FPO Penkki-Veto SM ja WABDL World-cup Turku
 

Turun Kupittaan legendaarinen urheiluhalli oli kisanäyttämönä elokuun penkki-veto karkelolle.Tämä suurtapahtuma paisui melkoiseksi rautariehaksi ja osallistujia oli lähes 200 kappaletta.Kaukaisimmat jenkeistä asti.

Kisojen General Manager Kalle-Eemeli Ylitalo-James suoriutui isosta urakasta maailmanmiehen tyylikkyydellä.Show must go on ja Kalle jaksoi hienosti hehkuttaa kaksi päivää nostajien suorituksia.Lakki pois päästä ja iso kiitos Paimion omalle pojalle.Jos tämänkaltaisia hahmoja ja innostajia olisi enemmän lajimme parissa,niin nousisimme nopeasti ihmisten tietoisuuteen punttisalien hämäristä luolista.

Valitettavasti liikaa on edelleen peruskateellisia mustamaalajia,joita vaan kiinnostaa lajimme puhtaus ja eettisyys.Monta kertaa Kupittaan katsomossa oli sellainen mekkala ja kannustus,että ei olisi uskonut jäyhien suomalaisten saavan sellaista nostetta aikaiseksi.Laji vaatii tietyn tempperamentin ja oikean ”hulluuden” ja primitiivisyyden.Tenniskentillä pyydetään hiljaisuutta syötön ajaksi,tässä lajissa brutaali raivo ja Ramstainin rytmi on arkipäivää.Nössöt aamutossun myyjät voisivat siirtyä keräämään postimerkkejä ja jättää äijäkulttuuri niille jotka sen hallitsevat.

Ounastelin kevään Porin SM-kisojen aikaan,että Turun kisoista tulisi melkoiset ennätysten murskajaiset.Tehtiinhän kisoissa toistakymmentä suomenennätystä ja maailmanennätyksiäkin,mutta pikkasen olisin odottanut vielläkin kovempaa tulostarjontaa.

Elokuu on tietenkin pikkasen huono ajankohta kisakalenterissa,koska monet arvokisat ovat olleet tai tulevat muutaman kuukauden kuluttua.

Muutama lajimme supertähti oli poissa,mikä hieman karsi odotuksia hurjasta tulostasosta.

Jari-Pekka Eirala nosti molempien lajien ykköseksi miesten puolella.Reisivamma on varjostanut harjoittelua,mutta rautaisessa kunnossa mies lavalle asteli.240 kilon penkkipunnerrus ja kolmenpuolen veto eivät jättäneet jossiteltavaa.Eirala edelleen Suomen ja maailmankin ehdotonta kärkeä.Jäämme odottelemaan parasta suoritusta tulevaisuudessa,kun vammat on hoidettu asianmukaisesti kuntoon.

Lauri Marttila yritti kokonaiskisassa laittaa Eiralalle penkissä kampoihin,mutta satasiin nostettu huipputulos 222.5 ei viellä riittänyt kokonaiskisan voittoon.

Nuorissa Lari Tuohimaa pukkasi 140-kiloisten sarjaan uuden suomenennätyksen 232.5.Kovaa kansainvälistä tulostasoa.

Matias Hyttinen palasi viime syksynä rintalihas-leikkauksen jäljiltä kisalavoille ja kehitys on ollut huimaa.Nyt uudet nuorten SE-kilot 125-kilon sarjaan 200.5 ja yritys 205 kilosta oli lähellä onnistumista.Seuraava askel on kansainvälisille lavoille.Matiaksella on kokemusta isommistakin kisoista paitapuolella,joten hyppäys EM ja MM-lavoille on tuttua.

