Old-school maastaveto-ohjelma 300 kilon vetäjälle. Part 2: Mitä-milloin ja miksi?
 

Sarjan toinen osio pureutuu siihen,miten ohjelma rakentuu ja miksi mitäkin liikettä,sarjaa tai toistoa tehdään.Usein aloitteleva voimailija on liian suuren info-tulvan kohteena.Kilot,prosentit,maksimivoima,pikavoima,Prilepinin taulukko,AOTS,Westside,Seyko,Camberbar,Vetokumit,Converset yms.pyörivät kuin hyrrät pään ympärillä.

Vanhat konkarit salilla tyrmäävät kaiken uuden,joka on tullut jälkeen jatkosodan ja kehoittavat aloittamaan Kivirannan 10¤10 ohjelmalla.Jos kengännauhojaan ei pysty itse solmimaan 3 viikon jälkeen ja joutuu nukkumaan kulmasohvalla,niin ohjelma on toiminut.


 

Mielenkiintoinen pointti voimailumaailmassa on lähes uskonnollinen kiintymys johonkin omaan tyyliin treenata.Se tulee ehkä kansanluonteesta ja jyrkistä mielipiteistä.Aina on ollut fanaattisia yhdenasian miehiä.Mersumiehiä tai Ladamiehiä.Tissimiehiä tai Peppumiehiä.Ajokoiramiehiä tai Pitbull miehiä.Teddymiehiä tai Punkkareita.Sotahulluja tai Sivareita.Kaljuja tai Taka Jee-Jee Huippumiehiä….

Harjoitus-ohjelmissa on sama vääntö aina päällä,kun puhutaan eri tavoista treenata.Kuitenkin jokaisen ihmisen lihas-solut ovat erilailla jakautuneet,joten mikä toimii toisella,ei välttämättä onnistu seuraavalla.Huippu-nostajien ohjelmat harvoin soveltuvat suurien massojen ohjelmiksi.Huippulahjakkaat urheilijat ovat erikoistapauksia fyysisesti ja psyykkisesti.

Erinomainen esimerkki on 9-kertainen maailmanmestari Jarmo Virtanen.Ainoastaan oma pikkuveli Ari pystyi nousemaan Virtasen opeilla maailman huipulle.Virtasen liikkuvuutta,teknisyyttä,noston rytmiä.penkkikaarta tai rentoutta vedossa ei kukaan täydellisesti oppinut.Jarmolle asiat olivat itsestäänselvyyksiä,mutta monelle ihmiselle jo lonkan rakenne esti liikkeiden oppimisen.Lonkkanivel kun sattui olemaan liikaa edessä.Doctor Squat Fred Hatfield tutki asiaa paljon oman uransa aikana.Hän itse suosi perinteistä kapeaa asentoa ja treenasi suurimman osan tanko niskassa.

Bill Katzmaier,John Kuc,Ron Collins tai Janne Toivanen olivat ”työhevosia”.Ensin treenattiin 20 minuuttia vatsoja.Kyykättiin tunti,vedettiin tunti ja tunti apuliikkeitä….

Siinnä on Jyväskylän liikuntalääketiede ihmeissään.Voi siinnä joku tutkiva dosentti höpötellä jotain testo-tasojen laskusta.Näillä yksilöillä oli luonnollisesti hirveä liikunnallinen tausta,mutta myös luontainen kyky kestää kovaa ja toistuvaa rasitusta.

Henkiset tekijät ovat myös asia,josta voidaan sanoa ettei tasan käy onnen lahjat.Joku paskoo housuihinsa heti kun on kysymys kilpailuista.Toinen nauttii kisajännityksestä ja nostaa suoritustasoaan.Marko Haarakangaalta jäi viimeisessä vetotreenissä 250 lattiaan.Kun kisassa oli pakkovedon paikka,niin 340 tuli ylös.

Lasse Virenistä on paljon tarinoita mutta todettu fakta oli,että kisatilanteessa hänen luontainen hormooni-toimintansa toimii aivan erillä tasolla.Kovimmissa treeneissäkään Viren ei saavuttanut samanlaista tilaa elimistössään.Fysiologisesti ei asiaa osattu selittää.Luonnon-oikku,itsesuggestio vai joku primitiivivaisto kuten ravihevosellakin kun toinen tulee rinnalle.
Itä-Blokin voimavalmentajat ovat aina painottaneet,ettei treeneissä saa nostattaa adrenaliini-tasoja.Vain Rapota,rapota…töitä,töitä ja töitä.

