Vuosi 2009

1) Yleisvaikutelma

Kuluvana vuonna on treenattua edellisvuotta enemmän. Treenimäärä on kasvanut, eikä osumiltakaan ole vältytty. Yhden treenipäivän lisääminen on ollut tietynlainen haaste perheen, työn ja treenin yhteensovittamiseksi. Yhtälö on kuitenkin osoittautunut varsin toimivaksi, eikä mikään osa-alue ole saanut siipeensä toisen kustannuksella.

Treenissä on ollut tekemisen meininki. Nostajana olen saanut keskittyä treenaamiseen, kun valmentajani Kari Kurko on taas miettinyt päänsä puhki, miten mies saadaan huippukuntoon kauden tärkeimpinä hetkinä… tai paremminkin miten mies pidetään ehjänä kauden h-hetkeen saakka. Heh.

2) Tulokset ja tulosparannus

Vuosi oli tuloksellisesti nousujohteinen. Yhteistulos alkaa vakiintua 800 kilon paremmalle puolelle. SM-kisoissa tehtiin mestaruuteen ja maajoukkue paikkaan tarvittavat raudat 790kg. EM-kisoissa meni kympin paremmin. Nelossija kotikisoissa oli aikamoinen pettymys; kaikkea muuta mitä lähdin Ylitorniolta taistelemaan. Seurajoukkueiden SM-kisoissa saatiin hieman esimakua siitä, mitä tulevaisuudessa on tulossa. Onnistuin parantamaan jalkakyykyn ennätystä 320 kiloon. Samalla keskinkertaisen penkin ja rutiinivedon turvin paransin yhteistulosennätystäni 820 kiloon. Penkissä kauden parhaaksi jäi 195 kiloa ja vedossa Expon voittoraudat 312,5 kiloa.

3) Miten treeni muuttui

Kuten aiemmin totesin, yksi treenipäivä viikkoon tuli lisää. Treenissä on panostettu enemmän keskivartalon vahvistamiseen. Treenimäärää ja/tai harjoituksen keskipainoa on pyritty lisäämään maltillisesti. Apuliikkeisiin on pyritty hakemaan heikkouksiin pureutuvia ja pääliikettä tukevia harjoitteita. Välillä on menty veitsen terällä huippukunnon saavuttamisen ja loukkaantumisten suhteen. Vaikeuksista huolimatta olemme saaneet ns. uuden vaihteen päälle harjoittelussa. Uusi valmennusprojektimme valmentajani kanssa on kuitenkin vielä niin tuore, että se hakee vielä uriaan. Se, minne päästään, nähdään muutaman vuoden sisällä.

4) Mikä toimi

Vähensimme voimanostokilpailujen määrää edellisestä vuodesta. Saimme aikaan selvän nousujohteisen käyrän. Jalkakyykky toimi erittäin hyvin. Kolme vuotta sitten tehtyä ennätystä parannettiin kerralla 12,5kg. Maastanosto kehittyi myös, vaikka huipputulos jäi ulosmittaamatta – uskon näin.
Usko omiin kykyihin vahvistui.

Josko viime vuonna kirjasin kausiraporttiin, että kisoja vaivasi tietynlainen epävarmuus, niin tänä vuonna se asia oli korjattu. Mitä pidemmälle kausi eteni, sen varmempi olin kunnostani. Vaikka ennen joukkuekisoja kohtasin lähes kaikki mahdolliset vastoinkäymiset (pl. sikaflunssa…röh), niin en antanut sen lannistaa. Tiesin treenanneeni hyvin ja tunnollisesti, tiesin olevani hyvässä kunnossa.

5) Mikä ei toiminut

Penkkipunnerrus aiheutti taas harmaita hiuksia. Kesän korvilla olin pääsemässä huippukuntoon, mutta intouduin paukuttelemaan uudessa apuliikkeessä, lattiapenkissä, ennätyksiä toisensa jälkeen liian pitkään, sillä seurauksella, että koko loppukausi meni aivan munille. Penkissä jäin ennätyksestä viisi kiloa, mikä on vaikeudet huomioiden kuitenkin välttävä suoritus.

Oman kropan kuuntelu on jäänyt vähemmälle. Olen huomannut takovani treenin läpi, vaikka kroppa sanoisi muuta. Haasteellista on yllättäen ollut suhteuttaa apuliikkeet riittävän keveiksi, ja tasapainottaa niillä kokonaisrasitusta. Helposti tulee tehtyä liian kovaa, vaikka ei tarvitsisi. Pienien vammojeni jälkeen olen innostunut treenaamaan liian aikaisin, liian kovaa.

6
) Havainnot varusteista

Titanin Super Centurionissa otin käyttöön yleisön painostuksesta pienemmän koon. Kärsivällisellä rätin venytyksellä sain siitä aikaan oivan kisatrikoon. Vieläkin sanovat olevan sen liian löysä, mutta rajansa kaikella…

Polvi- ja rannesiteinä käytän edelleen APT:n Hybridejä ja Convicteja. Siteet ovat kestäneet hyvin koko vuoden intensiivisen treenaamisen ja kilpailut.

Penkkipaitarintamalla Titanin Super Katana on ollut käytössä läpi vuoden. Vielä on paljon opeteltavaa paidan säädöissä. Joku päivä kulkee upeasti, toisena menee aivan metsään.

Vedossa Titanin Velocity syrjäytti vanhemmat NGX –kankaiset. Olen todella tyytyväinen uuteen trikooseen. Seuraava askel on kokeilla yhtä kokoa pienempää trikoota kuten kyykyssä tänä vuonna tein hyvällä menestyksellä.

Nostan siis Titanin ja APT:n varusteilla. Miksikö? Ne ovat markkinoiden parhaat!

Titanin nostovarusteiden laatu on aivan omassa luokassaan. Koko nostourani aikana minulta ei ole rikkoutunut ainoatakaan Titanin varustetta. Ei ihme, että tuotteella on niin hyvät takuut.

7) havainnot lisäravinteista
Toinen iso muutos valmentajan ”vaihdon” lisäksi oli lisäravinnesopimus SKIP:n kanssa. Tuotteiden lisäksi olen saanut konsultaatiota lisäravinteiden käytöstä. Ja siitä iso kiitos Kokkosen Harrille. Lohiöljystä, vitamiineista, mineraaleista ja palkkareista on tullut osa treeniäni. Tällä on ollut myös yllättävän suuri vaikutus painonhallintaan.

8) tavoitteet 2010

Suomen mestaruus, yt-mitali Euroopan mestaruuskisoista ja ennätys kaikissa osalajeissa.

9) Tiimin hyödyt / Tukijat

Tiimin kautta olen saanut solmittua hienoja ja hyödyllisiä suhteita. Treenipäivyrin kautta olen saanut näkyvyyttä, joita muutkin sponsorit ovat kiitelleet. Tiimin ansiosta saan nostaa markkinoiden parhailla varusteilla ja saan käyttööni laadukkaat lisäravinteet.

 

10) Kiitokset

Haluan kiittää erityisesti

– perhettäni tuesta

– Karia mahtavasta treenivuodesta

– Tommia, Jussia ja Helenaa kisahuolloista

– treeniporukkaa hyvästä seurasta, avusta ja tukemisesta

– seuraani Sotkamon Visaa

– sponsoreita: Titan, SSPower, SKIP, KPO, Vitaminna, Seppo Pääkkönen, Kajaanin kaupunki