Becca Swanson rikkoo rajat

Salilla nostaja joka tekee 2 toistoa 350 kilolla jalkakyykyssä tai 290 kilolla maastanostossa saa osakseen arvostusta ja kunnioitusta. Vaan entäpä jos tangon alta löytyykin nainen ?

Becca Swanson on vienyt naisten voimanostotulokset aivan uusille lukemille. Tulokset ovat aivan omaa luokkaansa mutta niin ovat Nebraskassa asuvan voimapesän raamitkin. Kova harjoittelu vaatii veronsa. Seuraavassa hieman molempien hauislihasten leikkauksesta toipuvan Beccan mietteitä urastaan ja muusta voimailuun liittyvästä.

Kuinka aloitit painoharjoittelun ?

Opiskeluaikoina etsin jotain urheilullista vastapainoa opinnoille. Olin työharjoittelussa Missourissa ja menin paikalliselle salille. Ensimmäinen asia minkä opin oli se että nostamisessa on paljon opittavaa.

Milloin tutustuit voimanostoon ?

Muutin takaisin Nebraskaan jatkamaan opintojani. Menin mukaan hardcore-salille Omahassa, nykyisessä kotikaupungissani. Tapasin tulevan valmentajani Rick Husseyn. ”Kokeilepa tätä”, sanoi Rick minulle heti salille tultuani. Vedin maasta 115 kiloa ja olin myyty. On helpompaa ottaa tosissaan jotain missä on hyvä ja menestyy.

Oletko kokeillut muita lajeja ?

Urheilin koko nuoruuteni. Koripalloa, korkeushyppyä, sofballia ja sukellusta. Koko lukioajan pelasin aktiivisesti lentopalloa. Pelailin lukion jälkeenkin mutta en siten kuin olisi pitänyt jotta menestyisin. Se yksinkertaisesti ei mennyt samalla tavalla veriin niin kuin voimanosto.

Kuinka harjoittelit alussa ?

Samoin kuin nykyään. Minulla on ollut sama valmentaja koko ajan ja hänen systeeminsä tuntuvat sopivan meille kaikille.

Olet kehittynyt rajusti viime aikoina joten treenin täytyy toimia. Oletko tehnyt mitään muutoksia ohjelmaasi ?

Viime aikojen tulosparannukseni johtuu useasta eri tekijästä. Varusteiden kehittymisestä ja taidostani nostaa niillä, tekniikan viimeistelystä ja massanlisäyksestä. Urani huippu ajoittuu aikaan jolloin varusteet ovat kehittyneet rajusti. Olen siinä suhteessa todella onnekas. Tosin tämäkin vaatii tunnollista treeniä.

Penkkipunnerrukseni on parantunut sen jälkeen kun aloin lisätä ojentaja treeniä. Erityisesti raskaat ylikuormittavat liikkeet ovat auttaneet paljon. Tekniikan osalta suurin parannus on selän kaari jonka ansiosta saan selkäni paremmin mukaan nostoon. Olen saanut lisää massaa, 104 kilosta melkein täyteen 110-kiloon. Kiristin samalla nostovarusteeni sisältäpäin. Valmentajani Rick Hussey sanoi asian mielestäni osuvasti. ” Suuremmat raudat vaativat suuremmat lihakset.”

Olet vieraillut myös Westside Barbell Clubilla. Mitä opit sieltä ?

Louie Simmons opetti minulle uuden ojentajaliikkeen käsipainoilla ja se auttanut todella paljon. Usein vain katselen muiden treeniä. En käytä esimerkiksi vetokumeja lainkaan paitsi treenatessani loppuojennusta penkkipunnerrukseen. Monilla näyttää olevan tasapainovaikeuksia liiasta vetokumien käytöstä, siksi vierastan sitä. Westside on hyvin erilainen treenisysteemi kuin omani, siksi treeniä on mukava seurata.

Sinulla on nykyään oma salibisnes ?

Kyllä, Big Iron Gym Omahassa. Meillä on hyvä voimanostotiimi eikä ilmapiiri häviä millekään salille. Olemme pyörittäneet salia yhdessä valmentajani kanssa viimeiset viisi vuotta.

Minkälainen sali on, yleissali vaiko pelkkä voimanostoon erikoistunut treenipaikka ?