 
OHJELMAN LAADINTA
 
Artikkelin ensimmäisessä osassa käsiteltiin pääpiirteittäin Off-Season vaihe.Sen tarkoitus on palautua edellisestä kisaohjelmasta.Harjoittelu ei saa olla stressaavaa.Akkuja ladataan seuraavaan kovaan harjoitusjaksoon.Liikevalikoimaa kannattaa muuttaa,että mielenkiinto harjoitteluun säilyy.Jopa salia kannattaa vaihtaa ja osa treeneistä tehdä uusissa ympyröissä.
Kuitenkin on tärkeää,ettei tuloskuntoa täysin kadoteta.Kuten jo aikaisemmin mainitsin,niin 70 prosenttinen treeni säilyttää melko hyvin maksimivoiman.Sitten voimakausi on helppo aloittaa.
Artikkelimme esimerkki-henkilö Rami Tapani oli pari vuotta ollut hieman vaikeuksissa harjoittelunsa kanssa.Mykoplasma pilasi alkuvuoden 2016 ja erikoisesti maastavedossa oli tullut ongelmia tekniikan,otteen ja loppuvedon kanssa.Lyhytkätiselle nostajalle joka viellä painaa parhaimmillaan 160 kiloa ja omistaa lyhyet sormet,niin laji ei ole kutsumus.
Moni ehkä heittäisi kirveen kaivoon ja tyytyisi voivottelemaan huonoja välityksiä vetoon.Kuitenkin esim Lars Noren veti superin MEn 405 80-luvulla samanlaisilla töpökäsillä.
Tanko oli loppuasennossa Walt Disneyn pikku-olion korkeudella,joten vetomatka oli melkoinen.Norenilla oli pohjalla monivuotinen painonnosto-tausta,joten vetoliikkeitä oli uran aikana tehty lukemattomia.
Noren harjoitteli yhdessä muiden ruotsalaisten maajoukkemiesten kanssa mm.Lars Backlund,Conny Nilsson ja Kenneth Matsson.Pukuhuoneen penkillä oli ennen treeniä vesilasi,johon ”Lasse”tiputteli efedriini,kofeiini,asperiini ja kodeiini cocktailin.Hyvässä nousukunnossa oleva Noren unohti annostelun ja vetäisi pelkän veden huiviinsa.Karmean kiroilemisen jälkeen Noren meni tarkistamaan lääkkeiden viimeiset käyttöpäivät.Maku oli niin hirvittävä,että varmasti tabut vanhentuneet päätteli Noren.Tietty keskittyminen häirintyi ja treeni meni vituiksi.
Kostoksi Noren kaatoi kadunvarrella olevan grillin ja makkaraperunat kierivät pitkin Kungsgatania..
Moskovan Push-Pull MM-kisoissa joulukuussa 2016 292.5 kiloa tuli helposti yli polvien,mutta siihen jäi.Ei auttanut loitsu eikä rukous.Onneksi Rami on aina kuin ihmeen kautta saanut vetonsa toimimaan kisalavalla.Nyt kymmenen päivää aikaisemmin viimeinen kovempi vetotreeni oli melkoinen tuskien taival.
Koko ohjelman ajan oli vedoissa näkynyt pientä epävarmuutta ja loppuakohden Rami oli alkanut ”pommittaa”lattiasta liian kovaa toistoja ylös.Pohitullin lautalavasta vaan säleet lentelivät kun pitkää sarjaa pompoteltiin.Kaikeksi epäonneksi Sali-isäntä HD-Hänninen istui kerran terävän säleen päälle ja jo ennestään kovia kokenut ”kilpikonna”sai siipeensä.
Uskon vilpittömästi että Toveri Hännisen toistuvat takareisi-vammat johtuvat tästä onnettomuudesta.Vaikka olen antanut itselleni kertoa,että pahat kielet väittävät vammakierteen johtuvan toistuvasta vierailemisesta Rantakaupungin yössä…
Ohjelman loppuvaiheessa,kun isompiin romuihin siirryttiin,niin rauta ei totellutkaan käskijäänsä.Irrotus oli voimaton ja tekniikka hajosi heti noston alkuvaiheessa.
Virhe tiedostettiin ja viimeisessä volyymitreenissä keskityttiin maasta-irrotukseen ja nostoihin pysäyttämällä tanko lattiaan.Aika paljon saatiin pelastettua ja Moskovassa saatiin kuitenkin kelvollinen tulos.

 
Valmistautuminen vuoden 2017 pääkisaan,eli GPC-MM-kisoihin alkoi 16-viikon ohjelmalla.Pääpaino oli aluksi kehittää maastairrotusta.Irrotus oli opeteltava korostetusti jaloilla ja lantiolla.Normaalisti usein tehdään korokevetoa 5-10 sentin korokkeella seisten.Ramin mittasuhteilla puhutaan jo lähes itsemurhaliikkeestä.Irrotusasento on aivan luonnoton.
Tempaus-veto on nuoremman Anttilan kohdalla ehdoton apuliike.Maanantaina kyykyn päälle 5¤5.Ensimmäisellä viikolla raudat 40-60 % eli 5¤125-150-165-180-150.Lopuksi viellä tuettua kulmasoutua ja reiden koukistajia.
Liike tehtiin joka toinen viikko 10 kilon korotuksilla.Lopuksi päästiin 5¤5 150-212.5 ja 5¤3 165-220
Joka toinen maanantai oli Sumo-veto siinnä vedettiin n,10 %pienemmillä raudoilla ja kierron sarjat olivat 5¤5,5¤4 ja 5¤3.Neljännellä viikolla lepo ja viidennellä uusi kierto 5¤5 jne
 
Torstaina normaali veto.Jälleen 5¤5 50-75%eli 5¤150-170-190-210-225.Apuliikkeeksi Hyper reversiä ja taljoja yläselälle.
Pääsääntöisesti joka toinen viikko 5¤5 ja viikolla 10 5¤5 50-85 % eli 5¤5¤150-255
Joka toinen viikko vaihtelevasti 70-75 % sarjoja joiden yhteenlaskettu toistojen määrä  10-16.Eli 8¤2¤210 tai 5¤2¤225 tai 3¤5¤210 tai 4¤4¤225
Näiden toistojen tarkoitus Nopeus ja tekniikka.
 
Viimeisen 6 viikon aikana vedetään vain kerran viikossa ja muutenkin voluumi putoaa asteittain.Joka toinen viikko kova ykkönen tai kakkonen.Kaksi viikkoa ennen 2¤280 ja viikko ennen kisoja otetaan viellä jännityksiä kroppaan 5¤225.Sen jälkeen treenataan kevyesti kyykkyä ja vetoa kisaviikolla.
Sitten koittaakin loppuelämäsi ENSIMMÄINEN PÄIVÄ….KISAPÄIVÄ.
 
T:Peku