Suomalaismenestys voimamiesten Champions Liigan 90- ja 105kg sarjojen MM kisoissa oli mahtava. Tulemme esittelemään kisassa mukana olleita suomalaisia lähiaikoina haastattelujen muodossa ja aloitamme heti suoraan huipulta.
Markus Laine on nousi ryminällä 90-kiloisten voimamiesten terävimpään kärkeen maailmassa. Ensimmäinen yritys korkeimmalla tasolla toi heti hopeaa ja muutama viikko takaperin Kokkolassa mies kruunattiin mestariksi. Ikänsä monipuolisesti urheillut Markus löysi voimamieskisoista oman lajinsa. Tausta tulee esille. Porilainen kairaaja on tasaisen vahva joka lajissa ilman heikkouksia, siksi Markus on hankala voitettava kotimaisissa kisoissa painavimmekin kilpailijoille.

Kerro hieman taustoja itsestäsi.
32-vuotias, neljän lapsen isä. Tietenkin Porista

Miten ajauduit voimailun pariin? Olitko muita vahvempi jo lapsena?
Koko ikä mennyt urheillessa, nuorempana oli paini ja pallopelit. Näiden jälkeen yleisurheilua ja sieltä kestävyyslajit. Armeijan jälkeen innostuin juoksemaan maratooneja. Kuntosali on ollut aina taustalla. 2010 Vaihdoin salia ja siellä heitettiin ilmoille, että sinun kannattaisi kilpailla voimailulajeissa. Siitä se sitten lähti.

Oletko harrastanut muuta urheilua kuin voimailua? Mitä ja millä menestyksellä?
Tuossa jo mainitsinkin, että mm. maratooneja tuli juostua. Parhaat ajat ovat Helsinki city runilta 1.28h (puoli marathon) ja Tukholma 4.05h (koko matka).

Tuskin olet ammatiltasi voimamies? Mitä teet työksesi?
Olisipa tämä ammattini, mutta tästä ei valitettavasti tienaa. Työskentelen Porin Kaupungilla kairaajana.

Mitkä ovat parhaat saavutuksesi voimamiehenä?
SCL Worlds Strongest Man u90kg 2017 1-sija.
SCL Worlds Strongest Man u90kg 2016 2-sija.
Suomen cupin kokonaiskilpailun voitto -90kg 2016.

Palataanpa hetkeksi Kokkolaan. Minkälainen kokemus oli kisata MM kisoissa muuta maailman parhaimmistoa vastaan?
Kokkolan kisat oli kauden huipentuma, täällä kisaavat vain parhaasta parhaimmat. Mitään et saa ilmaiseksi ja virheisiin ei ole varaa. Arvostan kilpakumppaneita paljon, on iso asia päästä kilpailemaan huippujen kanssa, tiedän että kaikki ovat treenanneet paljon ja haluavat kruunun päähänsä.

Miten kisasi meni missä onnistuit ja menikö joku alta odotusten?
Kisa meni osaltani erittäin hyvin, voittohan sieltä tuli. Onnistuin lähes kaikessa täydellisesti. Ainoastaan maastavedossa remmi irtosi ja jäin odotettua heikompaan lukemaan.

Jälkiviisaus on tietysti suurinta viisautta mutta mitä tekisit kisavalmistautumisessa nyt toisin?
En muuttaisi mitään, sillä lähes samat jutut on tehty jo kahtena vuonna ja se on näyttänyt toimivan minulla.

Ketkä ovat mielestäsi tällä hetkellä kovimmat voimamiehet maailmassa?
Top3 on Marius Pudsiaknokvoksi, Krzysztof Radzikowski, Jouko Ahola. Näiden tekemisiä on tullut seurattua.

Entä kotimaassa?
Ei ole yksittäistä lempparia, seuraan kaikkia sarjoja ja sekä naisia että miehiä. Oikeastaan meidän lajissa ainakin täällä suomessa on älyttömän hyvä yhteishenki, jonka vuoksi pidän monista kilpailijoista.