Sali on kuin mikä tahansa kuntokeskus ainoastaan hieman pienemmässä mittakaavassa. Erona on se että meillä on nostolava, 3 kisapenkkiä sekä 5 kyykkypaikkaa joista 2 Monolift-telineitä. Magnesiumin ja talkin käyttö on sallittu eikä lievästä kiroilustakaan tule porttikieltoa. Ainoastaan 15% salimme asiakkaista harrastaa voimanostoa.

Teillä on myös erittäin menestyvä voimanosto tiimi ?

Big Iron Gymin nostajat ovat onnellisessa asemassa koska heillä on Rick valmentajana. Hän on eräänlainen isähahmo joka laittaa velttoilevat nostajat kuriin ja nuhteeseen. Ilman että hänen tarvitsee sanoa sanaakaan. Hän on valmentaja joka ei koskaan anna uskoa että olisi lähelläkään todellista potentiaaliaan ja vaatii salilla 100% panosta ja kunnon käytöstä myös salin ulkopuolella.

Monet ovat menestyneet mahtavasti viime aikoina ?

Totta. Tunnollisuus on kaiken A ja O. Se on ylivoimaisesti tärkein tekijä ja on auttanut minua saavuttamaan nykyisen tasoni, se on myös tärkein tekijä kohti seuraavia tavoitteita. Nostajat salilla ovat kehittyneet tasaisesti 3-5 vuoden parantaen tuloksiaan lähes joka kisassa. Lisäksi kilpailemme säännöllisesti ja vaihdamme kisoissa mielipiteitä muiden nostajien kanssa sekä seuraamme huippujen suorituksia.

Mitä mieltä olet tämän päivän nostovarusteista ?

Kuten aikaisemmin mainitsin, elämme jaksoa jolloin nostovarusteet ovat kehittyneet valtavasti. Etu on jokaisen käytössä, jos vain haluaa. Henkilökohtaisesti en välitä ottaa riskiä jotta saisin selville mihin pystyisin ilman varusteita. Raskaan treeniperiodin aikana nostan ”raakana” 170 kiloa penkistä, 300 kyykystä ja 260 maasta. Suuremmat painot olen aina nostanut varusteilla. Mihin tuloksiin pääsisin jos kokeilisin tehdä koko periodin ilman varusteita ? Niin kauan kun kisat nostetaan varusteilla, se ei voisi kiinnostaa vähempää.

Minkälaisia rautoja käsittelet harjoituksissa ?

2×350 kiloa kyykyssä ja 2×290 kiloa maastanostossa.

Mitä ajattelet voimanoston nykytilasta ?

Olen nostaja. Tavoitteeni nostajana on kannustaa muita naisia voimailulajien pariin. Minusta on hyvä että on erilaisia liittoja ja olen löytänyt itselleni mieleisen, sellaisen jossa minua kannustetaan. Sellaisen jonka hyväksyn ja joka hyväksyy minut. Oma valintani on APF, siellä on nostamisen iloa ja positiivista energiaa.

Mitä negatiivisia asioita haluaisit muuttaa ?

En halua ajatella mitään negatiivista. Elämä on liian lyhyt sellaiseen.

Millaisia eroja näet miesten ja naisten voimaharjoittelussa ?

Periaatteessa en minkäänlaisia. Ainoastaan naisten täytyy edetä varovaisemmin suurilla painoilla.

Olet kilpaillut vahvin nainen-kisoissa. mitä pidit niistä ?

Säännöt vaihtelevat ja selkeä karsintasysteemi MM-kisoihin puuttuu. Kovimmat kilpailijat pelataan ulos MM-kisoista. Treenaan rikkoakseni rajoja ja ennätyksiä. Tilastot puuttuvat koska kilpailuvälineet vaihtelevat paljon. Pidin treenistä, se on erilaista ja kehittää monia eri ominaisuuksia joista on hyötyä myös voimanostossa, lisäksi saa treenata ulkona. Kyseessä on kuitenkin kaksi eri lajia ja voimanosto on minulla verissä.

Milloin on vuorossa maailman vahvin nainen kisat ?

