Ilkka Mursu

Tämän kertainen haastateltava on Ilkka Mursu. Ilkan parhaimmat saavutukset voimanostossa ovat IPF puolelta nuortensarjoissa 2 x SM1, 2 x SM2 ja 1 x PM1. FPO/WPC kisoissa MM2, MM3, EM2 ja useampi SM-mitali, sekä Arnold Classicin 5. sija. Allekirjoittanut tuntee Ilkan joten kuten 10 vuoden takaa. Olimme yhtäaikaa Oulun Hiukkavaarassa suorittamassa asevelivelvollisuutta, ja mm. salilla törmättiin muutaman kerran. Ilkka oli hyvän tuulinen, kokoistaan isomman oloinen, ja leppoisa kaveri (muistaakseni tuolloin 75kg). Sellainen ihan selvä voimanostajatyyppi.

Kerroppas, kuka on Ilkka Mursu?

Kohta kolmikymppinen kaveri Oulusta. Päivisin käyn töissä YIT:llä nosturinkuljettajana, ja viikonloppu iltaisin portsarin hommia. Vapaa-ajan ongelmia ei pääse tulemaan kun on 2 vuotias poika, treenit ja työt!

Mitkä ovat parhaat tuloksesi salilla ja kilpailuissa?

Salilla on kyykätty 400kg ja penkistä otettu 280kg. Veto on ainut joka on menny oikein, eli ennätysraudat 335 on otettu kisoissa. Kisakyykky 385kg ja penkki 272,5kg

Miten on treenit kulkeneet viime aikoina?

Suunnitelmien mukaan. Vuoden alusta on penkkiä reenattu vähän kovempaa ja maaliskuulla olisi tarkotus kisata Juvalla. Kyykky ja veto on täytyny jättää periaatteessa kokonaan pois kuvioista marraskuisen polvileikkauksen takia, mutta tilalle olen ottanu esim. farmarikävelyn ja rinnallevedot.

Kerro hieman treenitaustastasi, ja siitä, miten tulit alunperin voimanoston pariin?

Salille menin ensikertaa joskus 14 vuotiaana. Voimanostosta innostuin kilpailu mielessä muutamaa vuotta myöhemmin kun kävin katsomassa kaverin kisat. Seuraavana vuonna olin itsekin jo kisoissa, eikä lajivalintaa ole tarvinnut sen jälkeen miettiä!

Mitä saavutustasi arvostat eniten ja miksi?

Ehkä se on tuo viime vuoden Arnold Classic jossa olin 985 kilon yhteistuloksella viides. Siellä oli kuitenkin sen hetken ehdottomasti kovimmat nostajat samalla viivalla, ja vaikka tulostavoitteesta jäinkin pikkusen, niin omiin nostoihin olen tyytyväinen.

Onko ura ollut joskus katkolla esimerkiksi loukkaantumisen vuoksi?

Polvivaivat on nyt häirinny reenaamista oikeestaan jo pari vuotta. Viime marraskuussa oikea polvi leikattiin toistamiseen ja taasen on kuntoutusvaihe menossa. Lopettaminen ei kuitenkaan ole käyny mielessä, ja jos heikkona hetkenä jotain sen suuntaista olisin ajatellu, niin seuraavaan reeniin mennessä se on jo haihtunu mielestä..

Mitkä ovat ne tekijät, jotka tekevät sinusta hyvän voimanostajan?

Jaaha…Ehkä se on tietynlainen sinnikkyys, ja uskallan kokeilla treeneissä uusiakin juttuja, eli monipuolinen treenaus.

Onko joku osa-alue, jota olet laiminlyönyt, ja jossa on vielä kehittämistä?

Kyllä! Lihashuoltoon täytyy jatkossa panostaa entistä enemmän. Säännöllisellä hieronnalla ja venyttelyllä säästyy monelta vaivalta!

Millainen on Ilkan treeniviikko silloin, kun treenataan kovaa?

Westside toimii minulle! Viime vuosina olen reenannut Saken tekemillä ohjelmilla ja vinkeillä. Varsinkin kyykyssä tykkään käyttää kovia vetokumivastuksia.

Miten paljon käytät treeneissäsi juuri vetokumeja, ketjuja, lankkuja, erikoistankoja jne.?

Mahdollisimman paljon! Ehkä vain n.25% reeneistä tulee ilman mitään erikoistehosteita.

Onko niistä ollut selvää hyötyä kehitykselle?

Uskoisin niin. Tangoilla ja lankuilla saan kohdistettua reenin sinne heikkoihin kohtiin ja vetokumeilla päästään ottamaan suuria kuormia ja niiden avulla olen saanut nostoihin nopeutta huomattavasti lisää.

Entä, minkä verran treenaat varusteilla?

Kisoihin valmistautuessa tulee viimesen 10 viikon aikana otettua 3-4 kertaa täysvarustuksella. Briefsit vedän jalkaan lähes aina kyykätessä.

Mikä on hulluin treeniohjelma/-metodi, jota olet urallasi kokeillut, ja mitä siitä seurasi?

Joskus alle parikymppisenä reenasin 6*viikossa: kyykky, penkki, veto, kyykky, penkki, veto ja sunnuntaina oli lepopäivä, paitsi kisaa edeltävänä sunnuntaina kävin ottamassa kakkosen joka lajin alotuspainolla… No jumihan siitä seurasi nuorelle miehelle.

Mitä tekisit toisin, jos saisit aloittaa urasi alusta?

Menisin siihen sarjaan mitä vaaka näyttää, eli turha laihdutus pois! Ja ne venyttelyt olis pitäny opetella heti aluksi.

Mikä on paras lajisi, ja mitä on mukavinta treenata?

Nykytilanteesta huolimatta kyllä se on kyykky!

Mitkä ovat tavoitteesi voimanostossa?

Tavoitteena on kisata vielä Arnold Classicissa, ja pärjätä viimekertaa paremmin tietysti.

Saatko mielestäsi tarpeeksi hyötyä nostovarusteista?

Kyllä joo. Paidalla nostamisessa mulla on vielä paljon opeteltavaa mutta aikaa on.

Oletko harkinnut koskaan RAW-kisoihin osallistumista?

Kävin nyt vuoden alussa ensimmäiset RAW-penkkarit Torniossa ja tuon tyylisiä kisoja vois kiertää enemmänki. Voimanostolavalle tuskin nousen ilman varusteita.

Mitkä asiat ovat tärkeimpiä elämässä?

Vertti poika on se ehdoton ykkönen.

Onko sinulla muita harrastuksia, ja onko niissä tullut menestystä?

Eipä oikeestaan riitä aikaa muille harrastuksille. Nyt viimeaikoina olen ottanut voimamieslajeja reeneihin mukaan ja nämä siis ihan harraste mielessä.

Kiitos haastattelusta! Toivottavasti polvi tulee nyt kuntoon, ja nähdään pian uusi suomalainen tonnin ylittäjä. Sen jälkeen tietenkin kohti tonnisataa.

Kiitos! Kisoissa tavataan.

Olli-Pekka Tervo