Kun ei irtoa, vedon vaikea irrotus.

Tiedän että monella pervolla oli jo kova housuissa,kun alkoi lukemaan otsikkoa.Siellä toivottiin minun avautumista intiimeistä ongelmista.Kuitenkin tuotan nyt pettymyksen ja käsittelen hiukan usein toistuvaa ongelmaa,eli maastavedon irrotusta.Erikoisesti Sumo-vedossa näkee usein,että viimeinen rauta ei edes hievahda maasta irti.Ei ole myöskään harvinaista,että kun rauta irtoaa tuuman,se tulee vauhdilla ja tyylikkäästi loppuasentoon.
Kapeassa vedossa rauta irtoaa useimmiten lattiasta,mutta hyytyy melko pian jo ennen polvia.Silloin useimmiten ongelmana on HIDAS lähtö lattiasta.
Miten sitten on mahdollista että vastaavasti nähdään nopeita ja vaivattomia irrotuksia maksimipainoista.Viimeisin Ultranopea maksiminosto,jonka näin oli Toby Macguire Cunninghamin 350 kiloa Egerin MM-kisoissa.
Aikoinaan Jarmo Virtanen veti käsittämättömiä painoja maasta ällistyttävällä nopeudella.Vain otteen pitävyys esti nostamasta todellisen potentiaalin mukaan.
Toinen tekijä oli,että fiksuna kaverina Virtanen pysyi ”mukavuusalueella”ja varoi loukkaamasta itseään.Paradoksaalista kyllä,että Jarmo itsekkin harmitteli,että MM-kisoihin treenasi usein varovaisesti,ettei loukkaantunut ja vaarantanut varmaa MM-titteliä.Sitävastoin SM-kisoihin pystyi menemään ilman paineita ja olosuhteet kisoissa loistavat.Kuitenkin draivi oli vaan alempi vastuksen puutteessa ja taas jäätiin todellisista maksimeista.

Edellisestä päästään yhteen perusvirheeseen,eli HITAASEEN nostoon.Tänä päivänä monet huippunostajat ja valmentajat painottavat tangon nopeuden merkitystä.Ei epäonnistuneita rynkytysvetoja,ei sarjoja ”failiin”,viimeinenkin toisto nopea ja aina muutama sarja ”in the bank.Olen hokenut kyllästymiseen asti näitä samoja prinsiipejä kirjoituksissani.
Seuratkaa Tom Martinin,Yury Belkinin,Caler Woolmanin,Brett Gibbsin,Haackin tai Malachevin vetoja….kyllä lähtee ja nopeasti.Vedossa sarjat eivät ratkaise tai kerro maksimista samalla tavalla kuin muissa voimanoston lajeissa.Jos vedät 3¤250 ja eka on tiukin,niin tuskin saat edes 260 ykkösenä.Sitävastoin,jos vedät 5¤2¤220 ja kaikki nopeasti ja irtonaisesti,niin kisoissa voi jotain tullakkin.Lihashermo-järjestelmä säilyy fressinä,irtiotto-kyky ja voimantuotto korkealla,sekä mentaalipuolella ”nostonälkä”pysyy kisoihin asti.

Ai niin….olin aivan unohtaa.Kivikauden jäänne kuin olen.Tottakai Someen on saatava näyttävä kuva hurjasta rutistuksesta,ilman paitaa,Turkin matkalta ostetut kultavitjat kaulalla ja itseruskistavat iholla.Boris Sheyko kirjoitti juuri aiheesta,että TOSI NOSTAJAT ja MESTARIT ovat kovia kisalavoilla.Ei Somessa.
Niin…viikko sitten nostamani 46 Suomenmestaruus on tullut taistelemalla kovien kundien kanssa neljällä eri vuosikymmenellä.Jos nyt istuttaisiin Sakari Selkäinahon,Jarmo Laineen,Petri Kalliolevon tai Ari Hokkasen kanssa saman pöydän ääreen ja katsottais tätä Some-uhoa….Niin yhdestä suusta sanottaisiin EVVVK…Ei vois vittu vähempää kiinnostaa…..

LEPO ja DE-LOAD ennen kisoja.Veto tarvitsee aivan toisen luokan palautumisen ja kevennysjakson ennen kisoja,kun muut lajit.Viikko kovasta vedosta ei riitä palautumiseen.Vanhojen mestarien ohje oli 10 päivää lepoa ennen kisaa.Joillekin naisnostajille ja pikkusarjan miehille voi toimiakkin.Pitää kuitenkin huomioida esim.painonpudotus,joka hidastaa palautumista.Melko usein kolme viikkoa viimeinen kova ja 10 päivää ennen alkupaino.Melko toimiva ja varma preppaus.Ei ole harvinaista vaikka kovin veto jätetään kuukaudenkin päähän.
Suomalaisista huipuista Virtanen ja Malinen jättivät maksiminostot kuukauden päähän.Mutta esim Janne Toivanen ja Ismo Lappi vetivät aivan tapit kaksi viikkoa ennen kisoja.
Pitää myös muistaa että rakenteellisesti hyvät mittasuhteet omaava nostaja palautuu nopeammin,koska liike ei ole niin kuluttava.Ismo Lapin nostossa tanko liikkui 20 senttiä…eiköhän siitä palaudu nopeammin,kuin Ano Turtiaisen pitkästä hilauksesta,”pikkasen”yläselkä pyöreänä.

APULIIKKEET irrotukseen.Sumossa lantion,takareisien ja lähentäjien voima ratkaisee irrotuksen.Jarmo Virtanen käytti tuuman levyä,jonka päältä veti.Ei Jarmokaan vetänyt kun hiukan yli 300 siitä,mut lattiasta tuli 350 helposti.Toinen Virtasen bravuuri oli Tempausvedolla tehtävä PYSÄYTYSNOSTO.Tanko irti 10 senttiä,pysäytys 2-3 sekuntia ja vauhdilla ylös.Perse huuta hoosianna…
Peta Rubbish on lanseeranut normi kapean vedon pysäytyksen tähän päivään.Tekee myös paljon staattisia 8-10 sekunninkin pitoja….tosin silloin mennään helposti jumin puolelle.
Veli Kumpuniemi ja Rudolf Kuster vetivät Sumolla 10-12 sentin korokkeilta.Tosin näillä herroilla oli ponttoonit reisien tilalla.Suosittelen liikettä varauksella.Venäläiset tekevät samaa liikettä kahvakuulilla ja vyökyykyiilä….suosittelen.
Normi vedossakin nykysuuntaus on vetää enää 5-8 sentin korokkeilta.Sitä korkeampi koroke vie liikkeen eri lihaksille.
Box-kyykky vei Janne Toivosen vedon uusille ulottuvuuksille.Veli Kumpuniemi totesi että tuolla liikkeellä hän olisi mahdollistanut 400 vedon. Lantion voima,liikkuvuus ja räjähtävä voimantuotto kasvaa tämän liikkeen kautta vetoon. 
Jos tästä nyt saisi joku nostaja kopin ja alkaisi kehittyä vedossa.

T.PEKU