Karsintasysteemi ei ole sitä miltä se näyttää. Takavuosina en päässyt mukaan karsintoihin koska Douglas Edmunds sanoi ettei koskaan hyväksy minua mukaan MM-kisoihin ! Hän perui jo puheitaan tämän vuoden osalta ja jopa harkitsin mukaan menoa. Kehoni päätti kuitenkin toisin ja tällä hetkellä kuntoudun leikkauksesta. Minulta katkesivat molemmat hauikset joten tällä hetkellä minulla ei ole mitään tavoitteita sen lajin parissa.

Teit yhteisen treenivideon Jill Millsin kanssa ?

Kyllä, se on yksi hauskimmista ja mieleenpainuvimmista projekteista mitä olen koskaan tehnyt. Muistan kuvaukset varmasti lopun ikääni, samoin valokuvaussessiot. Jill Mills on suuri urheilija ja ystävä jonka kaltaista ei helpolla löydä. Videoihin voi tutustua sivuillamme osoitteissa www.beccaswanson.com ja www.jillmills.com.

Minkälaisena näet ravinnon merkityksen voimaharjoittelussa ?

Sillä on merkitystä, totta kai. Minulla ei toistaiseksi ole tullut sellaista vaihetta urallani että siihen olisi tarvinnut keskittyä aivan totaalisesti. Sanoisin kuitenkin että 95% voimanostajista hyötyy oikeasta ravinnosta.

Minkälaista ruokavaliota itse noudatat ?

Tärkeintä on huolehtia siitä että saan riittävästi proteiinia päivän aikana. Eri aterioilla ja niiden välissä. Sen lisäksi tarvitsen todella paljon hiilihydraatteja sekä laadukkaita rasvahappoja jotta painoni pysyisi 110 kilon tietämillä. Suosikki lisäravinteeni on keksit.

Ruokavalion avulla olen saanut yli viisi kiloa lisää massaa ja se on auttanut minua suurempiin rautoihin.

Minkälaisia lisäravinteita käytät ?

FSI kreatiinin antamaan painonlisäykseen olen erittäin tyytyväinen. Lisäksi otan monivitamiinia ja glutamiinia.

Minkälaista palautetta olet saanut ihmisiltä ?

Olen saanut paljon myönteistä palautetta erilaisilta ja eritasoisilta nostajilta. Naisilta, miehiltä, nuorilta ja veteraaneilta. Ihmiset ovat olleet innoissaan koska olen vienyt ennätykset aivan uusille lukemille. Kun nostan en anna ikinä periksi, en missään vaiheessa. Se on osaltaan inspiroinut ihmisiä muutenkin kuin nostolavalla. Olen erittäin iloinen jos pystyn omalla esimerkilläni kannustamaan muita. Onneksi olen löytänyt oman lajini.

Kuinka vietät vapaa-aikasi ?

Salin pitämiseltä ei vapaa-aikaa jää. Olen siellä 12-14 tuntia päivässä.

Olet nostanut suurimmat raudat jokaisessa nostomuodossa kautta aikain, mitä seuraavaksi ?

Tätä on paha sanoa mutta koska kuntoutukseni on vielä pahasti kesken niin en osaa sanoa tavoitteistani vielä mitään. Nostaminen on minulle niin rakas asia että keskityn ensin kuntoutukseen jotta voin palata takaisin täydellä teholla.

Kuinka motivoit itsesi ?

Tavoittelen parempia tuloksia ja uusia ennätyksiä. Tähtään numeroihin ja rikon rajoja. Pelkään koko ajan että jään paikalleni, se motivoi.

Mitä haluaisit sanoa tähän lopuksi ?

Voimanosto on hieno laji. Sitä voi harrastaa ikään, sukupuoleen tai kokoon katsomatta. Laji palkitsee harrastajansa, voimanostossa saat takaisin sen mitä lajiin satsaatkin.

Becca, kiitos tästä haastattelusta ! Pikaista paranemista ja kaikkea hyvää urallesi jatkossakin.

Becca Swanson File

  • ikä: reilusti yli 20 vuotta
  • ammatti: kuntosaliyrittäjä, pro wrestler
  • perhe: naimaton
  • kotipaikka: Omaha, Nebraska
  • website: www.beccaswanson.com

Parhaat tulokset

  • JK: 382,5
  • PP: 227,5
  • MN: 295
  • YT 867,5

Sakari Selkäinaho