Tatu Avola menehtyi ennen aikojaan, lokakuussa 2010. BullFarmin perustajäsen (silloinen Bull´s Power Team ) oli jo suunnitellut erittäin kiireisen elämänsä järjestämistä uudelleen. Viettääkseen enemmän aikaa perheen parissa ja panostavansa voimanostoon, testatakseen rajojaan. Tatu oli nostaja josta odotin ensimmäistä 1000 kilon nostajaa sarjaan 90 kiloa usean kanditaatin, kuten Ilkka Mursu joukosta. Mies oli oman aikansa ehdotonta eliittiä, sellaisten nimien kuin Jesse Kellum, Tom Eiseman ja George Herring joukossa ja kilpaili menestyksekkäästi yli liittorajojen WPC, GPC, IPA, WPO ja WABDL kisoissa. 
Tatu Avola tunnettiin myös miehenä joka ei koskaan jättänyt ystäviään pulaan. Hän auttoi ja antoi aikaansa monenlaisissa tilanteissa. Ei ihme että jokavuotinen Tatu Avolan muistokilpailu on aina niin suosittu. Tässä haastattelu vuodelta 2006. 

Aina ei voi voittaa. Tatu Avolan tavoite, WPO Finaali maaliskuussa 2006 näytti kariutuvan Helsingissä. Tulos 940 ( 370-235-335 ) riitti ainoastaan kuudenteen sijaan. Koko syksyn harjoittelukausi oli rikkonainen vammojen vaivatessa. Kuntoutus alkaa olkapäiden leikkauksella ja vuonna 2007 lavalla astelee entistä ehompi Tatu Avola.

File

  • ikä32
  • ammattiYrittäjä / DI
  • harrastukset: Lukeminen ja matkustelu
  • ennätyksetJK 390 – PP 247,5 – MN 347,5
  • saavutuksetMM 1. – -02 ja -03 EM -02, pp MM 2. -03

Miten aloitit painoharjoittelun ?

Jalkapallon ja jääkiekon yhtenä harjoitusmuotona oli punttitreenit. Oikeastaan minua alkoi heti kiinnostamaan, paljonko sain nostettua. Jonkin asteinen lahjakkuus lajiin ilmeni jo silloin.

 

Mitä muita lajeja olet harrastanut ja millä menestyksellä ?

Jääkiekko, jalkapallo, nyrkkeily ja thai nyrkkeily, ja menestys on ollut kohtalaista.

 

Kuinka aloitit voimanoston ?

Monen vuoden kovan punttitreenin jälkeen alkoi kilpailut kiinnostaa, ensin tuli penkki ja parit pienimuotoiset voimamieskisat, sen jälkeen alkoi kova ja määrätietoinen kyykky ja veto harjoittelu. Hinku voimanosto lavoille oli kova. Aloitin uran melko myöhään mutta olin fyysisesti hyvässä kunnossa joten kehityin mielestäni aika nopeasti.

 

Miten treenasit aluksi ?

Lähinnä yläkroppaa ja penkkiä ja alusta lähtien vähintään 5 x viikossa. Alussa treenasin aika paljon vielä aerobistakin, lenkkeilin ja löin säkkiä.

 

Kuinka harjoittelet nykyisin ?

6 x viikossa Westside painotteisesti eli nopeus- ja maksimipäivät ja välipaivinä teen kevyet harjoitteet lähinnä lihas ryhmien tasapinotuksen vuoksi

 

Millainen on tyypillinen treeniviikkosi ?

  • M: maksimi kyykky ja veto.
  • Ti: yläselkä/kädet.
  • K: maksimi penkki.
  • To: olkapäät/ojentajat.
  • P: kyykky ja veto nopeustreeni.
  • L: vapaa.
  • S: penkki nopeustreeni.

Mitä muutoksia olet tehnyt ohjelmaasi viime aikoina ?

Kevennetty apuliikkeitä ja lisätty maksimi harjoitteita ja muutettu rytmitystä. Kokonaisuutena kuormitus on keventynyt.

 

Teetkö yleensä paljon apuliikkeitä ?

Yleensä 3-5 liikettä ja niillä 3-5 sarjaa kussakin.

 

Suosikki apuliikkeesi eri nostomuodoissa ?

Jalkakyykkyyn ykkönen on box-kyykky camberbarilla, penkkiin lankkupenkit ja vedossa ykkönen on hangingbar-vedot joissa tanko roikkuu vetokumeista..

