Rautaesiripun takana-GPA:n MM-kisat Moskovassa
 

Vuoden 2016 GPA-MM-kisat pidettiin Moskovassa ja tapahtumasta tuli suuri voimailu-spektaakkeli.Jos vertasi viime vuoden kisaa jenkeissä,niin kisan kokoluokka oli aivan toinen.Nostajia oli järjetön määrä,sarjat invaliideille ja kehitysvammaisille,näytöksiä ja hurja tulostaso.

Veli venäläinen osaa,jos tahtoo ja voimailun arvostus huippuluokkaa.Kisapaikka oli hyvä,tankoja ja telineitä riittävästi.Kolmen lavan kisa onnistui,jos pikkasen antaa anteeksi aikatauluista myöhästymisen.Tupa oli aivan täynnä piippuhyllylle asti,kun nostettiin kisaviikon viimeisiä päiviä tai vedossa yritettiin all-time maailmanennätystä.

Suomalaisia oli mukana toistakymmentä ja menestys pienellä maalla loistava.Hyvähenkinen tiimi ja apua sai pyytämättä joukke-toverilta.

Tästä kertoo paljon se,ettei kukaan jäänyt ilman tulosta ja mestaruuksiakin tuli puolisentusinaa.


 

Varsinais-Suomen oma Team Ahma Starttasi Laitilan Kyykky-Baarin pihalta pimeään ja kylmään yöhön itsenäisyys-päivän pikkutunneilla.

Tässä vaiheessa on muistettava kiittää matkanjohtajaa Guide-Varjosta ja General Manageri Jani Vaskelaista,jotka junailivat matkajärjestelyineen ja tulkkeineen loistavan kisamatkan.

Todella iso käsi molemmille…pikkasen lievemmällä puristuksella vain M.Varjoselle.Pahoittelut Masalle,joka tähtäsi tosimielessä kisojen kädenvääntö-näytökseen,mutta työtapaturman vuoksi vääntökäsi ei ollut sataprosenttisessa kunnossa.Toivottavasti Laitilan oma teatteri-neuvos sai kulttureellista pääomaa matkasta.Ehkä ensikesänä Kaivolan kesäteatterissa nähdään Ilja Repinin Volkan lautturit ja vävypoika Sami kiskoo peräkärryjä kun voimarekeä konsanaan…

Raision ABC-asemalla pientä viivytystä,kun matkaan poimittu Peku halusi leikkiä kuurupiilosta pimeässä huolttiksen pihalla.Kaikki kadonneet lampaat saatiin kuitenkin häkkiin ja matkaa voitiin jatkaa. Kuopus-poikani ilmoitti tilataksin takapenkillä mukanaolijoille,että tilanne ei ollut ollenkaan paha,koska Uko ei innostunut näyttämään paljasta persettä kulman takaa ja sitten olisi tuskaillut loppumatkan eturauhas-vaivoissaan.

Kostoksi kerroin tarinan Ramin nuoruudesta,kun oli isänsä kanssa tutustumassa luonnon ihmeellisyyksiin. Eli isä ja poika samosivat Taivassalon metsissä luonnon ihmeitä katsellen.Utelias nuorimies löysi rinteen kupeessa kuolleen myyrän,joka makasi selällään,tassut kohti taivasta. Uko,miksi myyrä makaa kuolleena tuollaisessa asennossa?Ihmetteli Rami tapausta.

-Se on treenannut voimarekeä ylämäkeen.Ottanut liikaa efeä ja pumppu pettänyt.Nyt se odottaa tassut ylöspäin,että pääsee taivaaseen. Vastasin kaikkitietävästi pojalleni.

Mäen toisella puolella makasi orava kuolleena samassa asennossa,mutta pää alaviistoon. Mikäs tämän oravan sitten on tappanut näin hassuun asentoon,ihmetteli poikani hämmästyneenä?

-Joo…Kurre on tehnyt alaviisto-penkkiä ja ryssä-vitonen mennyt vääräänkurkkuun ja tukehtunut.Odottelee nyt tassut ylhäällä Pyhää Pietaria.Kerroin tyhjentävän vastauksen.

Tästä innostuneena vähäpoika alkoi kuumeisesti etsiä lisää kuolleita eläimiä.Hetken kuluttua kuului huuto vähän matkan päästä. Täällä on päästäinen,mutta se on kuollut ihmeelliseen asentoon perse pystyssä ja niska mutkalla mahallaan. Just just….se on joku neitiliiton johtohenkilö,jolla on ollut kieli liian syvällä ADT:n hanurissa,niin niska katkennut ja henki pois…nyt se odottaa omaa saunavuoroa alakertaan Hitlerin,Juudaksen ja Sadam Husseinin kanssa.

Parin viikon kuluttua tapahtuneesta kyselin pojalta kuulumisia,niin nuoren miehen innokkuudella poika selitti silmät selällään tapahtunutta. -Uko,arvaa mitä?Yks yö heräsin ja lähdin juomaan yöproteiinia keittiöön.Sit arvaa mitä…..äiti makas sängyllä samassa asennossa kun myyrä ja orava.Jalat ja kädet kohti taivasta ja olis varmaan noussut mut onneksi Kaitsu makas äidin päällä ja esti sen…….

