Tässä yksi kisa mihin Virpin kanssa autoimme Jania mukaan. Treenattiin yhdessä ja suunnittelin harjoituksia. Hienosti mies nostikin. Nyt ura jatkuu yläkerran kisoissa. Olkoot valosi valkoisia ja raudat keveitä. Lepää rauhassa Jani !

Powerstation Pro AM 2009

Vuoden tasokkain voimanostokisa on ohi. Tulostaso ja tapahtuman toteutus olivat parasta mitä olen urani aikana nähnyt. Lämmittelytila oli kalustettu samalla tavalla kuin kisalava, samat kyykkytelineet, punnerruspenkit ja samat tangot.

Nostajien keskuudessa vallinnut mahtava yhteishenki oli käsin kosketeltavissa. Huippumiehet nostavat tänä päivänä huikeita rautoja eikä 1000 kilon yhteistuloksella enää voita edes keskisarjoissa. Silti tunnelma on maanläheinen ja kuka tahansa voi kilpailija lämmitellä vaikka Scott Cartwrightin ja Chuck Vogelpohlin varmistaessa päissä.

Kisa saa yhä enemmän huomiota myös kansainvälisesti. Ensi vuoden kisaan on jo nyt ilmoittauduttu mukaan ja raskaan sarjan kuninkaista, Andy Bolton on jo ilmoittanut tulevansa mukaan 2010 Pro AM. Samoin moni suomalainen on sanonut että mukaan lähdetään.

Shawn Frankl kisojen paras nostaja

Shawn ”Freakshow” Frankl oli varsin odotetusti kisan paras nostaja. Huikean 1192,5 kilon 90-kiloisiin tehnyt tämän hetken kovin pro-nostaja takoi taululle tuloksen jolla heltiäisi Suomessa kolmas tila kaikkien aikojen tilastossa Jonas Rantasen ja Jani Murtomäen jälkeen.

Tässäkin kisassa ainoastaan 165 senttinen ja normaalisti 95-97 kiloa painava elävä tunkki nosti kolmanneksi suurimman tuloksen Murtomäen ja Matt Wenningin jälkeen.Itse yllätyin että miehen kyykyt menivät kaikki läpi kisassa mutta minäpä en tuomaripalllilla istunutkaan. Uusi tumma canvas-trikoo näytti olevan  niin tiukka että nostot pysähtyivät kuin seinään.

Muut palkintosijat menivät pisteissä Mike Cartinianille ja Floridaan Tampa Barbellin Mike Schwankelle.

Raskaiden sarjojen parhaat olivat Jeremy Frey, Dave Hoff ja Matt Wenning. Chuck Vogelpohlin odotettiin haastavan Freyn ja Hoffin mutta huikeat 1140 paunan kyykky ja 820 paunan maastanosto 109,2 kilon painoisena eivät miestä auttaneet. Penkissä tulee aivan liikaa takkiin. Chuck tarvitsee 700 paunan penkin pystyäkseen kunnon vastukseen. 

Freakshow videolla

Jani Murtomäki rikkoi 1200 kilon haamurajan

Jani Murtomäki oli kisaansa tyytyväinen. Jalkakyykky on lähtenyt uusille urille ja pari vuotta sitten kadoksissa ollut syvyyskin alkaa löytyä. Aloitus, 960 paunaa liikahti hyvin mutta ensimmäinen nosto 1015 paunasta ( 460 kiloa ) oli hengetön. Toisella yrittämällä rauta nousi ylös kuin tyhjää ja peli oli avattu uudella ennätystuloksella.

Penkkipunnerrus on ollut vieläkin kadoksissa kipeytyneen käden johdosta. Nostot ovat toispuoleisia ja leikattu käsi kulkee eri linjassa. Pienellä terapialla ennen kisaa saatiin asiaa hieman paikattua mutta loppuojennus on edelleen yhtä tuskaa. Jatkossa saatetaan kokeilla hieman toisenlaista lähestymistapaa ongelman ratkaisemisessa.

Aloitus 370 lensi ylös, mutta kyykyn tavoin toinen nosto 855 paunasta ( 388kg ) meni hylkyyn. Kolmas nosto näytti tulevan paremmin ylös mutta alkoi hyytyä pahasti ennen loppua. Silti hyväksytty suoritus.