Missä lajeissa olet hyvä?
Monipuolisuus on vahvuuteni.

Entä missä olet huono?
Uskon että kaikkia pystyn vielä parantamaan, ei ole selvästi heikkoa lajia.

Mitkä ovat fyysiset heikkoutesi ja vahvuutesi?
Ainahan sitä toivoo olevansa vahvempi, mutta vedot, punnerrukset ja aerobinen kunto on minun vahvuuksia. 

Miten harjoittelet?
Teen puntti treeniä 3-4 kertaa viikossa, lisäksi peruskuntokaudella käyn pelaamassa kiekkoa pari kertaa viikkoon ja tähän muut Zumbailut.

Onko sinulla valmentajaa vai suunnitteletko itse ohjelmasi?
Suunnittelen itse omat treenini. Olen aina miettynyt, että saisinko valmentajan kautta vielä enemmän itsestäni irti.

Minkälaisia tuloksia olet tehnyt punteilla salilla?
Tulokset mallia raw, ei mitään pukunostoja.

  • Takakyykky 240kg
  • Etukyykky 160kg
  • Maastaveto 300kg
  • Penkki 180kg
  • Tukkipunnerrus 135kg

Minkälaiset harjoittelutilat sinulla on?

Meillä Porissa on yksi paikka lajiharjoittelua varten Power Team Pori Ry, siellä treenaan yleensä lajijumpat. Sitten käyn myös Wellgo training centerillä. Molemmissa saleissa on hyvät puolensa.

Treenaatko yksin vai löytyykö kirittäjiä?
Treenaan paljon yksin, lajitreenejä yritetään porukalla tehdä, pääsee muuten liian helpolla ja kehitys voi pysähtyä jos yksin yrittää. Meillä on tiivis hyvä porukka. Kiitos vain Jiri Grönman, Mikko Lahti, Niko Laine, Topi Frifeldt, Jouni Törmä, Tino Raja ja muut aktiivi harrastajat kuluvista vuosista.

Toiminnallinen harjoittelu on nyt jopa muotia. Miten näet voimamieslajien sopivuuden kuntoilumielessä treenaavalle?
Voimamieslajit sopivat lähes kaikille, sukupuoleen tai ikään katsomatta. Minulla on monenlaista lajia taustalla, niin huomannut että tämä on selvästi ollut raskainta kropalle.

Onko jotain erityisen hyviä tai huonoja lajeja?
Kannattelu lajit ovat tylsää katsottavaa yleisölle, itse tykkään kun kroppaa pistetään kunnolla likoon.

Entäs ruokapuoli. Paljonko pitää ison miehen syödä ja miten tärkeänä pidät ruokavaliota?
Minulla on ollut aina turhankin puhdas ruokavalio ja turhaa hifistelyä tullut harrastettua, jonka seurauksena kalorit jääneet usein miinukselle. Alle vähän runkoa mitä tällä hetkellä menee.

  • Aamupala: Kaurapuuroa, raejuustoa (rasv), mehukeittoa tai marjoja, heraprotskua, banaani tai omena, kahvia.
  • Välipala: Kahvia ja leipää.
  • Lounas: Riisiä, kasviksia ja kanaa tai paistijauhelihaa10%
  • Välipala: Riisikakkuja, proteiinilisä.
  • Päivällinen: Riisiä ja paistijauhelihaa 10%.
  • Iltapala: Kaurapuuroa, raejuusto, kanamunia tai yöprotsku.

Tarkkailen painoani ja jos paino laskee, niin silloin otetaan kaloreita mm. Grilliruuasta, pizzasta tai vaikka kermajäätelöä. Sitten taas palataan perusrunkoon.

Miten lisäravinteet?
Protsku, kreatiini, glutamiini ja aminot mukana päivittäin, lisäksi monivitamiinit, mangnesium, sinkki, kalaöljyt, msm ja glukosamiini valmisteet. ovat olleet käytössä jo vuosia.