Anna Khudayarov dominoi tuttuun tapaansa naisten sarjoja.Tälläkertaa SE-luvut kaunistuivat 82.5 kilon sarjassa penkillä 135 ja vedossa 222.5 kiloa.Paha polven ristiside-vamma on varjostanut kesän harjoittelua,mutta sisukkaasti Anna on kuntouttanut polveaan.Päätähtäin loppuvuoden Moskovan MM-kisoissa.
Vanessa Torres paranteli SE-lukuja 56-kiloisissa penkin osalta 95 ja vedossa 170 kiloon.KP-TEAM on tähdännyt kuntonsa loppuvuoteen,joten nämä tulokset tehtiin kovan treenikauden keskellä.Parempaa siis odotellessa.
Mia Salminen vetskujen 44-49 ikäluokassa sarjassa 82.5 säväytti SE-punnerruksellaan 105 kiloa.
Maiju Hilander, Hämeen rautarouva tekaisi 60-64 ikäluokan maastavedossa SE-kilot 160.Siinnä on nuoremmille mallia!!!
Iiina Laine teki come-backin nostolavoille muutaman sapattivuoden jälkeen.Pikkasen oli säännöt unohtuneet,sillä ensimmäiseen nostoon tultiin sukkahousut jalassa ja punainen nortti suupielessä.Aina tilanteen tasalla ollut päätuomari Haaparanta tarjosi tulta ja kehoitti etsimään nostotrikoot seuraavaan yritykseen.
Vauhtiin päästyään Iina tekaisi uudet SE-luvut 70 ja 80 kiloa.Sarjan ME-luvut ovat mahdollisia tulevaisuudessa,kunhan kisarutiini löytyy.
 
Veteraani-miehissä säväytti Olavi Rintasen vedot.61 vuotias nostaja saatteli viimeisellä 310 kiloa loppuasentoon 110-kilon sarjassa.
Rintanen on Euroopanmestari 90-luvun alkuvuosilta ja lajimme legendoja menestysvuosilta.Tuohon aikaan oli Vaasassa ja Seinäjoella pilvin pimein huippunostajia.”Häjyt”olivat nimensä veroisia.Vuoden 91 SM-kisoissa Helsingissä Pohjanmaan miehet selvittivät erimielisyyksiään verryttelytiloissa.Katsomossa ihmeteltiin myöhemmin mistä sotasairaalasta oli tullut potilaita,kun päästä ja raajoista sidottuja huonovointisen näköisiä miehiä istui tuoleilla.Kikkailija miestäkin sattui otsaan…samoin käy kun tangon lukolla humautetaan…
Allekirjoittanut tykkäsi tarinasta,kun Vaasa-82 kamppaili voitosta seurajoukkue SM-finaalissa.Tasainen kamppailu oli edennyt viimeisen ryhmän maastanostoihin.Vähän yli-innokas vaasalaisten huoltaja kävi ilmoittamassa Rintaselle,että voittoon tarvitaan Olavilta 330 kilon veto.
Toimitsija pöydän takana kävi kuhina kuin marokkolaisessa basaarissa.Korotuksia sateli ja tektikointi kukoisti.Väliaika-tietona nostovuoroaan odottelevalle Rintaselle ilmoitettiin voittoon tarvittavan 340 kiloa.Ilme kertoi enemmän,kuin tuhat sanaa….
Viimein pelokkaat huoltajat kauhukseen huomasivat,että voittoon vaadittaisiinkin 350 kiloa.
Kukaan ei uskaltanut mennä kertomaan tilannetta.Lopulta keksittiin lähettää Ari-Jukka Mäkitalo viestinviejäksi.Omien nostojen jälkeen jo hyvään nousuun päässyt joukkuetoveri.
– ”Shun phitää nyt vetästä 350 Ola…niin voitetaan tää khissa”.Pienen Anis-viinan hönkäyksen saattelemana Aiju raportoi tilanteen.
-Paska hommat on mulle aina ennenkin jätetty…tuumasi Rintanen ja kävi vetämässä raudat ylös.
 
Toinen menneen ajan Soturi-nostaja Pohjanmaalta,Martti Koivusaari teki 60-69 vuotiaisiin vedon GPAn Maailmanennätyksen 140-kiloisiin 190 kilon tuloksella.Mara oli moninkertainen penkkipunnerruksen Suomenmestari ja ensimmäinen mies Pohjanmaallla,joka penkkasi 250 kiloa.
 
Meikäläinen oli kuivattanut 82.5 kiloisiin.Penkissä viimeisellä 105.5 kiloa,joka rikkoi Hugo Cometzin Push-Pull maailmanennätyksen 50-59 sarjaan puolella kilolla.Vedossa viimeisellä 222.5,joka oli Push-Pull ME ja ylimääräisellä 227.5 viellä kylkeen.Yhteistulos Push-Pull ME parani 328 kiloon.
Nyt kohti Trutovin MM-kisoja ja syksyjä lukijoille.
 
T.Peku