Janne Hartikainen

 

Janne Hartikainen, maamme ansioituneimpia 105kg sarjan voimamiehiä Mikko Korhosen tentissä kahdeksan vuotta sitten.

Kerrotko hieman taustoja. Kuka on Janne Hartikainen?

Olen 34 v. alun perin savolainen ja nykyisin Nastolalainen koulukodin erityisluokanopettaja joka on voittanut kaksi kertaa 105 kg maailman vahvin mies kisan ja neljä kertaa 105 kg Suomen voimakkain mies kisan. Minulla on vaimo, kaksi lasta, omakotitalo ja Harley Davidson.

 

Olet urheillut monipuolisesti ja sinulla on SM-mitaleita moukarin heitossa. Kerrotko hieman siitä. Pitkästikkö olet heittänyt ja minkä painoisella moukarilla?

Moukari oli yksi päälajeistani junnuvuosina. Isä teki minulle ekan moukarin betonista ja messinkilangasta kun olin 10v. Sitten hän vei minut mansikkapellon laitaan, näytti SVUL:n valmennuskansiosta miten moukarin pyörähdykset menevät. Sitten alettiin heittämään.

Ekan sm- mitalin sain Äänekoskella 13 vuotiaana ja tein jokusen piirinennätyksenkin Pohjois-savossa. Ongelmaksi minulle muodostui moukariurani aikana huono tekniikka. Minulla oli pari valmentajaakin. Voimaa ja nopeutta tuli paljonkin mutta tekniikkaa ei saatu koskaan kuntoon. Fyysisesti olin varmaankin elämäni kunnossa 15-16 vuotiaana. Juoksin silloin 100 m 11,6 s, hyppäsin seivästä 410, työnsin kuulaa (5,4 kg ) 15,20, kyykkäsin 180, vedin rinnalle 140 ja otin penkistä saman verran.

Turhauduinkin moukarinheittoon 17 vuotiaana kun selvästi heikommat kaverit heittelivät rennon letkeästi pidemmälle kuin minä. Parhaan heittoni taisin tehdä 17 vuotiaana Joensuussa Sm-kisoissa tuloksella 54, ? m 6 kg lekalla.

 

Olet myöskin kilpaillut painonnostossa. Minkälaisia tuloksia olet tehnyt kisoissa ja salilla ja minkä painoisena.

Yleisurheilun myötä tuli sitten lähdettyä leikkimielellä painonnoston SM-kisoihin Lahteen 17 vuotiaana 91 kg sarjaan. Siellä tempaisin 115 ja työnsi 135, joilla tulin itseni yllättäen toiseksi. Harrastelin 20 vuotiaaksi asti sitä lajia samassa painoluokassa. Parhaat tulokset olivat 122,5 + 145. Ongelma oli edelleenkin tekniikka ja sitä myötä motivaatio. Suoritukset olivat semmosia ”heittäjärunttauksia”. Sain yhteensä n. 10 sm- mitalia siltä ajalta, muttei yhtään kirkkainta.

 

Entäpä muu voimapuoli. Minkälaisia tuloksia olet tehnyt eri liikkeissä?

Varsinaisen voimailun aloitin vasta 23 vuotiaana saliharrastuksella. Pian alkoi taas vanha kilpavietti nostaa päätään ja osallistuinkin sitten samana vuonna salin voimanostokisoihin. Siellä painoin 95 kg ja tulokset olivat 260+ 175+235. Siitäpä sitten lähdettiin

  • Penkistä paras tulokseni taitaa olla 3 tai 5 x180 kg kapealla.
  • Etukyykky2x205
  • Maastaveto310
  • Tukkipunnerrus155 kg

 

Mitkä ovat parhaat saavutuksesi voimamiehenä ja mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteet?

Maailman mestari omassa sarjassa vuosina 2004 ja 2005. Ensi kesälle tähtään yleisen sarjan sm-kisoihin. Virallinen tavoitteeni on päästä finaaliin ja ehkä jopa 5:n parhaan joukkoon. Epävirallista en viitsi edes ääneen sanoa ;) Sm-kisat näyttävät sitten suunnan tulevaisuuteen.

 

Mitkä ovat parhaat lajisi voimamieskisoissa ja mitkä ovat huonoimmat?