Vetoon vaa`alla ennätysraskas, 151,3 kiloa painanut Murtomäki lähti taistelemaan sijoituksista ja kisojen suurimmasta yhteistuloksesta. Aloitus 725 paunaa lensi ylös, samoin toinen nosto 780 paunasta eli 354 kilosta oli helppo. Tankoon pisteissä kolmanteen sijaan vaadittava 815 eli 370 kiloa. Sitkeän rutistuksen päätteeksi nosto hylättiin 2-1 mikä jurppi äänensä käheäksi karjunutta huoltajaa. Juuri ennen Murtomäkeä Scott ”Hoss” Cartwright sai läpi samanlaisen noston… mutta minäpä en ollut kisan tuomarina joten turha valittaa.

Tyydyn lainaamaan Jania loppuun. ”Ensi vuonna tehdään toisenlaiset numerot.” Mies nautti kisasta täysin siemauksin ja muut nostajat sekä yleisö pitivät karhumaisen suomalaisen suorituksista. Lopuksi suunniteltiin myös treenileiriä Westsidelle mikä toivottavasti toteutuu.

Oma kisa

Treeni tähän kisaan oli melko alakantissa. SM-kisassa tuli siinä määrin siipeen että jouduin etenemään varovasti. Jalkakyykyssä revennyt reisi haittasi harjoituksia ja jakson suurin rauta 295 painoi pari viikkoa ennen kisaa jo hieman. Onnistuin kuitenkin kahdesti ja sain ennätystä parannettua 720 paunaan eli 326,5 kiloon.

Penkki meni ihan mukavasti ja tulos parani 490 paunaan eli 222 kiloon. Kipeä käsi hillitsi välillä harjoituksia mutta lopulta sain kunnon esiin kohtuullisesti vaikka teinkin kokeeksi viimeistelytreenit päinvastoin kuin yleensä. Tosin olen valmistautunut neljään viimeiseen kisaan aina hieman eri tavalla ja kuitenkin parantanut tulosta joka kerta. Miten, siitä voi lukea vaikka Penkkipunnerrus-kirjasta tai Louie Simmonsin uudesta manuaalista.

Vedot ovat olleet vaikeita, varsinkin kipeytynyt käsi haittaa ja rajoittaa lajiharjoittelun määrää ja laatua. Nyt kaksi ensimmäistä nousivat hyvin mutta kolmannessa repesi ojentajan jänne, ojentajalihas sekä hieman yläselän lihaksia. Käsi ja sivu ovat mustana vieläkin. Yksi asia on kuitenkin varma, eteenpäin jatketaan kohti uusia koitoksia. Tavoite on vielä saavuttamatta.

Dave Hoff kohu

Dave ”Neutron” Hoffin kolmannesta penkkipunnerruksesta nousi valtava kohu. Videolla näyttää epäilyttävästi siltä että mies olisi tunkenut paitansa tai singletin alle jotain ylimääräistä.

Asiaa tutkittiin ja seuraavat seikat tulivat ilmi:

 1. kukaan tuomareista ei havainnut mitään

 2. kukaan paikalla olleista ei ilmoittanut havainneensa mitään

Kilpailun tuomareina toimivat:

 • John Bott – IPA, W.P.C, WPO

 • Russ Barlow – IPA, W.P.C, WPO

 • Ken Wheeler – W.P.C

 • Phil Couvillion – IPF

Kukaan heistä ei havainnut mitään puuttumisen arvoista kilpailun aikana. Ei Hoffin nostoissa eikä missään muussakaan. Arvostelijoiden kannattaa muistaa että:

 • Hoffilla on sponsorituloja moninkertainen määrä palkintorahoihin verrattuna
 • Hän on monessa kisassa nostanut enemmän ja varusteet tarkastettu heti noston jälkeen
 • Mikäli huijaus olisi tullut todistettavasti ilmi, olisi Hoff lentänyt välittömästi ulos Westsidelta

Julkaisemisen jälkeen kaiken maailman asiantuntijat alkavat laukoa ”totuuksia” vaikka eivät tiedä asiasta mitään muuta kuin sen mitä ovat toisten ”asiantuntijoiden” kirjoittamina lukeneet.

Ironisinta asiassa on se että ensimmäisten arvostelijoiden joukossa ovat toisten liittojen edustajat, jopa niiden joiden tuomarit kilpailussa tuomitsivat.

