Scott Mendelson – penkkipunnerruksen kuningas

Tällä hetkellä paras noteeraus on kesäkuun alusta USA:n mestaruuskisoista, huikea 372,5 kiloa. Omasta mielestään Mendelson pystyy vielä paljon parempaan. Seuraavassa miehen mietteitä huikean ennätysnoston jälkeen.

Kuinka aloitit painoharjoittelun ?

Olen aina halunnut olla maailman ykkönen penkkipunnerruksessa. Olin 13-vuotias kun aloitin ja loppu on nyt historiaa.

Oletko harrastanut muita urheilulajeja ?

Nyrkkeilyä, painia, amerikkalaista jalkapalloa, road racingia … Ne kaikki olivat kuitenkin vain ajankulua, motivaatio puuttui. Treenasin myös kehonrakennustyyppisesti jonkin aikaa mutta sekään ei ollut lajini.

Milloin aloitit kilpailemisen ?

Se oli vuonna 1991. Menin kisoihin pelkistä shortseissa ja painonnostovyö mukanani. En tiennyt lajista mitään mutta olin kuitenkin aika vahva. Katselin ympärilleni ja sanoin yhdelle valmentajalle etten tiedä lajista yhtään mitään mutta nostan kuitenkin 600 paunaa. Kaveriin tuli äkkiä liikettä ja hän lainasi minulle nostotrikoon ja kunnollisen vyön. Punnersin 260 kiloa ja sain parhaan nostajan palkinnon. Siitä se lähti.

Mahtava alku uralle, 260 ensimmäisessä kisassa ?

Totta. En kuitenkaan kilpaillut sen jälkeen neljään vuoteen. Sitten menin osavaltion mestaruuskisoihin vain koska tuttuni Bob ”Barbarian” Seibold järjesti kisat. Voitin ne, menin Bobin toiseen kisaan joka oli sellainen Venice Beachillä pidetty show juttu. Jäin ilman tulosta ja lopetin taas.

Entä jatko ?

Treenailin omaksi huvikseni vuoteen 2000 saakka. Maaliskuussa huomasin kuitenkin että osavaltion mestaruskisat pidettiin vain kolmen mailin päässä asunnostani. Päätin mennä mukaan. Nostin saman 260 pudotettuani sen ensin kerran rinnalleni. Silloin päätin etten enää lopeta kilpailemista.

Sinut tunnetaan nostajana joka tekee tuloksensa suurimmissa kisoissa. Mikä meni pieleen arnold classicissa ?

Moni sanoi että aloitin että aloitin liian korkealta mutta olin kunnossa. Mielestäni 365 ei ollut liikaa olkoot muut mitä mieltä tahansa. Itse asiassa raudat tuntuivat kevyeltä. Syy ensimmäisen noston epäonnistumiseen on itse asiassa aika hauska näin jälkeen päin muistellen. Minulla on tapana että ennen nostoa huoltajani läimäyttää kunnolla poskelle avokämmenellä. Tarvitsen kunnon lyönnin, ei mitään taputuksia. Unohdin kuitenkin että huoltajani John ”Big Daddy” Ford on nyrkkeillyt koko ikänsä. Ennen ensimmäistä nostoa hän melkein tyrmäsi minut ! Pysyin hädin tuskin tolpillani ja astelin lavalle polvet notkuen. Nosto jäi lopulta muutaman sentin päähän loppuojennuksesta mutta minulla ewi ole siitä mitään muistikuvaa. Toiseen nostoon en saanut merkkiä lainkaan. Pidin tankoa rinnalla noin viisi sekuntia ja punnersin ylös. Siinä Arnold.

Entä mitä muutoksia teit seuraavaan kisaan ?

Treeneihin en muuttanut mitään koska olin Arnoldissa vahvempi kuin koskaan aikaisemmin. Kun treenaan samalla tavalla olen myös seuraavassa kisassa parempi kuin ennen. Aloitan kisan kuitenkin alempaa, 355 kilosta.

Mikä on seuraava kilpailusi ?

Bench America kilpailu heinäkuun alussa. Sen jälkeen on aika lopettaa. Olen sanonut sanani tässä lajissa, minulla on ME kahdessa eri painoluokassa ja suurin tulos kautta aikain myös ilman paitaa. Katson etten voi enää saavuttaa mitään penkkipunnerruksen parissa.

