Voimailusalin perustaminen osa 2 – kotisali

Teen vieläkin voimaharjoitteluohjelmia asiakkailleni. Samoin keskustelen kaikkeen harjoitteluun liittyvästä paljon nostajien kanssa muissa yhteyksissä. Usein kuulen heidän valittavan harjoitusoloja. Salilla on paljon laitteita mutta ne ovat voimaharjoittelun kannalta hyödyttömiä.

Vuosiin juuri kukaan ei tehnyt asialle mitään, ainoastaan valitus huonoista harjoitusoloista jatkui. Miksi valittaa sillä useimmat salinomistajat ilmoittavat tilanteen reilusti. Magnesiumin käyttö, karjahtelu, maastanosto tai edes minkäänlainen maksimipainojen nostelu ei heidän salillaan onnistu. Useimmat kaupalliset salit keskittyvät palvelemaan kuntoilevia massoja eikä minusta siinä ole mitään väärää sillä itse en ainakaan haluaisi viedä keneltäkään elinkeinoa. Toisaalta kaupalliset salitkin ovat oivaltaneet voimaharjoittelun tehokkuuden ja mahdollisuudet. Toiset ovat alkaneet jopa kalustaa omaa ”sikaosastoa” voimailijoille. Kustannukset kun eivät päätä huimaa ja lisäksi käyttöaste on korkea.

Kunnallisella sektorilla on menossa samanlainen suuntaus. Veronmaksajille on tuotettava palveluja. Tämän artikkelinkaan tarkoitus ei missään nimessä ole moittia kuntosaleja vaan ainoastaan kannustaa ja opastaa voimailijoita luomaan itselleen paremmat harjoitteluolosuhteet.

Viime aikoina tilanne on muuttunut sillä seurat, treeniporukat ja yksityisetkin tahot ovat laittaneet nimenomaan voimaharjoitteluun erikoistuneita saleja. Tämän artikkelin tarkoitus on auttaa oman kotisalin kalustamisessa.

Itse asiassa useat nostajat harjoittelevat tänäkin päivänä jopa omassa autotallissaan. Markku Pesonen ja Kyösti Vilmi treenasivat useisiin MM-kisoihin Markun autotallissa ajauduttuaan jatkuvasti ongelmiin kunnallisten ja kaupallisten salien kanssa. Kumpikin nosti yleisen sarjan MM-mitaleille, Vilmi saavutti peräti neljä MM-kultaa joten askeettinen ympäristö kannustaa parempiin suorituksiin.

Välttämättömät perusasiat

Tila

Tilaa kannattaa harkita huolella. Sen tulee olla riittävän edullinen niin mahdollisen vuokran kuin remonttikustannusten osalta. Seuran tai treeniporukan toiminta tukehtuu äkkiä mikäli kaikki resurssit menevät tilan ylläpitoon. Omaan hardcore-saliin riittää hyvin 30-50 neliön tila.

Tangot

Tässä asiassa monet kaupalliset salit eivät pisteitä kerää. Moni nostaja valittaa ettei salilta löydy suoraa tankoa eikä siihen kuulemma ole edes varaa. Salille on kuitenkin hankittu useita laitteita joista jokaisen hinnalla voisi ostaa kymmenen laadukasta levytankoa. Kiero ja sileä levytanko on myös turvallisuusriski. Ladattavat käsipainotangot monipuolistavat treeniä ja lisäävät vaihtoehtoja.

Levypainot

Olen joskus ihmetellyt kahvallisia levyjä ja niiden tarkoitusta. Mikäli et saa 50 kilon levyä tankoon tai laitteeseen ilman kahvoja niin älä käytä sitä. Monet fitness-levyt näyttävät hyviltä ja toimivat laiteissa moitteetta. Voimaharjoittelussa ne voivat olla jopa vaarallisia. Kuvittele että lastaat jalkakyykyssä tankoon 260 kiloa, 6 kappaletta 20 kilon levypainoja kummallekin puolelle. Mikäli levyt ovat ilmoitetun 2-3% painotoleranssin rajoissa voi tangon toisella puolella olla silti 7 kiloa enemmän kuin toisella. Usein tuo toleranssi ei riitä, varsinkaan halvimmille painoille.

