Kenneth Sandvik

Kerro itsestäsi. Kuka on Kenneth Sandvik?

Olen 30 vuotias ja asun yhdessä tyttöystäväni Marcelan kanssa (joka on myös voimanostaja) Maarianhaminassa. Olen mielestäni normaali, mutta hieman laiska kaveri.

 

Ennen voimanostoa treenasit kehonrakennusta. Treenasitko muuta urheilua ennen sitä ja kuinka löysit painot?

Treenasin judoa kun olin pieni, ehkä kaksi vuotta. Olin n. 10 vuotias, kun aloitin. En löytänyt painoja ennen kuin olin 18 vuotias.

 

Ennenkuin siirryit voimanostoon treenasit kehonrakennusta. Miksi sirryit kehonrakennuksesta voimanostoon?

Ensinnäkin ymmärsin etten voi viedä läpi enään ainuttakaan kovaa diettiä, yksinkertaisesti pidän ruuasta liikaa! Toisekseen minulla oli motivaatio ongelmia, sen kehonrakennuskisan jälkeen mihin osallistuin. Kulutin liikaa aikaa salilla. Pelkästään salille meno sai minut tuntemaan pahoin ja melkein lopetin painoilla treenaamisen. Sitten autoin paikallista voimanostoseuraa muutaman kerran levymiehenä kisoissa ja päätin kokeilla sitä. Se näytti helpommalta treeniltä kuin kehonrakennus…

 

Mitkä ovat parhaat saavutuksesi ja mitkä ovat parhaat tuloksesi?

Kolminkertainen penkin maailmanmestari ja kaksinketainen penkin euroopan mestari. Parhaat kisanostot ovat kyykky 400 kg, penkki 345 (ME) ja veto 310 kg. Paras yhteistulos 1030 kg.

 

Millainen harjoitusohjelma sinulla on? Voitko antaa esimerkin viikon treenistä?

En noudata mitään erityistä treeniohjelmaa, Varmistan vain tekeväni yhden kyykky, yhden penkki ja yhden vetotreenin viikossa.

 

Onko sinulla valmentajaa vai teetkö harjoitusohjelmasi itse?

Minulla ei ole valmentajaa. Kuuntelen neuvoja seuran muilta kavereilta, mutten noudata niitä ;)

 

Mitä teet työksesi ja vaikuttaako se treeniisi?

Työskentelen paikallisessa postissa, mikä tarkoittaa, että minun täytyy herätä aikaisin, mutta pääsen myöskin aikaisen töistä ja voin mennä kotiin. Tämä sopii minulle hyvin, koska minulla on paljon aikaa rentoutua ennenkuin menen treenaamaan.

 

Kuinka säilytät motivaation treenata? Mitkä ovat motivation lähteesi?

Minun motivaationi menee hieman ylös ja alas, enimmäkseen loukkaantumisten vuoksi. Sekä pienten, että isojen loukkaantumisten vuoksi. Silloin tuntuu hyvältä kun en ole loukkaantunut ja treeni menee hyvin. Pidän kilpailemisesta enemmän kuin treenistä, kun on aika nähdä tehdyn treenin tulokset. Pidän myös muiden nostajien huoltamisesta kisoissa. Kun olen siellä mieleni todella tekee mennä salille ” repimään tangot kappaleiksi”

 

Olet superraskaansarjan nostaja. Pitääkö sinun syödä paljon ja noudatatko diettiä?

En sanoisi, että syön yhtään enempää kuin kukaan normaali kaveri. Syön vain kun olen nälkäinen ja vain normaalia ruokaa.

 

Onko salilla missä treenaat paljon nostajia ja onko teillä hyvä ryhmähenki?

Salilla missä treenaan on paljon nostajia ja lähes kaikki kilpailevat voimanostossa. Meillä on erinomainen ryhmähenki ja luulenpa sen olevan syy kaikkeen menestykseen ja nostajien määrään seurassamme.

 

Mikä on suosikki nostosi treenata?

Jos en ole loukkaantunut sanoisin, että kyykky. Ehkä siksi, koska se on se missä pystyn nostamaan raskaimmat painot.

 

Maastavetosi on heikompi kuin muut nostot. Mikä sen aiheuttaa?

Luullakseni siksi koska en treenannut vetoa ensimmäisen seitsemän vuoden aikana salilla. Tämä yhdistettynä isoon mahaan ja lyhyisiin sormiin aiheuttaa isot ongelmani suurissa painoissa.

 

Onko sinulla idoleita voimailussa ja mitä nostajia kunnioitat?