Vielä kymmenen vuotta takaperin 700 paunan penkkipunnerrus oli harvinaisuus ja 20 vuotta sitten Ted Arcidin 320 kiloa oli kymmeniä kiloja edellä muita. tänään 700 paunan ( 317,5 kg ) punnertajia on lähes 50. Mikä on mielestäsi syy tähän ?

Yksinkertaisesti kehitys. Tämä on sama tilanne kuin aikoinaan mailin juoksu alle 4 minuutin. Kun yksi kilpailija pystyi siihen muut seurasivat perässä. Näitä ”haamuraja” tapauksia on vaikka kuinka paljon, 10 sekuntia 100 metrillä esimerkiksi. Voimanostossa sekä välineet että kilpailijat ovat kehittyneet paljon. Samoin tietoa oikeasta harjoittelusta on saatavilla entistä enemmän. Kiitos Ted !

Olet tehnyt myös maailman suurimman rawnoston 323 kiloa. Mitä mieltä olet näistä raw kisoista ?

Ne ovat ihan OK juttu. Kilpailitpa sitten varusteitten kanssa tai ilman niin pidä hauskaa !

Mitä ajattelet tämän päivän nostovarusteista yleensäkin ?

Mielestäni ne ovat ihan hyvä juttu. Niin kauan kun et petkuta niin kaikki on OK. Tiedät kyllä mistä puhun. Kilpailijat jotka käyttävät kolminkertaisia penkkipaitoja ( WPC / WPO ) tai 2-kankaisia kisoissa missä ne eivät ole sallittu ( IPF ).

Kuinka oikein harjoittelet ?

Raskailla painoilla lähes koko ajan. Treenaan 75% nostoista ilman varusteista ja loput varusteiden kanssa. Paras nostoni salilla on 375 kiloa ja olen tehnyt kolmosia 310 kilolla. Paras lankkupenkkini on 395 kiloa. Treenaan kaikkia kehon lihaksia, myös jalkoja ja ennen kaikkea selkää.

Minkälainen on dieettisi ?

Nostan seuraavat kisani superissa joten en joudu laihduttamaan. Syön paljon proteiinia ja vähän hiilihydraateja.

Mitä mieltä olet vetokumien ja ketjujen käytöstä treeneissä ?

Uskon lujasti niiden tehoon mutta tällä hetkellä en itse niitä käytä.

Löytyykö nostajille sponsoreita USA:sta ?

Tiukkaa tekee. Amerikkalaiset ovat suuntautuneet liiaksi fitnekseen, jenkkifutikseen ja muihin suuriin lajeihin. Tämä on sääli sillä voimanosto ja penkkipunnerrus ovat hienoja lajeja mutta usein liian raakoja suurelle yleisölle.

Tarvitsemme tehokkaampaa markkinointia ja esilläoloa yleensäkin. Suurempia tapahtumia ja median huomiota. Yhteistyö eri liittojen välillä voisi edistää lajia huomattavasti.

Mitä neuvoja antaisit nuorelle nostajalle ?

Keskity alussa perusasioihin. Äläkä nostele isoja painoja yksin. Kuuntele kokeneempien nostajien neuvoja.

Minkälaisia suunnitelmia sinulla on urasi suhteen jatkossa ?

Ei mitään. Olen jättänyt merkkini ja sanasi sanonut. Aion olla parempi isä lapsilleni ja keskittyä muutenkin perhe-elämään jatkossa. Voimanostoa minulla on tarkoitus markkinoida muiden lajien pariin sillä tästä lajista löytyy potkua niin moneen lähtöön. Työssäni personal trainerina tapaan paljon eri lajien urheilijoita.

Scott, kiitos tästä haastattelusta. Parasta menestystä urallesi myös jatkossa !

Kiitos itsellesi. Haluan myös kiittää perhettäni. Ilman heitä en olisi tässä.

Scott Mendelson file:

  • Ikä: 45 vuotta
  • Kotikaupunki: Los Angeles
  • Perhe: Vaimo Maricelle, lapset Jade, Troy ja Jasmine.
  • Harrastukset: Moottoripyörät, autot, elokuvat ja musiikki
  • Saavutuksia: 2-kertainen MM, 2-kertainen USA:n mestari, 5 ME-tulosta

Sakari Selkäinaho