Crossfit – Westside style

Crossfit on laji joka on noussut nopeasti suosioon.  Alussa poliisien, palomiesten ja sotilaiden keskuudessa kehittynyt ja kasvanut laji on muutaman viime vuoden aikana saavuttanut myös suuremmat massat. Tavalliset kuntoilijat ovat ottaneet lajin omakseen eikä ihme sillä crossfit on enemmän kun pelkkä urheilulaji. Se on erittäin laaja-alainen ohjelma, joka vaatii harrastajaltaan useita eri ominaisuuksia samanaikaisesti. Monet urheilulajit sekä jokapäiväinen arki vaativat sellaista suorituskykyä mitä voidaan kehittää erityisesti crossfit-treenin avulla.

CrossFit harjoitukset ovat sovitettavissa harjoittelijan omalle tasolle, jokaisen kunnon ja tavoitteiden mukaan. Treenit ovat todella vaihtelevia. Sama systeemi on käytössä kaikille, aina eri lajien ammattilaisista eläkeläisiin. Voidaan hyvin sanoa, että erikoistuminen crossfit-treeniin on sitä, ettet erikoistu mihinkään.

CrossFit & ominaisuudet: 

1.     

hapenottokyky
2.      lihaskestävyys
3.      maksimivoima
4.      räjähtävä voima
5.      notkeus ja liikkuvuus
6.      nopeus
7.      koordinaatio
8.      ketteryys
9.      tarkkuus
10.  tasapaino

Lajin kulmakiven muodostavat monet nivelliikkeet. Lajia sovelletaan kaiken tasoisille harrastajille, jokaiselle oman tasonsa mukaan. Otetaan esimerkiksi yksi perusliikkeistä, leuanveto. Sitä voidaan muunnella useilla eri tavoilla:

1.     

vetokumilla kevennetty leuanveto
2.      kehonpainolla tehdyt 1-5 toiston sarjat
3.      kehonpainolla tehdyt 10-20 toiston sarjat
4.      lisäpainolla tehdyt 1-5 toiston sarjat
5.      voimaveto renkailla
6.      voimaveto renkailla, 1-5 toiston sarjat

Yksi osoitus monipuolisuudesta on se että samoja liikkeitä tehdään myös useilla eri metodeilla:

·        

eri kestoisia aikasarjoja
·         liikkeitä tai liikesarjoja aikaa vastaan
·         kiertoharjoituksina eli useita liikkeitä peräkkäin
·         intervalleina

Toinen esimerkki on tulostaso. Salilla urheilija voi nostaa jalkakyykyssä 180 kiloa, vetää maasta 240 kiloa, punnertaa seisten 100 kiloa, tempaista 100 kiloa ja vetää rinnalle 140 kiloa. Yhdistä tämä 17 minuutin aikaan 5000 metrin juoksussa ja yli 3500 metrin tulokseen Cooper-testissä niin alat saada kuvaa huipputason crossfit-kilpailijan fysiikasta. 

Toiminnallinen harjoittelu

Toiminnallisuus on nykyisin jopa muotia. Siihen liitetään usein tiettyjä harjoitusmuotoja, kuten kahvakuulatreenit. Kuitenkaan pelkkä paikallaan tehty kuulatreeni on harvoin toiminnallista kenellekään joka kävelee tai juoksee. Toiminnallisen harjoittelun voisi paremmin todeta olevan sitä että harjoitetaan, liikesarjoja ja -ratoja liikkeiden ja lihasten sijaan. Käytännön esimerkkeinä voitaisiin mainita esineen nostaminen maasta ja sen simuloiminen erilaisten maastanostojen avulla:

·        

korokkeella seisten
·         voimatelineestä
·         kahvakuulilla
·         tempaus otteella
·         romanialainen maastaveto
·         hiekkasäkki painona
·         yhdellä jalalla seisten
·         yhdellä kädellä
·         paino toisella sivulla ( salkkunosto )
·         myötäotteella

Sen sijaan että haettaisiin mahdollisimman suurta tulosta tavallisessa maastanostossa, harjoitellaan monia eri muunnelmia. Tämä palvelee kaikkien tarpeita ja tavoitteita isoäidistä eri lajien huippuihin.

Crossfit pyrkii kehittämään kaikkia fyysisen suorituskyvyn alueita urheilijan tasosta riippumatta., Laji kehittää harjoittelijasta nopean ja liikkuvan, vahvan ja kestävän.  Monien mielestä parasta lajissa on että treeni vaihtelee päivittäin. Keho ei totu koskaan eikä mieli pääse kyllästymään.

Westside

Crossfit organisaatiolla on yhteistyökumppaneita useista eri lajeista soudusta ja juoksusta aina voimamieslajeihin ja voimanostoon saakka. Westside Barbell on valittu voimanoston yhteistyökumppaniksi. Ei vähiten sen vuoksi että Westside on aina korostanut monipuolisuuden merkitystä voimaharjoittelussa. Louie Simmonsin voimaharjoitteluun tuomat harjoitteet, kuten boksi-kyykyt, voimareki ja rope battling ovat myös crossfit harrastajien suosiossa ja treenisysteeminä konjugaatio- eli yhdistelmäsysteemi on kuin tehty crossfit-treeniin. Joten seuraavassas osassa aletaan töihin !