Juha-Matti Räsänen – Savon Barbaari

Kerro vähän itsestäsi, kuka olet ?

Olen Juha-Matti Räsänen Kuopiosta. Perheeseeni kuuluu avovaimo Marjo Rautiainen. Voimamiesurheilu on minulle tällä hetkellä ammatti. Koulutukseltani olen talonrakentaja, rakennuksilla en ole ollut pariin vuoteen, vaan olen saanut keskittyä ainoastaan itseni kehittämiseen. Tämä alkaa tuottaa tulosta.

Kauanko olet harrastanut voimamieslajeja ?

Olen harrastanut/tehnyt töitä lajin eteen vuodesta -95 lähtien.

Parhaat saavutuksesi tähän mennessä ?

Kaksi SM-pronssia, EM-joukkue hopeaa, American Hercules titteli viime vuonna, Great Lakes Challenge-kilpailun toinen sija.

Tänä vuonna SM-hopeaa ja tulin juuri Unkarista Janne Virtasen kanssa World Strongest Team titteli taskussa, Voitimme kisan ylivoimaisesti.

Olet tainnut urheilla koko elämäsi ?

Näinkin voisi sanoa. Olen nostanut puntteja 12-vuotiaasta lähtien ja välissä kokeilin valmentajani Juhani Nykäsen kanssa vähän kiekkoa ja kuulaa mutta polvet eivät tykänneet kiertoliikkeestä, joten päätettiin keskittyä yhteen lajiin paitsi siinä sivussa kävin hakemassa Jarmo Ruotsalaisen innoittama ja opastaessa kädenväännön SM- kultaa vuosina -99 ja -00.

Olit mukana myös 100-kiloisten SM-kisoissa, mutta nykyisin taitaa elopainosi liikkua toisenlaisissa lukemissa ?

No joo, kävin hakemassa vauhtia sarjaa alempaa vuosina -96 ja -97 jolloin tuli SM-pronssia, mutta hyvin pian huomasin että 198-senttisenä olen väärässä paikassa. Aina kun piti painoa pudottaa alle sadan kilon, teki tiukkaa. Jouduin olemaan viimeiset viikot syömättä kokonaan.

Sarjan muutos oli väistämätön ja jos haluaa edes vähän saada mainetta ja kunniaa pitää kilpailla ”isojen poikien sarjassa”. En oikeastaan tehnyt muuta kun annoin painon tulla mikä oli tullakseen ja treenasin kuin tuli perseen alla yötä päivää.

Tietenkin opettelin syömään oikein ja lisäsin lisäravinteiden määrää entisestä ja reilusti. Parhaimmillaan esimerkiksi maltoa kului 25 kiloa kuukaudessa, lisäksi proteiinit ja kreatiini. Unohtamatta vitamiineja ja palautusjuomia.

Noususi Suomen kärkeen on ollut tasaista, mikä on lähivuosien tavoitteesi ?

Kun eletään Suomessa se tarkoittaa että samaan aikaan kilpailet kotimaassa maailman vahvimpien kanssa, kuten Jouko Ahola ja Janne Virtanen. Nousu on ollut takkuista mutta nyt olen jo aika lähellä terävintä kärkeä. Melkein voi jo hien ja magnesiumin maistaa, lähellä ollaan.

Tavoitteeni on tietenkin voittaa kaikki mahdollinen niin kuin edeltäjätkin kuten Maailman Vahvin Mies titteli ja pariin kolmeen kertaan.

Olet ollut paljon mukana myös kansainvälisissä kisoissa, miten nämä eroavat kilpailuista Suomessa ?

Kun kilpailen Jannen kanssa parikisoissa ja itse kierrän muutamia kisoja imen itseeni tietoa eri tekniikoista ja erityyppisten kilpailijoiden hyvistä ja huonoista suorituksista. Ulkomailla ollaan aina opintomatkalla ja onneksi minulla on parikisoissa maailman paras opettaja.

Ensin täytyy kiittää Scandinavian IFSA:a ja presidentti Ilkka Kinnusta et on päässyt näyttämään voimansa maailmalle. Erona on tietenkin ”vähän” isommat mittakaavat mutta itse suoritukset eivät tietenkään eroa mitenkään.

Toiset ovat kritisoineet lajin muuttuneen liian kestävyysvoittoiseksi, mitä mieltä itse olet ?

Se riippuu ihan kisasta ja järjestäjästä. Unkarissa lajit olivat ihan muuta kuin kestävyysurheilua. Kivien nostossa kivet oli 140-200kiloa, farmit 175kiloa per käsi, voimaportaassa murikat painoivat 225,250 ja 300 kiloa, voimaveto tehtiin 350kg, Hercules-ote 200kilon farmipainoilla. Ei kuulosta paljon pikku poikien painoilta vai mitä ?

No eipä todellakaan. Kuinka oikein treenaat ?

Monipuolisesti. Treenaan lajeja, käyn punttisalilla, pyöräilen ja voimistelen, käyn lenkillä venyttelen ja tietenkin harjoitan alaselkää joka yö avovaimon kanssa…

Treeni ohjelmani on yksin kertainen joka toinen viikko lajitreeniä jolloin treenaan tulevien kisojen lajeja pari kolme kertaa,ja toinen viikko kuluu kun käyn punttisalilla ropan läpi kolmessa päivässä plus venyttelyt ja aamuiset lenkkeilyt. Tarkempaa selkoa en ammattisalaisuuden takia voi paljastaa sillä haluan itse ensin voittaa, ehkä eläkepäivillä kirjoita kirjan tai teen mahtavan treeni videon, jossa paljastan tarkemmin Savon Barbaarin käyttämät salaiset menetelmät!

Sillä lailla ! Millaisia tuloksia olet tehnyt salilla ?

Maastavetoni on 380 kiloa, jalkakyykkyä teen 10 toistoa 270 kilolla, penkkiä tein ennen kuin rintalihas repesi 5×200 kilolla. Voimanostokisoissa en ole käynyt koska lupasin nousta lavalle vasta kun maasta nousee 450 kiloa. Saa nähdä joko tulen ensi vuonna… heh heh

Kuinka tärkeä asia on ravinto voimamieskilpailijalle ?

Ravinto on tietenkin tärkeä voimamieskisoissa, kuten kaikissa muissakin. Jos haluat menestyä pitää tietää jotakuinkin kaikki tarvittava ruuasta ja mitä milloinkin pistää suuhun.

Onko voimailijan helppo saada tänä päivänä sponsoreita ?

Sponsorit eivät kasva puussa, on erittäin hankalaa löytää yhteistyökumppaneita. Minulla onneksi on muutamia erittäin hyvä yhteistyökumppani: Junttan, Nilsiän Hirsituote, Jasoca, Varpaisjärven Maansiirto, Kopparbergs. Rehband, Suomen Urheiluravinne/ Fast.

Pitkän tähtäimen tavoitteesi, mihin pystyy Juha-Matti Räsänen ?

Kuten jo aikaisemmin mainitsin tavoite on saavuttaa kaikki mahdollinen ei vähempää eikä enempää. Tavoitteeseen pääsee vain kokemuksen ja armottoman treenin siivittämänä, toivon että se riittää.

Kiitos Juha-Matti tästä haastattelusta. Toivotan urallesi mitä parhainta menestystä !

Juha Matti-Räsäsen kotivu: www.JuhaMatti.com, käy tsekkaamassa !

Sakari Selkäinaho