Jos minun pitäisi valita nostaja idoliksi, minun täytyy sanoa James Hendersson. Hänen penkkinsä ilman penkkipaitaa ovat uskomattomia. Kunnioitan kaikkia naturaali nostajia, jotka ovat olleet lajissa jonkin aikaa ja joiden on todella täytynyt tehdä työtä tulostensa eteen.

 

Onko sinulla ollut vammoja?

Aloitin treenin kivuliaan olkapää vamman kanssa, joka vei minulta kauan toipua. 2003 loukkasin alaselän ja siitä toipuminen vei yli vuoden ja minulla on ollut aika ajoin kipuja polvissa viimeiset kaksi vuotta. Kyynärpäät ja kyynärvarret vuodesta 2001 raskaiden penkkien takia, mutta vain todella raskaiden nostojen jälkeen.

 

Onko sinulla sponsoreita ja onko niiden löytäminen vaikeaa?

Minulla on sponsoreita, jotka auttavat minua paljon. Sakari “Sakke” Selkäinaho (www.voimaharjoittelu.net) ja TITAN USA varmistavat, että minulla on markkinoiden parhaat voimanostovarusteet. Lisäksi saan apua työstäni Ahvenanmaan postista ja paikallinen pizeria, Fantasia. Minusta sponsorien löytäminen ei ole vaikeaa, jos vain todella haluat. On paljon yrityksiä, jotka haluavat auttaa, mutta oikeiden löytäminen voi viedä aikaa. Olen hylännyt muutaman sponsori tarjouksen.

 

Saatko arvostusta voimanostajana Ahvenanmaalla?

Kyllä, ihmiset täällä todella tukevat minua, toivottavat onnea ja onnittelevat kaiken aikaa, jopa ihmiset joita en ole aiemmin tavannut. On mukavaa, kun 80-vuotias nainen tulee luokseni ja onnitelee minua kilpailun jälkeen. Minut on palkittu vuoden urheilijana ja useita muita palkintoja muutaman viimevuoden aikana.

 

Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteet voimanostossa?

Olisi mukavaa jonain päivänä olla maailmanmestari, mutta ensin maastaveto pitää ottaa mukaan. Tulen kilpailemaan niin kauan kuin se on minusta kivaa ja katsotaan mitä tapahtuu. Vuosi kerrallaan.

 

Minkälainen tulevaisuus voimanostolla on mielestäsi?

Toivon, että jonain päivänä voimanosto olisi Olympia laji, mutta epäilen sitä. He eivät hyväksy meitä niin kauan kun on kaikki nämät positiiviset dopin testit. Mutta jos me koskaan pääsemme Olympialaisiin, olisi todella mukavaa olla ”ammattilais” nostaja. Näin on, jos saamme rahallisen tuen hallitukselta. Ei normaalia työtä, vain treeniä.

 

Mikä on mielipiteesi raw nostamisesta ja voimanosto varusteista?

Kunnioitan, että monet nostajat haluavat nostaa rawina, mutta toivon, että raw liitot ottavat sen tosissaan ja pitävät hyvin järjestettyjä kisoja. Säännöt ja antidoping työ, niin ettei se mene vakavastiottamattomaksi sotkuksi.

Varusteista: Toivon ettei varuste valmistajat vie sitä uusille tasoille. Siinä on tarpeeksi nykyisellään. Varusteet ovat nykyään melko miellyttäviä ja turvallisia, jos puet oikean koon. Useilla nostajilla on ongelma tämän kanssa (oikean koon kanssa).

 

Kuinka paljon hyödyt voimanostovarusteista ja mitkä ovat parhaat raw nostosi?

Olen yksi niistä nostajista, jotka savat paljon lisäkiloja varusteista. En ole täysin varma kuinka paljon. Kokeilin kerran kyykätä ilman mitän varusteita, mutta pelkäsin mennä maksimiin. Otin 275 todella syvältä, mutta olisin voinut nostaa enemmän. Joten ehkä saan 100 kg varusteista siinä. Olen penkannut 250 ilman pysäytystä treeneissä paidatta. En ole kokeillut veto maksimia ilman vyötä, enkä ole varma paljonko olen nostanut vyön kanssa. Ehkä 290, vuosi tai kaksi sitten.

 

Onko sinulla harrastuksia?

Elokuvien katselu.

 

Mitä neuvoja annat aloittelijoille ja mitkä ovat suurimmat virheet mitä voit tehdä?

Aloita normaalilla salitreenillä ja kehitä kaikkia pikkulihaksia myös. Kun haluat aloittaa ”todellisen” voimanoston, sinun tulisi kuunnella kokeneita nostajia. Normaali virhe on kokeilla maksimipainoja joka treenissä. Älä unohda, että ruoka ja lepo ovat yhtä tärkeitä kuin treeni.

 

Mikko Korhonen