#6 Omat metodit
Voimaharjoittelun perusmetodeja maksimaalisen lihassupistuksen saamiseksi on edelleenkin vain kolme, tämä on yli 40 vuotta vanha fakta. Useimmat systeemit ovat vuosikymmeniä vanhoja perusteiltaan. Kehittyäkseen jatkuvasti nostajan on kuitenkin osattava ottaa yksilölliset erot huomioon, tämä on tieteellisesti todistettu vuosikymmeniä sitten. Metodit ja periodisointi ovat sinänsä samanlainen työkalu kuin säkillinen hiekkaa, levytanko tai mikä tahansa laite. Niitä on osattava käyttää.
Monilla on ”oma” treenisysteemi jonka nimeen vannotaan. Tänä päivänä suosituimpia ovat kaikki RAW treenisysteemit, yksinkertaisesti siksi että varustetreenaajien metodit eivät toimi. Unohdetaan että kenelläkään ei ole RAW ojentajia, RAW lihas-hermojärjestelmästä puhumattakaan. Voimaharjoittelu on fysiologiaa, biomekaniikkaa ja matematiikkaa. Treenasitpa varusteilla tai ilman. Fysiologia ja biomekaniikka määrittävät sen miten tehdään oikea määrä oikeita liikkeitä ja liikesarjoja, oikealla tekniikalla. Matematiikkaa on se että tehdään oikea määrä oikealla kuormalla. Toisilla ego on suurempi kuin tulokset. Liikkeet tehdään väärin, vain sen takia että saadaan suurempia painoja tankoon. Tätä selitellään ”omilla versioilla” ja systeemeillä, jotkut jopa nimeävät ”versioitaan” itsensä mukaan. Useimpiin harjoitusliikkeisiin on olemassa vain yksi oikea suoritustapa. Kompromissi tai ”oma versio” suoritustekniikassa johtaa kompromissiin tuloksissa.
Tänä päivänä melkein kaikki ovat valmentajia, jokaisella on jonkinlainen titteli. Koulutuksia on joka lähtöön. Valmentajilla on jokaisella oma tyylinsä, monilla myös omat metodinsa harjoitteluun. Mieti mitä valmentajasi on itse saavuttanut urheilijana, keitä hän on valmentanut ja millä tuloksin. Jos kukaan valmennettavistaan ei ole saavuttanut tai nostanut enemmän kuin valmentaja itse, suhtaudu oppeihin kriittisesti. Hyvä valmentaja on paitsi oppi-isä ja johtaja, myös treenikaveri ja motivoija.
Se mitä systeemejä kenelläkin on, ei ratkaise läheskään niin paljon kuin se miten niitä osaa käyttää. Jokaisella nostajalla pitää kuitenkin olla oma lähestymistapa, hienosti sanottuna treenifilosofia tai paremminkin tyyli harjoitella. Tämä tarkoittaa sitä että teet niitä liikkeitä ja käytät niitä metodeja jotka hallitset täysin, 100% varmuudella.
Teksti: Sakari Selkäinaho, Westside Certified
© 2015 Voimaharjoittelu.fi, SS Power OY
Referenssit:
Science and Practise of Strength Training, Zatriorski
Build a Better Athlete, Yessis
Transfer of Training in Sports, Bondarchuk
Facts and Fallacies of Fitness, Siff
Westside Barbell Book of Methods, Simmons
Science of Sports Training, Kurz