Loppujen lopuksi kisan sanktioinut SPF poisti kaikki Hoffille asettamansa rangaistukset. Perusteina esitettiin mm. seuraavaa:

 1. SPF:ssä tai missään muussa liitossa ei ole käytössä videotuomarointia

 2. Kukaan tuomareista tai toimitsijoista ei puuttunut asiaan

Monia muita näkökantoja esitettiin mutta tässä on ne kaksi tärkeintä. Ne jotka olisivat vaadittu Hoffin suorituksen hylkäämiseen. Rikkoiko Hoff sääntöjä, siitä on jokaisella oma mielipiteensä ja saa ollakin. SPF piti kuitenkin säännöistä kiinni ja teki niiden puitteissa ainoan oikean päätöksen.

Muuta

Moni kysyi hieman epäilleen menenkö mukaan tänä vuonna. Vastasin että menen ja siihen on kaksi syytä:

 • En tiedä parempaa kisaa

 • Pääsen kilpailemaan parhaiden nostajien kanssa.

Minua ei kiinnosta vähääkään mitä joku asiasta ajattelee. Tai että tällaisessa kisassa tulee turpaan vasemmalta sekä oikealta ja lujaa. Cartinian, Caslow, Schwab … aivan sama. Kaikki ovat maailmanluokan nostajia ja myös parhaita tyyppejä joiden kanssa kukaan voi koskaan kilpailla. Roikun mukana kun vielä pystyn.

Yhtä asiaa ihmettelen. Mistä kaikki viha tulee ja ketä tämä paska hyödyttää ?

Lopuksi haluan kiittää kaikkia matkan varrella mukana olleita. Vaimoani ja lapsiani, Pete Alanizia Titanilta, Louie Simmonsia yhteistyöstä vuosien varrella, Jani Murtomäkeä ja kaikkia tiimiläisiä sekä ystäviäni voimailun ja muun urheilun parissa kannustuksesta

Seuraavassa pari kommenttia kilpailun ympäriltä. Jeremy Frey tiivisti asian hyvin: ”We’re all suppose to be a bunch of grown ass adults; start acting like it.”

Louie Simmons:

Mike Ferguson, the meet director and I pay $17,000 to the greatest lifters on this planet. It cost an additional $3,500 for the refs and their expenses. We pay this because they are the best out there. The judges John Bott I.P.A. and W.P.C, Russ Barlow I.P.A. A.P.F. W.B.C. and W.B.O., Ken Wheeler’s W.P.C. and Phil Couvillion I.P.F judge to whom wrote part of the I.P.F. rule book which are beyond reproach.

Jeremy Frey:

Where is this drama coming from? For about 90% it’s not coming from the top lifters that are out there that is for sure. Of the little I used to read on the forums most everyone making hateful comments or drama filled statements are those that haven't made a name for themselves, who aren't necessarily the MOST talented, and/or those who are just starting the sport or are on their way out. These men lift weights, kill records, and do their talking on the platform. I thought that is what this sport was about whether you're raw, RAW, single ply, multiply, whatever. Talking is done through hard work, consistency, progress, and most important the ability to know this sport where it might mean alot to us as lifters, it means jack shit to the rest of the world.

Also, anyone who says they don't respect Louie Simmons now, you're wrong. Louie is powerlifting; Westside is powerlifting. 90% of you lifters out there do Westside training. If Louie's stance is that it didn't happen, that's his stance. Respect that stance or don't respect it; believe it or don’t believe it but Louie isn't and shouldn't be measured by one statement. He's done a shit load for this sport, he is this sport; and remember, so are we. If you want integrity to rise in powerlifting it’s going to have to start by looking in the mirror. Integrity comes from individuals, not from any sport or organization. It’s those that do the sport or run the organization that determine a level of integrity. Our actions THEMSELVES reflect and represent the sport that I love, powerlifting. Represent it well people.

I don't care whether you like what I have to say or not. I don't think my personal views on our sport will change the minds of the thousands that represent it. And I realize just like any other sport or organization out there, there will always be controversy and disagreement. If there wasn't there'd be something wrong with it. Just remember something, we(as lifters) ARE powerlifting!! It's truly up to us to decide on how we want to represent it. We’re all suppose to be a bunch of grown ass adults; start acting like it.

 Sakari Selkäinaho