Voimanaisurheilija Annika Haapala tähtää huipulle 

Annika Haapala on noussut raketin lailla suomalaisen voimanaisurheilun huipulle. Valotetaan hieman Annikan taustoja ja uraa voimanaisena ja Mas-wrestling – urheilijana, sekä sitä, mikä on hänet tuonnut huipulle varsin lyhyessä ajassa. Matka ei ole kuitenkaan ollut mutkaton, vaan tien varrella on vaadittu paljon sellaista, mitä Suomessa myös sisuksi kutsutaan.

Maalaistyttö muuttaa Suomeen
Annika on lähtöisin keski-Viron pienestä maalaiskylästä  ja maatalon tyttärenä Annika tottuikin pienestä pitäen raskaaseen ruumiilliseen työhön.  Sieltä lieneekin rakentunut oivat pohjat hänen fysiikalleen. Kouluaikoina Annika kilpaili kestävyysjuoksussa aina 16 ikävuoteen asti. 16 – vuotiaana hän muutti Suomeen, Loimaan maatalousoppilaitokseen, yksin ja käytännössä kielitaidottomana. Sitkeänä tyttönä hän oppi kielen ja löysi paikkansa koulussa. Lopulta Annika sai opinnot suoritettua hyvin arvosanoin, valmistuen näin maanviljelysteknikoksi.
Opintojen jälkeen hän työllistyi maatalouslomittajaksi, meni naimisiin ja sai pari lasta. Nykyään hän tekee 80% työajastaan lomitustyön ohjaajana ja 20% lomittajana.

Kipinä lajiin syttyy
Raskaan lomitustyön vastapainoksi Annika aloitti salilla käynnin reilu 10 vuotta sitten.  Treeni oli kuitenkin päämäärätöntä ja siitä tuntui puuttuvan se punainen lanka.  Tämän vuoksi Annika otti pt:n joka vaihtui  pian toiseen ja kolmanteen , johtuen valmentajien kiireistä.  Vaikka treeni muuttui parempaan suuntaan ja ruokailurytmi saatiin kuntoon, edelleenkin tuntui  jotain puuttuvan…
Vuoden 2016 juhannuksen jälkeen Annika osallistui Sun-  salin naisryhmän kanssa vahvanaislajien tutustumisiltaan, joka pidettiin allekirjoittaneen vetämänä  Bear`s strongman training centerissä, Liedossa.
Huomasin heti, että Annikalla on valtavasti potentiaalia tähän lajiin:  hän esimerkiksi käänsi 300 kiloisen renkaan useita kertoja ympäri heti ensimmäisellä koittamalla ja kantoi 90 kilon salkkuja kuin ostoskasseja. Pistin  samana iltana pistin Annikalle viestiä ja kysyin, kiinnostaisiko häntä tulla treenaamaan yhdessä kera Enkelten?  Vastaus oli että totta kai!! Nyt Annika löysin punaisen langan treeneihinsä.

Voitto ensi yrittämällä
Saija Kantola oli valmistautumassa Ala-Keiteleen vahvinkisoihin ja kysyi Annikaa mukaan.  Sovimme, että käymme lajit kerran läpi ja päätetään sitten, sillä kisaan oli vain kolme viikkoa. Hyvinhän ne lajit meni ja ei muuta kun kisoihin. Tuloksena oli suvereeni voitto !
Tämän jälkeen vuorossa Askaisten vahvinkisa  ja muutamaa viikkoa myöhemmin Tarvasjoen vahvin, joista molemmista irtosi taas palkintopodiumin ykköspaikka. Voinee siis sanoa, että Annikan kisaura otti välittömästi tuulta alleen.  Kisojen  jälkeen aloitimme satsaamisen lajitekniikoihin ja perusvoiman lisäämiseen, tavoitteena menestyä vieläkin paremmin seuraavana kautena.
Lokakuussa BSTC:lla oli avoimet ovet, jossa Juha-Vesa Jäntti veti lajiesittelyä Mas-Wrestlingissä. Laji sai myös enkelit innostumaan ja Jäntti jättikin Karhun luolaan treenivälineet käyttöömme. Joulukuussa oli lajin SM-kisat, joissa Annika voitti mestaruuden.
Maaliskuussa Karhun luolassa oli kevätkauden avajaiset salikisan muodossa. Sarjoja oli neljä: aloittelijat ja kokeneet niin miehissä kuin naisissa. Tapahtuma keräsi yhteensä 34 kilpailijaa,täälläkin Annika voitti oman sarjansa. Kausi jatkui Jyväskylässä suomi cupin avauskilpailulla jonka Annika voitti.
Toukokuussa sitten Suomen Vahvin Nainen kisa jossa Annika joutui tyytymään toiseen sijaan kovan taistelun jälkeen,voiton vei vanha kehäkettu Niina Jumppanen. Kaksi viikkoa tästä oli vuorossa Heavy Eventsin painoluokka sm-kisat joista Annikalle tuli overall voitto.
Kesäkuussa käytiin Laukaan vahvin kisa josta myös voitto kotiin tuomisiksi. Heinäkuussa Suomi-cupin toinen osakilpailu Meri-Porissa josta myös voitto ja samalla kutsu USA:han USS pro womens/ world strongest women kisaan.
Lokakuussa sitten tuo USA:n kutsukisa, jossa oli todella raskaat lajit ja kova taso. Annikan sijoitus oli 6/9 ja yksi lajivoitto farmarikävelyssä, täysin suvereeniin tyyliin 13 sekunnin erolla lajikakkoseen nähden!
Marraskuussa vuorossa Mas-Wrestlingin world cupin osakilpailu Unkarissa jossa hienosti sijoitus 2/7 todella kovassa seurassa. Annika otti mm. maailman rangin kolmosen päänahan!! Seuraava kisa on joulukuussa Moskovassa Mas Wrestlingin world cupin finaali. Sen jälkeen aletaan keskittymään seuraavaan vuoteen jossa odottaa ainakin 4 kansainvälistä arvokilpailua.

Positiivisuudella ja työllä eteenpäin
Annika on hyvin lahjakas urheilija: hänellä on kova kilpailjan luonne, äärettömän kova tahtotila,voiton nälkä ja kilpailu vietti. Hänen työmoraalinsa on niin kova, että sitä on pakko rajoittaa valmentajan toimesta .Onneksi hän kuuntelee ja tottelee mitä valmentaja sanoo.
Näillä eväillä on saavutettu erittäin paljon kuluneen 18 kuukauden aikana ja uskon lujasti, että parempaa on vielä tulossa. Annikan sanoin: ”TAHDONVOIMALLA JA POSITIIVISUUDELLA ETEENPÄIN”  

Teksti: Tatu Karhu, Annikan valmentaja
Annikan FB Urheilijasivu
Annikan YouTube sivu ( tulossa )