Lennot,tullitarkastukset ja hotelliin kirjautumiset menivät sujuvasti. Itänaapurissa on tapahtunut paljon kehitystä,kun muistelen vuoden 1991 Baltic-cupia Pietarissa.Moskova on melko länsimainen kaupunki,mutta ”lontoota”ei kukaan puhu.Ehkä Putinin nationalismi on purrut tai sitten vaan ei arvosteta vieraita kieliä. Tietty hintapolitiikka oli edelleen Venäjällä kirjava.Hotelli aamiaisesta otettiin nelinkertainen hinta ja taksihinnat vaihteli kuin kelluva markka.Tulkkimme olivat korvaamattomia tässä hintaviidakossa,kuten muissakin käytännön järjestelyissä. Pari ensimmäistä päivää meni painon pudottelussa,kisapaikkaan tutustumisessa ja läheisessä kauppakeskuksessa.Kaikki tarvittava oli lähellä.

Naiset aloittivat suomalaisten mitalijuhlat.FPO liiton naisnostajien keulakuva Anna Khudayarova nosti vuorenvarmasti maailmanmestariksi ja naisten overall-kolmoseksi 75-kilon sarjassa.Todella kova painonpudotus oli varmasti kovin urakka koko kisatapahtumassa.Olkapää-vaivat ovat varjostaneet Annan harjoittelua ja oman salin perustaminen on myös vienyt oman aikansa.Varmasti tulevaisuudessa on odotettavissa kovaa tulosta,kun vastoinkäymiset jäävät historiaan. Annan tuore valmennettava Karoliina Lopez nosti vasta toisessa kisassaan,mutta ei antanut sen haitata.MM-mitalli ensimmäisessä arvokisassa on hyvä päänavaus kansainvälisellä uralla.Annan opit eivät olleet menneet kuuroille korville. Kokemusta taas edusti Maiju Hilander,joka paranteli useaan otteeseen ME-lukuja. Maiju ei paljon jännitellyt,vaan soitteli nostojen välillä kotiin ja käski ottamaan puurokattilan hellalta. Konstaapelimme uusi Tampereen MM-mitalinsa ja täydensi naisten vahvaa menestystä.

Miesten sarjoissa kovimmat odotukset olivat kuninkaallisen kuusseiskan Sami Vaskelaisella.Huippuvuosi takana,Suomen ja Euroopanmestaruus voitettu ja tukku Suomenennätyksiä.Jos voimanostossa voi puhua flow-tilasta,niin sellaisessa mielialassa Sami oli koko vuoden ollut kisoissa ja harjoituksissa.Ei epäonnistuneita treenejä,ei sairasteluja ja onnistuneet painonpudotukset kisoihin. Yksi erittäin huomioitava seikka on onnistuneet painonpudotukset.Vaikka Samilla on sarjan verran ylipainoa,niin on hämmästyttävää ettei voimat lähde ollenkaan painonvedon myötä.

Kovin vastus oli paperilla Venäjän Aleksander Rek ja tietysti spekuloitiin millainen tuomarilinja tulisi olemaan.Se huoli oli kuitenkin täysin turha.Tuomarilinja oli oikeudenmukainen.

Sami yllätti kaikki kovalla kyykkykunnollaan.Puhdas sarja ja viimeisellä 215.Ylimääräisellä ME-nosto 223 ylös ja Rekin nimi pois ennäyskirjoista.Tämä oli niin kylmää kyytiä Venäjän pojalle,että peli oli selvä aloituslajin jälkeen. Penkiltä 122.5 ja vedossa ME 245 täydensi Vaskelaisen päivän.Yhteistuloksen ME jäi viiden kilon päähän,mutta tulee rikkoutumaan tällä vauhdilla kevään SM-kisoissa.

Allekirjoittanut kävi uusintaottelun Perun Andrea Tillcoan kanssa mutta marssijärjestys pysyi samana kuin vuosi sitten.Mestaruus tuli uusittua mutta nostaminen oli melkoista varmistelua rikkonaisen kauden jälkeen.Pia Kristiina osoittautui loppupeleissä tiukaksi elämänhallinta koutsiksi.Ennen kisaa piilotettiin isänpäiväkarkit ja aamuseksistä kieltäydyttiin ennen kovia treenejä…..

Tähän kun lisätään viisi tyttö-lastenlasta,jotka ilmoittavat että Pabu leikitään sellaista leikkiä,jossa sinä olet hiiri…..vaikea siinnä on ammentaa macho-sovinisti fiilistä.

Siepin veljekset olivat mukava tuttavuus reissulla.Letkeät pohjoisen miehet eivät turhia hötkyilleet tai tressanneet. Vahvoja järkäleitä molemmat ja jos vain terveyttä piisaa,niin molemmat tulevat olemaan seuraavia kärkinostajia Suomessa. Manu Mäntymäki jatkoi loputonta mitaliketjuaan Push-Pull sarjassa.Pahoitteli vaan ettei kauheasti tee mieli lähteä ensi vuonna keskelle Pampaa Argentiinan aroille.

Rami-boy oli noussut haudan takaa alkuvuoden Mykoplasma sairastelun jäljiltä.Puolinaisen valmistelun jäljiltä keskityttiin vain Push-Pull kisaan ja ratkaisu osoittautui oikeaksi.

Mestaruus ja penkiltä oma personal rekord 157.5.Vedossa rekkaraudat 290 tulivat jo yli polvien mutta sitten voimat loppuivat.

Kuitenkin paluu stagelle ja nyt pitää vaan toivoa terveyttä jatkossa.
 

T.Peku