Kenneth Sandvik

Sandvik on tullut ryminällä kansainväliseen voimanostoeliittiin. Vuosi sitten tulokset penkkipunnerruksessa olivat ”vain” 220-230 kilon paikkeilla. Nyt tähtäimessä häämöttää jo 1000 kilon yhteistulos.

Kuinka oikein aloitit painoharjoittelun ?

Ollessani 18-vuotias aloin yksinkertaisesti hakea vain jotain kivaa tekemistä. Juokseminen ei oikein maistunut ja kun yksi kavereistani jo treenasi sai hän suostuteltua minut mukaan.

Kokeilitko mitään muita urheilulajeja ?

En koskaan. En urheillut lainkaan ennen voimanostoa.

Aloitit kilpailusi penkkipunnerruksen parista ?

Treenasin muutaman vuoden vain omaksi huvikseni ilman sen kummempia tavoitteita. Sain kipinän muutaman vuosi sitten ollessani levynvaihtajana seurani järjestämissäni kisoissa. Ajattelin mennä mukaan kisoihin sillä tarvitsin joka tapauksessa lisämotivaatiota treeneihini.

Noususi maailman huipulle on ollut todella nopea ?

Nostin vähän yli 200 kiloa penkiltä ennen kuin päätin että on aika mennä mukaan kisoihin. Silloin nostin tietysti ilman penkkipaitaa. Muutettuani treenit voimanostotyyliseksi alkoi kilojakin tulla lisää. Huomasin myös että saan paljon irti penkkipaidasta, erityisesti TITAN Fury NXG+ paidasta. Opittuani ottamaan kaikki irti varusteista tulokseni nousivat lisää. Se on paljon kiinni tekniikasta.

Tuo 300 kilon penkki ensimmäisenä euroopassa ennätyskelpoisissa oloissa täytyi olla ensimmäinen suuri tavoitteesi ?

Totta. Aluksi luulin ettei se ole mitenkään mahdollista. Itse asiassa olin sitä mieltä vielä reilu puoli vuotta takaperin. Sitten löysin penkkipaidan josta sain vielä paljon lisäkiloja joten tavoite alkoi olla saavutettavissa. Nostin raudan paljon aikaisemmin kuin kuvittelin.

Tuo 300 kilon penkkipunnerrus näytti olevan jotain saavuttamatonta. nyt kuitenkin tilastoista löytyy kuusi eurooppalaista ipf nostajaa jotka ovat tähän pystyneet. mikä on mielestäsi suurin syy tähän ?

Ilman muuta se että nostovarusteet ovat parantuneet huomattavasti.

Kuinka oikein harjoittelet ?

Treenini on hyvin yksinkertaista ja pelkistettyä. Huolehdin vain että joka viikko teen yhden treenin joka lajissa. Kyykyn päälle teen joskus vähän reisiojennuksia. Joskus otan lankkupenkkiä tai vähän peck-deckiä penkkitreenissä ja jotain soutuliikettä vetotreenin päälle.

Teillä näyttää olevan todella hyvä tiimi ahvenanmaalla. treenikavereilla näyttää olevan merkitystä ?

Ilman muuta. Kovissa treeneissä treenikavereiden merkitys korostuu erityisesti. Kun yrität sitä viimeistä toistoa tai jotain todella raskasta painoa pitää voida luottaa treenikavereihin jotka varmistavat nostoasi. Meillä on seurassamme Åland Kraftsport Klubissa erittäin hyvä henki. Kannustamme toisiamme ja treeneissä on aina hauskaa.

Milloin on seuraava arvokilpailusi ?

Seuraava etappi on penkkipunnerruksen EM Ukrainassa elokuun 7-10. Toivon että olen mukana mitalikamppailussa.

Ted Arcidin 320 kilon nosto pari vuosikymmentä takaperin oli aivan uskomaton suoritus. nyt se ei enää tunnu miltään. mikä mielestäsi on suurin syy tähän ?

Minun on vaikea hahmottaa kokonaisuutta koska olen ollut mukana niin vähän aikaa voimanoston ja penkkipunnerruksen parissa. Yksi asia on kuitenkin varma. Entisaikojen tulokset eivät tee minun vaikutusta sillä tiedän että silloin on käytetty anabolisia steroideja tulosten parantamiseksi.

Mitä mieltä olet nostovarusteista ja raw-kisoista ?