Power Rack

Monissa voimatelineissä ei ole pinnojen säätömahdollisuutta kuin polven yläpuolelle mikä tekee niistä hyödyttömiä maastanostoon tai lattiapunnerrukseen. Toisaalta, kaikilla saleilla ei ole voimatelinettä lainkaan. Kunnon power rack riittävän tukeva, pultattu kiinni lattiaan. Tangon kannattimet ovat säädettävissä nopeasti, samoin turvapinnat. Siinä voi tehdä minkä liikkeen tahansa. Yhdessä tukevan tasapenkin tai tasa/vinopenkin kanssa tämä yksikkö muodostaa voimailusalin sielun.

Ylä/alatalja

Tämä väline monipuolistaa harjoittelua huomattavasti ja käytettävissä useimpien lihasryhmien harjoitteluun. Ojentajat, yläselkä, pakarat, takareidet tai vatsa. Kysy laitetta välinevalmistajilta ja myyjiltä. Monilla heistä on jatkuvasti käytettyjä laitteita valikoimissaan. Levypainoilla kuormattava ylä/alatalja on edullinen vaihtoehto varsinkin kun joudut hankkimaan joka tapauksessa vähintään 200 kiloa painoja.

Ja hieman ”luksusta”

Reverse hyper

Tämä patentoitu laite voisi olla jopa välttämättömissä hankinnoissa mutta maksaa liikaa. Laite on kuitenkin erittäin hyödyllinen nostajille sillä terve alaselkä on ehdoton edellytys silloin kun treenataan kovaa ja raskailla painoilla. Mikäli alaselkä on huonossa on aivan sama minkälaisia välineitä salilla on sillä olet kyvytön käyttämään useimpia niistä.

Takareisi/pakara kone

Tämä on tehokkain takareisien ja pakaroiden vahvistaja markkinoilla. Lisäksi ainoa laite jossa lihakset toimivat samalla tavoin kuin nostettaessa.

Erikoistangot

Aina kun ristiluun ja painopakan välinen etäisyys muuttuu kuormittuvat nostavat lihakset myös eri suhteessa. Siksi erikoistangot ovat voimaharjoittelun tehokas mauste. Ylivoimaisesti tehokkain on Safety Squat Bar joka kuormittaa keskivartaloa erittäin tehokkaasti. Samoin Camber Bar, tanko jossa on 30-35 sentin mutka on tehokas apuväline jalkakyykyn ja maastanoston harjoittelussa. Penkkipunnerruksen harjoitteluun tehokkaimmat erikoistangot ovat mutkatanko ja ns. Fatbar. Mutkatangon mutka keskellä pidentää nostomatkaa kahdesta viiteen senttiä ja 60-65mm paksu Fatbar on erittäin tehokas kaikissa ojentajaliikkeissä.

Ketjut ja vetokumit

Tämä on niin monikäyttöinen keino tehostaa harjoittaa harjoittelua kuin ikinä mahdollista. Olen kirjoittanut yksin vetokumien käytöstä 4 artikkelin sarjan. Lisäksi kyseessä on äärimmäisen tehokas keino. Käy lähimmässä romurautaliikkeessä ja hanki 6-12 kappaletta 10-12mm paksuja ketjuja. Sopiva ketjun pituus on 1,5 metriä. Osta lisäksi pari minikumeja ja toinen pari vahvempia vetokumeja niin pääset alkuun.

Tuumasta toimeen !

Hanki lisäksi salille lankkuja, boxeja kyykkyihin ja kumimattoja lattian suojaksi niin oma voimayksikkösi on valmis. Osta niin paljon magnesiumia kuin irti saat ja sotke sydämesi kyllyydestä. Laita stereoihin mielimusaasi ja käännä ”hanat kaakkoon”. Remua, rutista ja treenaa sen minkä kehosi kestää.

Yllätykseen moni havaitsee että sali on pystyssä jo noin 2-3000 euron kalustohankinnoilla. Ei mikään suuri kustannus varsinkin jos salilla on useampia käyttäjiä. Teet unelmistasi totta yllättävän pienellä rahalla.

Sakari Selkäinaho