LEGENDAT, osa 1 – Doctor Squat Fred Hatfield

Edellisvuonna menehtynyt  legendaarinen voimailumaailman kiintotähti Fred Hatfield jätti jälkeensä suuren perinnön koko voimailevalle maailmalle.Ensisijaisesti Doctor Squat muistetaan 1000 paunan jalkakyykystään Gus Rescwitchin Hawajin Records Breaker kutsukisoissa v.1986.Nuorempi polvi tuskin muistaa,että Hatfieldillä oli 80-luvulla neljän eri sarjan kyykyn maailmanennätykset 90-100-110 ja 125.
Amerikkalaisten vastine Sakari Selkäinaholle,voimailun monitoimimies ja lajipatriootti Marty Gallagher pitää satasiin nostettua 400 kiloa Hatfieldin uran kovimpana suorituksena.Hatfield oli suorassa kuin ”hevosen suu”tullessaan räjähtävästi ylös ME-painojen kanssa.Kommentoi Gallagher nostoa.

Luonnollisesti Doctor Squat oli kuin luotu jalkakyykkyyn.Lyhyet paksut raajat ja tynnyrimäinen,voimaa uhkuva tasapaksu keskivartalo.Monet kiinnittivät huomiota poikkeuksellisen pitkään reisilihakseen,joka ulottui melkein polvilumpioon asti. Toinen poikkeuksellinen tekijä oli noston nopeus ja räjähtävyys.Tuon ajan nostajat olivat vahvoja,mutta tekninen osaaminen ja nopeus usein heikkoa.
Suomessa Pauli Mellberg oli lähes klooni Hatfieldista ruumiinrakenteen ja kyykyn nopeuden kanssa.Jalat kapealla,paineet sisään ja melkein ”vapaa pudotus”alas.Ylös tultiin samaa vauhtia.Joskus hitaampi varmistaja ei edes ehtinyt tajuta mitä tapahtui. Porin MM-kisoissa 1995 Superin Shane Hamman tykitteli 440 kiloa samaan tyyliin.

NUORUUS JA TAUSTAT

Hatfield urheili monipuolisesti koko nuoruusikänsä.Voimistelu,yleisurheilu,jenkkifutis ja myöhemmin painonnosto.Vuoden 1972 Munchenin olympialaiset olivat Hatfieldin ensimmäinen suuri missio urheilu-uralla.Homma kuoli pääasiallisesti olkapään kiertäjäkalvosimien vammoihin ja epäonnistumiseen maan karsintakisoissa.
Yliopisto-opiskelut ja merijalkaväki olivat myös kuuluneet Hatfieldin siviili-elämään.Tohtorin arvon useammasta tiedekunnasta saavuttanut  Hatfield on aina painottanut tehokkaan harjoittelun merkitystä.Kevyet ja keskiraskaat treenit ajan hukkaa.Salille on tultava täysin palautuneena ja intensiteetti oltava huipussaan.Doctor Squat tutki paljon palautumista ja keskusteli paljon esim yleisurheilijoiden ja palloilijoiden kanssa harjoittelusta.
Kehonrakennus-piireissä Fred teki paljon yhteistyötä.Muscle ja Fitness lehden päätoimittaja Reynoldsin kanssa ja Weiderin veljekset nyökkäilivät hyväksyvästi taustalla.Hatfield kirjoitti lukuisia artikkeleja ja yli 20 kirjaa voimaharjoitteluun liittyen.
Vaikka Hatfield piti mentorinaan ensimmäistä 1000 paunan kyykkääjää Lee Morania,niin useimmiten hän teki treeninsä esim yleisurheilijoiden kanssa.
Oma lukunsa oli tietenkin yhteinen treeni ”Man of the Montanan”Doyle Kenadyn kanssa hänen kotiluolassaan Kalliovuorilla.Fred itse hurmioitui askeettisista olosuhteista ja veti elämäsä setin 3¤340.Suu loksahti kuitenkin rinnalle kun ”Bläck-beard” Kenady tykitti 3¤400 näytöstyyliin. By the way…tämä kaksikko oli jenkkien maajoukkueen huoltotiiminä monet MM-kisat ja silloihan viellä he putsasivat pöydän useimmiten.

HEAVY TRAINING

Yllä olevalla nimikkeellä tai ”Hatfield cyclellä”kutsuttiin Doctor Squatin 80-luvun alun treenityyliä.Hatfield treenasi vain kolme kertaa viikossa ja kiertävällä systeemillä.Treenipäivät tiistai-torstai ja lauantai.Ohjelman pituus tavallisesti 16 viikkoa.Ensimmäiset 8 viikkoa tehtiin 4¤8 sitten 4 viikkoa 5¤5 ja viimeiset 4 viikkoa kolmosia.Ensimmäinen treeni oli viikot 1-12 High-bar kyykky ja suorin jaloin veto.Toinen treeni penkkipunnerrus.Apuliikkeinä reiden ojennus ja GHR ja penkille tuon ajan jenkkityyliin niskantakaapunnerrus ja ranskalainen.