En ole nähnyt yhtään RAW-kisaa joten en pysty sanomaan niistä mitään. On ihmisiä jotka eivät pidä tukevista nostovarusteista ja sanovat niiden pilaavan koko lajin. Itse olen eri mieltä. Varusteet tuovat nostoihin tukevuutta ja turvallisuutta. Toisaalta nostamme painoja joita kehomme ei ole tarkoitettukaan kestämään.

Mitä ajattelet tämän päivän varusteista yleensä ?

Uskon että nyt on kehitys on mennyt huippuunsa, ainakin 1-kankaisissa varusteissa. Eri merkkien välinen kilpailu on hyvä asia, se on ennen kaikkea kuluttajan etu. Teen kaikki raskaat nostoni varusteilla. Varon viimeiseen asti loukkaamasta itseäni ja varusteet tuovat tukea ja varmuutta nostoihin.

Mitkä ovat parhaat salituloksesi ?

En yleensä tee mitään raskaita nostoja salilla. Säästän ne kisoihin koska kilpailen aika usein, tänäkin vuonna nostan 11-12 kisaa. Muutama kuukausi testasin paitaa penkkipunnerruksessa ja 310 oli vain muutaman sentin päässä loppuojennuksessa. Jalkakyykyssä olen käynyt 345 kilossa ja treeneissä paras vetoni on 295 kiloa. Apuliikkeissä en käsittele mitään raskaita painoja.

Minkälainen on ruokavaliosi ?

Syön kaikkea niin paljon kuin huvittaa. Minun täytyy jatkossa panostaa hieman ruokavalioonkin sillä massani alkaa haitata mittasuhteita ja liikkuvuuttani maastanostossa.

Mitä mieltä olet vetokumien ja ketjujen käytöstä treeneissä ?

En ole koskaan kokeillut ketjuja. Kokeilin vetokumeja kerran mutta ne tuntuivat todella oudoilta enkä ole sen jälkeen niitä kokeilut. Tiedän että toiset käyttävät niitä säännöllisesti ja saavat niistä hyötyä. Ehkäpä joku päivä muutan mieleni.

Mitä mieltä olet voimanoston tilasta yleensä ?

En pysty hahmottamaan koko kuvaa. Olen ollut mukana vasta muutaman vuoden. Muutaman keran olen ihmetellyt kuinka huonosti jotkut itäblokin maat järjestävät arvokisoja. Esimerkiksi toukokuussa pidetyissä EM-kisoissa nostettiin painonnostotangolla. Toiset nostajat jäivät tämän vuoksi ilman tulosta.

Saako voimanostaja sponsoreita ?

Kyllä. Ei se ole mikään ongelma. Jos todella haluat sponsoreita ja yhteistyökumppaneita niin saat niitä. On monia yrityksiä jotka haluavat tukea urheilijoita lajista riippumatta.

Mitä haluaisit sanoa aloittelevalle juniorille ?

Ota alussa varovasti. Maltti on valttia, turha odottaa tulosten nousevan itsestään. Vie aikaa ennen kuin kehosi kestää suuria kuormia. Jollakin voi olla vahvat reidet mutta selkä ei kestä. Liika kiire johtaa vain vammoihin.

Mitä haluaisit muuttaa voimanostossa ?

Joihinkin maihin haluaisin lisää testejä. Tuntuu siltä että Suomessa emme ole samalla viivalla joidenkin maiden kanssa. En halua väittää mitään mutta tuntuisi mukavalta tietä että lähdemme kisoihin samalta viivalta.

Minkälaisia tavoitteita sinulla on ?

Yksi pitkän tähtäimen tavoitteistani on 1000 kilon yhteistulos. Yksi tavoite tietenkin on voittaa maailmanmestaruus superraskaassa sarjassa mutta se saattaa olla liian kova tavoite minulle. Maailmanmestaruuden voittaminen penkkipunnerruksessa tuntuu paljon realistisemmalta tavoitteelta mutta täytyy vain treenata kovaa ja katsoa mitä tapahtuu. Mutta yritän parhaani joka tapauksessa !

Mihin Kentan rahkeet riittävät ? Rakettimaisen alun perusteella voimme odottaa 1000 kilon yhteistulosta vielä tänä vuonna.

Kenneth Sandvik File:

  • Ikä: 28 vuotta
  • Ammatti: Postimies
  • Kotikaupunki: Maarianhamina
  • Perhe: Äiti ja sisar
  • Harrastukset: Elokuvat
  • Website: www.kraftsport.nu
  • Saavutukset: 2 x Penkkipunnerruksen SM, Penkkipunnerruksen PM, EM-4. / voimanosto
  • Parhaat tulokset: JK 360, PP 300,5, MN 305

Sakari Selkäinaho

Sakari Selkäinaho