Rautaa, uhrauksia ja ihmeitä
Entinen yhteistyökumppanimme Jari Rantapelkonen hankki aikanaan käsiinsä lähes kaiken materiaalin voimanostosta. Tässä mietteitä elokuvasta joka kertoo voimanostosta ja voimanostajista.
Elokuva ”Power Unlimited” voimanoston jalanjäljillä
”Come on! Wake up!”, huutaa huoltaja kilpalavalle astelevalle voimanostaja Scott Cartwrightille. Näin alkaa uuden ja paljon kohutun ”Power Unlimited” -voimanostoelokuvan intro.
Voimanoston naisikoni Bev Francikselle annetaan heti alkuun puheenvuoro siitä, mistä voimanostossa oikein on kysymys. IPF:n Hall of Famen jäsen kuvailee voimanostotilannetta: “En kuvittele itseäni vereksi ja lihakseksi, ihoksi ja luuksi vaan silkan voiman ja energian lähteeksi”. Franciksen mukaan nostajalta vaaditaan jotain muuta kuin vain tämän maailman näkemistä. Tuon seuraavaksi esille näkemykseni millaisen kuvan postista putkahtanut uusi DVD haluaa antaa rankasta lajista nimeltä voimanosto.
Huipulla uhraudutaan
Voimanostaminen huipulla vaatii jatkuvasti suuria uhrauksia. Scot Mendelson paljastaa mitä hän on uhrannut nostaessaan maailman penkkipunnerrushuipulla: ”Olen uhrannut perheeni ja se ei ole oikein. Kadun sitä. Mutta mitä minä tekisin?” Elokuvassa näytetään kuinka Mendelson penkkaa yli 425 kiloa ja vastaus on ilmiselvä: 1000 paunan punnertaja Mendelsonia kiinnostaa laji nimeltä penkkipunnerrus yli kaiken. Häntä ei kuitenkaan saa mikään nostamaan kolmen lajin voimanostoa. Sen verran hän on omistautunut penkkipunnerrukselle, että haluaa olla penkillä ykkönen, maailman paras.
Elokuvan teon jälkeen Mendy on haastettu muutamaan otteeseen. Tällä hetkellä Ryan Kennelly on penkin ykkösnimi pro-puolella. Hän hinasi joulukuussa 2007 penkin lukemat jo huimaan 1050 paunaan. Kennelly, joka elokuvassa vilahtaa pari kolme kertaa sekunnin pari, teki samaisessa jouluisessa kilpailussa hyvän yrityksen jo peräti 1105 paunasta. Nostajat kehittyvät lajin mukana hurjaa vauhtia.
Voimanosto on vaativa laji. Sitä mitä voimanosto oikein on, on hyvin vaikea määritellä vaikka se helposti voitaisiinkin määritellä jalkakyykyn, penkkipunnerruksen ja maastanoston muodostamaksi kokonaisuudeksi. Moni elokuvassa esiintyvistä huippunostajista kuitenkin määrittelee voimanoston olemuksen omin sanoin toisin. Powerlifting USA-lehden päätoimittaja Mike Lambertin mukaan voimanostossa kiehtoo paradoksaalisesti samalla sen yksinkertaisuus ja monimutkaisuus.
Elokuva haluaa opettaa
Odotin elokuvalta paljon ja paljon se avartaa näkemystä siitä mitä voimanosto on. Elokuvan heikoin hetki on melkein heti alussa kun vain muutama minuutti hyvän alun jälkeen katsojaa ikään kuin aletaan opettaa. Kertoja alkaa kertoa mitä lajeja voimanostoon kuuluu ja miten kilpailutulos muodostuu. Ehkä voimanostosta tietämättömät pääsevät jyvälle lajista paremmin näin, mutta tuo pätkä olisi mielestäni voitu leikata itse elokuvasta pois, jos sanaa elokuva halutaan todella käyttää.
DVD sisältää muutakin oppia katsojalle. Käsikirjoittajien mukaan on palattava historiaan jotta nykyaikaista voimanostoa voi ymmärtää. Voimanosto lähti ”Power Unlimited” DVD:n tekijöiden mukaan liikkeelle painonostaja Paul Andersonista. Hän oli todellinen jalkakyykkääjä. Varsinaisesti nykyaikainen voimanosto syntyi joskus 50-/60-luvun vaiheissa, kun kolme nostomuotoa laitettiin yhteen, sanoo yksi monista haastateltavista Rickey Crain.
Hämmästyttävää peräänantamattomuutta
Yksi voimanostohistoriasta kertovan osuuden hämmästyttäviä kohtia on se, kun Dave Waddington nosti ensimmäisenä ihmisenä jalkakyykystä yli 1000 paunaa (455 kg) vuonna 1981.
Vielä uskomattomampi kuvaus on kuitenkin se, kun Lee Moran nostaa kyykystä virallisissa ja isommissa kilpailuissa vuonna 1984 tuhansien katsojien läsnä ollessa yli 1000 paunaa viimeisellä yrityksellään. Ensimmäisellään tuo voimanostaja pyörtyi kesken jalkakyykyn, kun 953 paunaa oli jo tulossa ylös. Raudat tippuivat yhtäkkiä Moranin niskasta eteen lattialle. Tanko iski Leetä päähän ja veri tirahti nenästä. Lee Moranin taju oli kankaalla. Morania elvytettiin hetken ja sieltä hän sitten nousi mitä ilmeisimmin nostokuntoon.
