#5: Räjähtävät liikkeet

Termillä viitataan usein painonnosto liikkeisiin, yleensä muiden kuin lajin varsinaisten harrastajien toimesta. Räjähtävää liikettä ei olekaan, räjähtävyys on ominaisuus. Harjoitusliike voidaan suorittaa nopeasti tai hitaasti, joko räjähtävällä lähdöllä tai tarvittaessa vaikka milli kerrallaan, niin hitaasti kuin mahdollista ilman että paino pysyy paikallaan.
Räjähtävää voimaa tarvitaan erityisesti kuorman tai vastuksen saamiseksi liikkeelle. Tämä tarkoittaa mahdollisimman suurta voimantuottoa mahdollisimman lyhyessä ajassa, voimalajeissa 0.2-0.4 sekunnissa. Räjähtävyys on ominaisuus jota ei voi liittää mihinkään erityiseen liikkeeseen. Periaatteessa minkä tahansa liikkeen voi tehdä räjähtävästi, aina pienillä painoilla tehtäviä eristäviä liikkeitä myöten.

Räjähtävän voiman osalta kolikon kääntöpuolella on liian suurella nopeudella tehdyt liikkeet. Hosuminen ja nopeus ovat kaksi eri asiaa. Tekniikka kärsii ja tuntuma vastukseen katoaa. Kovakaan harjoitus ei enää siirry kilpailutilanteeseen. Tyyppivirheenä voidaan pitää liian pienellä painolla ilman ketjuja tai vastuskumeja tehtyjä nostoja joissa ei synny edes ajallista simulaatiota kilpailusuoritukseen. Nostat sarjoja 1.5-2 sekunnissa kun kisanosto vie sekunnin enemmän. Kaikki ilman lihasvoimaa tuotettu liike-energia tulisi eliminoida mahdollisimman tehokkaasti, kuten pomput ja pudotukset.

Nopeuden ja räjähtävyyden kehittämisessä on useita vaiheita. Ensimmäinen etappi on kohtuullinen voimataso, ilman sitä muu on turhaa. Seuraavaksi pitää kehittää riittävä liikenopeus ja räjähtävä voimantuotto, miten pienellä kuormalla tahansa. Kolmas vaihe on nopeuden siirtäminen varsinaisiin kilpailusuorituksiin. Sen jälkeen voit aloittaa alusta. Projekti joka kestää koko nostouran.
Ensin mainitun rinnalla usko siitä että raskaat painot hidastavat elää sitkeästi. Usein lähtöasetelmana on ollut tilanne missä on yritetty kehittää lisää nopeutta vaikka sitä ei alun perin ole ollut olemassakaan. Räjähtävän ja nopean nostajan valmentaminen vahvemmaksi on helpompaa.

Teksti:  Sakari Selkäinaho, Westside Certified
 © 2015 Voimaharjoittelu.fi, SS Power OY

Referenssit:
Science and Practise of Strength Training, Zatriorski
Build a Better Athlete, Yessis
Transfer of Training in Sports, Bondarchuk
Facts and Fallacies of Fitness, Siff
Westside Barbell Book of Methods, Simmons
Science of Sports Training, Kurz