Kivet, rekanvedot, conan, erilaiset yhdistelmät ja näppilajit ovat parhaita. Toisaalta nyt näyttää, että tukkikin alkaa nousta samaan kastiin. Maastaveto on ehdottomasti huonoin.

 

Minkälainen harjoitteluohjelma sinulla on? Miten harjoittelet kilpailukaudella ja sen ulkopuolella?

Olen muuttanut treenejäni joulun jälkeen, kun JTO alkoi tekemään yhteistyötä kanssani. Peruskuvio on kuitenkin sama: kolme treeniä viikossa ja kisakauden lähestyessä siirrytään kohti lajinomaisempaa suoritusta. Nyt ollaan tehty aiempaa enemmän sarjoja. Treeneissä on ollut yksi pääliike ja apuliikkeitä erityisesti keskivartalolle. Tiistaina on ollut tukki, torstaina maastaveto ja lauantaina taas tukki. Maanantaisin ja keskiviikkoisin olen liikuntatunneilla oppilaitteni kanssa, missä saa palauttavaa treeniä.

Eka kerta 16 vuoteen teen treenit toisen ohjeiden mukaan. On ollut todella vapauttavaa treenata, kun toinen tekee suurimman ajattelutyön. Treeneistä on tullut taas henkireikä työn ohelle

Jos treenini kiinnostavat enemmän, niitä voi käydä urkkimassa voimapuodin sivuilla ja omilla sivuillani www.cavemansport.com/forum.

 

Mitkä ovat heikkoutesi ja vahvuutesi voimamiehenä?

Heikkous on voimanpuute ja vahvuus henkinen kantti.

 

Kuinka säilytät motivaation treenata? Mitkä ovat motivaation lähteesi?

Haasteet ovat tärkein motivaation lähde. Olen semmoinen ”läpi vaikka millaisen kiven”-tyyppiä. Motivaatiota ei ollut oikeastaan enää 2002 vuoden jälkeen. Olin lopettaa koko urani, kunnes kuulin, että sarjani saa omat MM-kisat. Into oli kova vuodet 2004 ja 2005. Sitten viime vuonna sarjani ei saanut järkättyä arvokisoja ollenkaan ja Puolan em-kisatkin peruttiin kolme kertaa. Viimeisen kerran viikkoa ennen kisoja !!!!! Olisin varmaankin lopettanut homman siihen, mutta samaan aikaan olin testannut nykyisen sponsorini Voimapuodin maahantuomaa SKIP:iä jonka tuotteiden vaikutuksiin olin jopa ällistynyt. SKIP:n ja JTO:n ohjeiden myötä uskoni pärjätä yleisessä sarjassa kasvoi ja sitä kautta treeni-intoni.

Haasteiden pitää tulla sisältäpäin ja ne pitää olla toteutettavissa. Turha taivaita on maalailla…

 

Miten huolehdit lihashuollosta? Teetkö palauttavia harjoitteita, venytteletkö, käytkö hierojalla tai jotain muuta?

Hieronta on 2-3 viikon välein, venyttelen liian vähän (treeneissä + 2-3 kertaa viikossa ) ,palauttavat treenit tulevat liikuntatunneilla ja lasten kansa liikkuessa.

 

Onko sinulla ollut urheiluvammoja ja miten olet toipunut niistä?

Vasemman takareiden olen reväyttänyt pari kertaa, oikea olkapää on hieman kipeä ja viime kesänä jalkapohjastani repesi jännekalvo. Nyt jalkapohjassa on edelleenkin sormenpään kokoinen molisko. Jalkapohja pitää teipata esim. renkaan pyöritykseen ja rekanvetoon. Saapa nähdä paraneeko se ikinä?

 

Noudatatko jonkinlaista ruokavaliota ja millainen merkitys sillä mielestäsi on?

Nyt syön kaiken minkä kiinni saan, koska menen kesällä Turkuun SM-kisoihin. Pyrin syömään kuitenkin terveellisesti salaattien ja öljyjen kera. Tavan ruuan lisäksi käytän lisäravinteina SKIP:iä.