 

Millaisia treenituloksia sinulla on ?

Treeni ennätykset ovat JK 405, PP 260 ja MN 350.

 

Teillä on myös oma sali ?

Joo. Olemme treenanneet Tampereen Nekalassa nyt 2 vuotta omalla salilla ja mukavasti on treeni kulkenut. Olemme saaneet hyvän porukan, sopiva rinki kilpailijoita ja harjoitteluun hyvät olosuhteet Mikä tärkeintä voimanostoon spesialisoituvat välineet.

 

Miksi päädyitte perustamaan oman treenisalin ?

Yleisillä kuntosaleilla ei panosteta voimanostajiin vaan pääpaino on muualla. Halusimme parhaat mahdolliset harjoitusmahdollisuudet ja ympäristön niin yksinkertaisin valinta oli perustaa oma sali.

Idea alkoi jo itämään vuosina 98/99. Meitä oli silloin usean kaverin kimppa, kun aloimme keräillä tarvittavaa kalustoa. Pitkään etsittiin sopivaa tilaa ja kun se löytyi oli tarvittavat välineet jo hankittu. Myös käynti Columbuksessa Simmonsin Westside Barbell Clubilla salilla innoitti perustamaan oman saliin.

 

Mitä ajattelet tämän päivän nostovarusteista ?

Eteenpäin on kuljettu eikä välttämättä minua miellyttävällä tavalla. Mutta niin laji kehittyy. Verrattaessa nykyisiä paitoja ja kyykkytrikoita, eroa on tullut valtavasti viidessä vuodessa, Mielestäni Titanin mukaan tulo varustemarkkinoille muutti tilannetta paljon. Kehitys nopeutui ja Inzer alan entisenä valtiaana joutui taipumaan.

 

Mitä varusteita käytät itse ?

Itselläni on käytössä oikeastaan kaikki merkit mitä markkinoilla on. Joten tiedä mikä sopii ja mikä ei. Ennätykset on tehty kyykyssä Titanin Boss trikoolla, penkissä Metallin Bash-paidalla ja vedossa parhaiten toimii vanhat Marathonin Deadlift Suit trikoot.

 

Paljonko hyödyt penkkipaidasta ?

Liian vähän, noin 40kg. Olen penkannut raakana 220 jo vuonna 2001. Tosin penkki on lähtenyt nyt parin vuoden tauon jälkeen nousuun. Pitkään vaivanneet olkapää vaivat ovat helpottaneet. Suurin syy siihen on kovien jalkakyykky harjoitteiden puuttuminen.

 

Viime aikoina myös maastanoston tulostaso on lähtenyt uuteen nousuun ?

Kyllä mutta en tiedä onko nousu tapahtunut jalkakyykyn varjolla, kovat kyykyt on jääneet väliin kipeiden polvien vuoksi. Kyykky on niin kova liike

 

Millainen on voimanoston tila ja taso Suomessa tällä hetkellä ?

Kaksijakoinen. Harrastajia on enemmän kuin koskaan mutta kärki on kapea. Liian moni antautuu penkkipunnerrukselle kolmen lajin sijaan kevyemmän harjoittelun toivossa.

 

Entä maailmalla ?

Hyvä, mielestäni laji on suosiossa emämaassaan USA:ssa ja se on kiinnostaa yleisöä. Tosin aina on toivomista. Laji on kehittynyt huomattavasti ja WPO on tehnyt siitä yleisöystävällisemmän ja tavallaan selkeyttää kirjavaa liittojen tarjontaa.

 

Millainen merkitys WPO:n tulolla eurooppaan mielestäsi on ?

Uskoakseni suuri, itäblokin esiintulo WPO:ssa alkaa. Venäjällä ja Ukrainassa taso on valtava harrastaja määrät suuret ja laji kiinnostaa yleisöä joten sieltä on lupa odottaa kovia kilpailijoita.

 

Mitä negatiivisia asioita eliminoisit lajin parista ?

Negatiivisen julkisuuden, kateuden ja toisten kampitukset. Toivoisin tilalle yhteisen lajiliiton jolla on selkeät säännöt ja kilpailut.

 

Henkilökohtainen tavoitteesi WPO euroopan finaalissa ?

Kilpailen aina voitosta, mutta pitää kuitenkin olla realisti. Laitan tavoitteeksi Suomen ennätyksen yhteistuloksessa, se on varmasti lähellä.

 

Ketkä ovat pahimmat kilpailijasi ?

