toisaaltaa onneksi Voimanosto on tulosurheilua ja tulosten vertailu onnistuu vaikka nostaja X ja Y nostaisi aina eri kisoissa.

Kiitos paljon Sami ajastasi ja tästä mahtavasta haastattelusta, haluatko vielä sanoa tähän loppuun jotain ?
Haluan kiittää ihan ensinmäisenä perhettäni tuesta ja ymmärryksestä. Lisäksi treenikavereitani Maunukselan Timoa ja Keisalan Jarkkoa. Iso käsi Sakelle & Virpille, Voimaharjoittelu.fi kaikesta yhteistyöstä sekä yhteistyökumppaneita WallSport Seinäjoki ja Specsavers Seinäjoki.

Teksti: Eero Jälkö
Kuvat @ Voimapuoti


Sami Kaipio X-File


Kyykky 420,5 kg/ ME Master


Penkki 220 kg


Maastanosto 315 kg


Yhteistulos 940,5 kg/ ME Master


Sarja alle 100 kg/ treeni kaudella n 103 kg


Ikä: 48


Asuinpaikka: Seinäjoki


Treenipaikka: Seinäjoen Puntti Klubi


Siviilisääty: Naimisissa, kolme lasta


Lempiruoka: kaikki vaimon valmistama koti ruoka