Oikealla ruokavaliolla, treenaamisella, huollolla ja asennoitumisella voi saada paljon aikaan jopa kohtuullisen nopeasti. Panostuksen pitää vain olla kokonaisvaltainen. Kokonaisuuden hallinta on tärkeää erityisesti naturaalitreenaajalla. Pitää löytää tasapaino asioiden välillä, joka vaatii yleensä vuosien työn.

 

Minkälaiset harjoittelutilat sinulla on? Treenaatko yksin vai löytyykö kirittäjiä?

Kylämme koululla minulla on tanko, tukki, rautaa, säädettävä penkki, häkki ja parit käsipainot. Siellä voin tehdä kaikki punttitreenit. Muutamat lajivälineet löytyy tontilta ja kaikki tarvittavat lajivehkeet ovat Heinolassa Qvintuksen Esan kanssa yhteisellä salilla. Yleensä treenaan aikataulujeni vuoksi yksin ja perheeni kanssa. Jos aikataulut menee yksiin, niin Qvintuksen kanssa.

 

Mitä olet mieltä henkisestä puolesta? Millainen luonne pärjää voimamieskisoissa?

Ei saa pelätä rautaa eikä loukkaantumisia. Pitää olla periksiantamaton, mutta järjen on toimittava, jotta tekee teknisesti ja taktisesti oikeita suorituksia. Henkisellä valmistautumisella saadaan erot muuten tasaväkisten kilpailijoiden kesken aikaiseksi. Kun lajin on käynyt riittävän monta kertaa läpi mielessään, niin kisassa voi antaa sitten mennä. Lisäksi täytyy tietää miten voitetaan.

 

Kausi 2007 starttaa kohta mitkä ovat suunnitelmasi ja tavoitteesi tälle kaudelle?

Päätavoite on siis Suomen vahvin mies kisat Turussa ja siellä pitäisi pärjätä ainakin jollakin tavalla. Sen jälkeen katotaan tulevaisuuteen. Turun kisat määräävät, ovatko seuraavat kisat -105 kg vai yleinen sarja.

 

Mitä mieltä olet lajien standardoinnista?

Jos lajit standardoidaan, harjoittelu helpottuu. SM-kisoissa ja siitä ylöspäin standardit vaikka kaikissa lajeissa olisi hyvä asia.

 

Onko sinulla esikuvia voimamiestouhussa ja mitä voimamiehiä kunnioitat?

Olen oman tieni kulkija, mutta arvostan jokaista rehtiä ja reilua voimamiestä. Aholan Joukoa arvostan erityisesti lajiosaamisen ja -treenaamisen edelläkävijänä

 

Onko sinulla sponsoreita ja onko niiden hankkiminen vaikeaa?

Ilman sponsoreita en tähän pisteeseen olisi päässyt. Repo Yhtiöt Savonlinnasta on tukenut ja mahdollistanut treenaamiseni jo vuodesta 2000 lähtien. Nykyinen työnantajani Konstan Koti ja Koulu oy on mahdollistanut ulkomaankisani. Voimapuoti on uusin yhteistyökumppani. Voimapuodin tuotteiden myötä urani lähti uuteen nousuun. Näiden sponsoreiden hankkiminen oli helppoa. Muuten on tullut aika monta hutilaukausta.

 

Onko sinulla harrastuksia voimailun lisäksi?

Harrikka löytyy. Luonnossa liikkuminen, metsästys ja kalastus.

 

Mitä ohjeita antaisit nuorille, jotka haluavat voimamiehiksi?

Ei pidä kiirehtiä. Todella monipuolista urheilua parikymppiseksi ainakin. Sen jälkeen voi alkaa hipelöimään farkkuja, mutta treenin pääpaino jossakin muualla. Keskikroppa ja näpit kuntoon. Sitten 22-25 vuotiaana luukut auki. Ja mömmöt pitää unohtaa. Kehitys on tasaista, vammat vähenevät ja elämää on uran jälkeenkin. Niin ja älä lihota ittees, ainakaan tarkotuksella.

 

Mitä haluaisit sanoa tähän lopuksi?

Paras ammattilainen on se, joka harrastaa ammattiaan, sillä hänellä on sisäinen palo. Pilkettä silmäkulmasta ei saa hävittää.

 

Mikko Korhonen