Aika ja vammat.

 

Kuinka harjoittelu on sujunut viime aikoina ?

Penkki ja veto ovat ennätys kunnossa, kyykky on vielä jäljessä ja sinällään arvoitus.

 

Kilpailu- ja tulostavoitteesi jatkossa ?

Voittaa ainakin oma sarja Arnold Classicissa ja rikkoa Jesse Cellumin yhteistulosennätys alle 90 eli 1013kg

 

Ketä suomalaisia nostajia arvostat ?

Tietenkin kaikkia. Erityisesti arvostan vanhanajan nostajia kuten Hannu Saarelainen, Taito Haara, Kyösti Vilmi, Ilkka Nummisto ja tietenkin Jarmo Virtanen

 

Entä ulkomaisia ?

Luonnollisesti Ed Coan on ylivoimainen, ja nykyisistä tähdistä Travis Mash ja Steve Goggins ovat sykähdyttäneet eniten. Pienenpien miesten ykkönen on Ron Palmer jo pelkästään kovimman painonpudotuksen vuoksi. Hän veti 95 kilosta 75 kiloon kahdessa viikossa.

 

Mikä on ruokavalion merkitys voimanostajalle ?

Paljon suurempi kuin oletetaan, se korostuu kun tulokset nousee ja tulee ikää lisää. Oikea ruokavalio auttaa palautumisessa ja helpottaa painonpudotusta sekä rasvaprosentin hallintaa, mielestäni on turha kantaa ylimääräistä rasvaa

 

Millaista dieettiä itse noudatat ?

Jari ”Bull” Mentula tekee minulle ruokavaliot sekä pudotuksen ja tankkauksen. Pääosin pudotetaan hiilareita ja tarvittaessa lisätään aerobisia harjoituksia.

 

Käytätkö mitään lisäravinteita ?

Huonosti. Bull’s sarja on käytössä, lähinnä Loaderia ja proteiinia, enemmän pitäisi panostaa juuri sille alueelle.

 

Mitä neuvoisit aloittelevalle juniorille ?

Tärkein asia on opetella oikeat tekniikat ja järjellinen treeniohjelma. Sellaiset löytyvät kokeneemmilta nostajilta sen jälkeen tarvitaan pitkäjänteisyyttä, kosta tulokset näkyvät vasta myöhemmin. Näin vältytään turhalta työltä ja ollaan oikealla tiellä

 

Mitkä ovat mielestäsi tyypillisimmät virheet voimaharjoittelussa ?

Väärä tekniikka ja liiallinen harjoitusmäärä. Tarkemmin sanottuna tehdään liian suurilla painoilla liikkeitä

 

Häiritseekö työ harrastustoimintaa ?

Ei, yritän pitää ne erikseen mutta joskus aika alkaa loppua kesken.

 

Miten vietät vapaa-aikasi ?

Yritän rentoutua ja viettää aikaa jälkikasvun parissa.

 

Saako voimanostaja helposti sponsoreita ?

En usko että kukaan saa sponsoreita helposti. Silloin kun yhteensopivat tuotteet ja jatkuvuus löytyy, niin löytyy sponsoreitakin. Työtä se tosin vaatii niin kuin kaikki muukin pysyvä.

 

Kahta ravintolaa Tampereella pyörittävä Tatu Avola on onnistunut yhdistämään hienosti kiireisen työn ja kovan treenin. Rikkonaisen vuoden jälkeen edessä on väistämättä leikkaus ja sen jälkeen kuntoutuksen kautta paluu tositoimiin. Siitä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Silloin kun puhutaan 1000 kilon yhteistuloksesta sarjaan 90 kiloa, puhutaan yleensä myös täydellisestä päivästä. Tatu Avolalta 10 x oma paino vaatii ensimmäisenä ehjän treenijakson ilman vammoja ja ylimääräisiä työkiireitä. Sarjaan 90 kiloa 1000 kilon yhteistulos olisi jo historiaa, ensimmäinen Euroopassa ( vuonna 2006, toim. huom. ). Miehen kovuudesta ja sisusta mainittakoon esimerkkinä tuorein saavutus, WABDL World Cup kisan maastanosto 340 kiloa. Tatu palkittiin keskisarjojen parhaana maastanostajana. Nähtäväksi jää käyttääkö Avola aikaisemmilla näytöillä lunastamansa paikan 2006 Arnoldiin.

Sakari Selkäinaho