#2 Väärät harjoitusliikkeet

Monet nostajat keskittyvät esittelemään voimiaan sen sijaan että yrittäisivät tulla entistä vahvemmaksi vahvistamalla huonoja puoliaan. Ketä loppujen lopuksi kiinnostaa se paljonko sait rautaa ylös salilla ? Paita päällä tehty 2-lankku penkkipunnerrus kiinnittää kanssa treenaajien huomion mutta ei nosta tulosta kisassa lainkaan. Monet lyövät laimin tukilihakset, toiset taas vastalihakset. Lihas ja vastalihas muodostavat ”suoritusparit” ja niiden välillä on oltava riittävä tasapaino. Mikäli epäsuhta kasvaa liian suureksi alkaa vahvemman, varsinaisen ”nostolihaksen” voiman kehitys kärsiä.

Liian suuri epätasapaino altistaa myös loukkaantumisille. Yläselän lihasten laiminlyönti altistaa rinnan ja hartiaseudun vammoille, aina kiertäjäkalvosimen vammoista ison rintalihaksen massiivisiin repeämiin saakka. Liikkeiden valinta on tässäkin tärkeä. Teetkö massiivisia kulmasoutuja levytangolla vai suoritatko liikkeen puhtaasti rintaan keskittyen erityisesti lavan liikkeeseen. Matti Lehto eliminoi valtaosan hartiaseudun vaivoistaan uusimalla yläselän harjoittelunsa. Sen sijaan että tuskailisi kipujen kanssa, Masan ratkaisu keskittyi kaikkeen olkapään ympärillä olevaan. Olkapäätä hoidettiin alan ammattilaisilla samaan aikaan kun Matti eliminoi ongelman omalla tavallaan.

Liikkeiden määrä on sudenkuoppa, tee vain niitä mitkä hallitset viimeistä yksityiskohtaa myöten. Sata huonosti tehtyä liikettä on edelleen yhtä kuin huono treeni. Suoritustaso määräytyy usein heikoimman kohdan mukaan, ei vahvimman. Puolenkymmentä perusliikettä riittää pitkälle. Vaihtelu on tervetullutta mutta ilman raskaita perusliikkeitä voimaa on mahdotonta kehittää. Vaihtelemalla niitä ja niiden suoritustapoja eri metodien avulla saat ärsykkeen pysymään yllä. Loppujen lopuksi mikään harjoitusliike ei ole sen kummempi työkalu kuin levytankokaan. Kyse on siitä miten sitä osaa käyttää.
Treenisysteemejä tulee ja menee. Tänä päivänä jokaisella on omansa ja niitä mainostetaan nopeilla tuloksilla. Oikeat kriteerit ovat optimaalinen harjoittelu ja vammojen eliminoiminen. Niillä saadaan pitkä ja nousujohteinen ura ja sitä kautta parhaat tulokset.

Teksti:  Sakari Selkäinaho, Westside Certified
 © 2015 Voimaharjoittelu.fi, SS Power OY

Referenssit:
Science and Practise of Strength Training, Zatriorski
Build a Better Athlete, Yessis
Transfer of Training in Sports, Bondarchuk
Facts and Fallacies of Fitness, Siff
Westside Barbell Book of Methods, Simmons
Science of Sports Training, Kurz