Minkälaisia tulevaisuuden tavoitteita sinulla on?
Mestaruus oli tavoite ja se täyttyi nyt, jatkosta on paha sanoa vielä mitään, treenataan ja katotaan jatkoa vähän myöhemmin.

Onko sinulla sponsoreita ja onko niiden hankkiminen vaikeaa?
Sponsorit on kiven alla, täällä länsisuomessa arvostetaan enemmän pitkää takatukkaa ja pattia huulessa, kun siilitukkaa ja pattia käsivarsissa. Olen halukas sopimaan yhteistyöstä, jos joku on halukas tukemaan minua. Tällä hetkellä minulla on muutama sponsori ja yhteistyö heidän kanssaan on ollut mahtavaa, kiitos heille!! ( CMC Powerteam, TurosHeavyKebab, HifiStore)

Mitä mieltä olet voimamiesurheilun nykytilasta Suomessa ja maailmalla?
Meilla on huikea taso, varsinkin nyt kevyempien voimailijoiden luokassa (90kg, 105kg). Toivottavasti saadaan lajia eteenpäin ja uusia kasvoja lajinpariin.

Minkälaisena näet lajin tulevaisuuden Suomessa?
Laji menee koko ajan eteenpäin ja se on tärkeää. Kokkolan kisat toivat lajille paljon positiivistä näkyvyyttä ja suomalaisten menestys arvokisoissa on hieno juttu ja lisää näkyvyyttä maailmalla.

Mitä tai minkälaisia lajeja haluaisit lisää kisoihin?
Olen kaikki ruokainen, mutta vauhdikkaat yhdistelmät ovat hienoa katsottavaa ja kovat maksimi nostot. Lajin puolesta olisi mahtavaa jos saataisiin lisää rahapalkintoja, kun kisoissa käyminen aina maksaa kilpailijalle (majoitukset, bensat, ruuat) niin siinä on kotiväki kiitollisena, kun isäntä tai emäntä lähtee tuhlaamaan viikonlopuksi ja palaa sunnuntaina kotiin paikat vähintään mustelmilla sekä muutama sata euroa köyhempänä J

Mitä et haluaisi nähdä?
Kisat jotka kestävät monta tuntia ja jatkuvasti pitkiä taukoja, ovat kilpailijalle haasteellisia ja tylsiä. Sama on yleisön suhteen, ei kukaan jaksa koko päivää hurrata. Loukkaantumiset harmittavat aina, osuivat ne sitten kilpakumppanille tai omalle kohdalle.

Olet ollut mukana myös kisajärjestäjänä. Onko sinulla suunnitelmia ensi vuodelle tällä sektorilla?
Puhetta on ollut, että Porissa ensi kesänä kisoja pidettäisiin, mutta milloin ja missä jää nähtäväksi.

Mitkä ovat tavoitteesi voimamiehenä?
Jos pari kiloa lihasta tekisi ensi kaudelle :D pitäisi myös keskittyä kuuntelemaan kroppaa ja panostaisi lisää lihashuoltoon.

Mitä ohjeita antaisit nuorille, jotka haluavat voimamiehiksi?
Pitäkää treeneissä mukana aina perusliikkeet (kyykyt, punnerrukset, vedot), muistakaa lihashuolto, pikku hiljaa eteenpäin, maltti on valttia. Aerobisen kunnon kehittämisestä ei ole haittaa.

Näin Markus. Vaatimaton perheenisä kehuu kavereitaan ja muita mutta kyllä tässä olisi mainio kumppani tukijoille. Tämä pikku vinkkinä kaikille jotka hakevat sponsorikohdetta josta saat vastinetta rahoille. Toivotan tsemppiä tuleviin koitoksiin ja lisää menestystä kansainvälisillä areenoilla. Näihin toivotuksiin yhtyy varmasti koko suomalainen voimailuväki.

Teksti: Sakari Selkäinaho
Kuvat: Markuksen arkisto

© 2017 Voimaharjoittelu.fi, SS Power OY