Vasta kuukausi ennen kisoja Hatfield laski tankon alas hartioille ja alkoi vetää normaalisti lattiasta. Doctor squat oli treenityylinsä paras mannekiini ja tulokset puhuivat puolesta.Edellä mainittu Lee Moran harjoitteli myös kiertävästi,mutta monet muut jenkkien supertähdet Ed coan Kirk Karwoski,Mike Bridges,Larry Pacifico pysyivät konservatiivisissä perusohjelmissa. Suomessa moni tähtinostaja modifoi harjoittelunsa kiertoperiaatteella.Jarmo Virtanen,Juha Hyttinen,Sauli Jokitalo,Jukka Jäkärä yms. Aikanaan Samuel Lappalainen huippunopeana ja räjähtävänä nostajana ulosmittasi kiertosysteemistä kaiken irti.

TONNIN TALKOOT

Neljän eri painoluokan maailmanennätykset ja kaksi maailmanmestaruutta eivät viellä tyydyttäneet Hatfieldia.Horisontissa kiilteli 1000 paunan jalkakyykky. Hatfield analysoi mitä tarvittiin huikeaan tavoitteeseen.Tietty elopaino ja sen saavuttamiseksi oikea ruokavalio ja kalorimäärät. Ensitöikseen mestari leikkautti viellä kerran olkapäänsä.Sen myötä hän kehitti Safety-Squat-barin ja pystyi harjoittelemaan leikatuillakin olkapäillä.
Mutta jotain extraa oli viellä keksittävä.Lopuksi Hatfield ja MF päätoimittaja Reynolds vierailivat rautaesiripun takana ja tutustuivat Neuvostoliiton voimaharjoittelu salaisuuksiin. Vaikka Hatfield oli aina perustanut harjoittelunsa maksimaaliseen nopeuteen,niin matka itään avasi viellä enemmän silmät nopeuden ja kimmoisuuden maailmaan. Vain 170 senttinen nostaja hyppää 215 korkeutta. Pudotushypyt korokkeelta ja pitkät 30-40 metriä pitkät loikkasarjat. Rapota, Rapota, Comrade !
Kirsikkana kakussa oli eeppinen kaksintaistelu idän ja lännen välillä.Painonnoston hallitseva maailmanmestari Vladimir Martchuk ja Hatfield kyykkäsivät kilpaa raakakyykkyä.Molemmat saivat 360 mutta Fred hieman loukkasi reitensä ja ei pystynyt jatkamaan. Ei muuten ihme,että Captain Kirkin 5¤360 ilman mitään varustetta, pidetään ehkä voimanoston kovimpana yksittäisenä suorituksena.

KOHTI HAWAIJIA

Hatfield muutti hieman harjoitteluaan Neuvostoliitosta palattuaan.Kyykky täysin omana päivänään.Joka toinen treeni 6¤6 Safety-barilla ja toinen treeni 6¤2 80-85 prosenttisella romulla.Viimeinen neljä viikkoa kovia kolmosia kerran viikossa. Kunto oli jo selvästi yli tonnin,mutta Hawajin kenraaliharjoituksessa pienemmissä kisoissa,ei tuntunut mikään pelittävän.Nostot horjuivat minne sattuivat ja syvyyttä ei tuntunut löytyvän.Hatfield nieli pettymyksensä ja analysoi virheet.Safety bar pois,jalkaasento leveämmäksi ja pari viikkoa vain muutama ”herkkä” kakkonen. Sieltähän se Ultimaalinen kuntohuippu tuli.Levon kautta,kuten useimmiten.Hatfield oli kuitenkin jo 43 vuotias.Ei palautuminen ollut parhaiden päivien tasolla.
Hatfield otti kolmannellaan 470 kevyesti ylös,mutta meni 2-1 hylkyyn.Se ehkä vastasi todellista kuntoa.Vanhat mestarit joskus sanoivat,että minkä telineistä irrottaa,sen on pystyttävä nostamaan.Hatfieldin kohdalla voidaan jo näin sanoa.Telineiltä irrotus oli vaivalloisen näköistä,mutta itse nosto helppo.

THE END  

Hatfield vaikutti koko loppuelämänsä voimanoston parissa ikonisena hahmona.Miellyttävä intellektuaali oli haluttu luennoitsija ja suurien kilpailuiden päätuomari. Hän itse treenasi läpi elämänsä ja seurasi uusia virtauksia.Ei missään nimessä yhden aatteen mies,vaan otti vaikutteita eri tahoilta. Nykypäivänä huippunostajat Sam Byrd ja Josh Bryant ovat ottaneet paljon vaikutteita Doctor Squatin harjoittelusta.
Ajatukset elävät läpi uusien nostajapolvien ja miehen muisto elää.

T.Peku