Toisella yrityksellä samainen hurja otti vielä kovemmat, nyt haamuraudat 1000 paunaa niskaansa. Raudat oli kuitenkin lastattu tankoon huonosti eivätkä ne edes meinanneet mahtua tankoon. Moran tärisi kuin haavanlehti alkuasennossa, kun jälleen yhtäkkiä tapahtui jotain kauheaa: levyt alkoivat tippua toisesta päästä tankoa nopeassa tahdissa lavalle. Voitte vain kuvitella miten katapulttimaisesti toinen pää tankoa sitten käyttäytyykään. 5000-6000 ihmisen yleisö varmasti ihmetteli moista, ei vähiten nostaja ja varmistajat.
Kilpailutuomarit vaativat luonnollisesti, että mies astelisi vielä kolmannen kerran lavalle. Ei muuta kuin lavalle kävi voimanostokilpailijan askel. Raudat niskaan, vapinaa ja kyykkyyn. Mitä ihmettä, Lee Moran nousee romut niskassa ylös ja siinä se on. Hyväksytty yli 1000 paunan kyykky oli tosiasia. Uskomatonta.
Voimanoston historia haluaa kertoa näistä peräänantamattomista nostajista, jotka eivät vähästä pelästy eivätkä vähästä voimia kadota. Lee Moranin esimerkki kertoo uskomatonta voimanoston peräänantamatonta historiaa. Se on elokuvan sanoman mukaan todellista voimanostoa.
Suuria voimanostajia – ja pummauksia
Elokuva on täynnä suuria voimanostajia, joilla on paljon sekä läskiä että lihaksia ja voimaa. He ovat pääosin amerikkalaisia vaikka esimerkiksi Jari Martikaisen veto pari kertaa vilahtaakin DVD:llä. Voimanostoa käyvät kommentoimassa sellaiset elävät legendat kuin Ed Coan, Kirk Karwoski ja Becca Swanson. Kaikkia heitä on yhdistänyt vahva persoona, kovat tavoitteet ja peräänantamattomuus. Jos Kirk Karwoski (joka Ed Coanin mukaan on leikillisesti puoliksi hullu) tulee maanantaina kyykkään klo 17.30, niin silloin muiden ei kannata tulla kyykkimään. Becca Swanson haluaa olla ”vahvin nainen joka on maan päällä elänyt.” Tällaisia ihmisiä ovat rautaötökän puremat – ja samalla todella suuria ihmisiä myös kooltaan.
Kriittisesti katsottuna kooltaan pienemmät suuret voimanostajat ovat jääneet elokuvassa lähes unholaan. Toki ”Power Unlimited” tuo selväsanaisesti esille sen suuren väärinkäsityksen, että voimanosto olisi vain suurikokoille urheilijoille. Muutama nainen vilahtaa kuvaruudussa kuten Kara Bohigan. Suomalaisena sitä kysyy kuitenkin, että missä on Jarmo Virtanen. Elokuva pyrkii luomaan mielikuvan, että on olemassa yksi suuri ja yhteinen laji nimeltä voimanosto. Ehkä siksi se ei käsittele eri liittojen ja organisaatioiden välisiä eroja tai yhtäläisyyksiä. Voimanosto perustuu elokuvan teeman mukaisesti hyvin erilaisiin yksilöihin, joita yhdistää halu koetella rajojaan.
Voimanosto ei ole pelkästään suuria rautoja ja ennätyksiä vaan siihen kuuluu todella huonoja hetkiä. Niitä ei DVD:llä peitellä. Se on osa rankkaa lajia.
Scott Cartwright käy kamppailua läpi elokuvan siitä, että hän saisi kunnon tuloksen pummauksien sijaan. Kun Cartwright sai itsensä jälleen kuntoon, asteli hän kilpalavalle. Samassa kilpailuissa Cartwrightin kanssa nostaa kovan luokan penkkipunnertaja Mike Womack. Kuva kertoo kuinka Womack ottaa ilmeisesti noin 360 kilon raudat rinnalle ja aloittaa punnerruksen. Nosto ei kuitenkaan lähde oikealle liikeradalle, ja kauhea tapaturma syntyy alle sekunnissa. Nimittäin nosto lähtee niin sanotusti käsistä eikä varmistaja ehdi rautojen mukaan vaan tuo 360 kiloa iskeytyy Womackia suoraan alaotsaan nenän yläpuolelle. Varmistaja ei tee mitään vaan tuomari juoksee paikalle nostamaan tankoa pois naamalta. Womackia elvytetään pitkään ennen kuin ammattilaiset saapuvat paikalle hakemaan miehen ambulanssiin. Elokuva opetti, että varmistajiksi ei pidä koskaan laittaa huolettomia veikkoja vaikka penkkaamassa olisi itse suuri guru varmojen rautojen kanssa. Cartwright jatkaa kuitenkin kilpailua, mutta krampit jalassa veivät miehen penkiltä jälleen pummauksen poluille.
Elokuvan tarinassa on kuitenkin onnellinen loppu. Cartwright joutuu lähtemään autotallistaan julkiselle treenisalille hakemaan varmistajia isoille raudoille. Sitä myöden hän nostaa elokuvan lopussa kilpailuennätyksensä. Elokuvassa on juoni, joka kertoo siitä, että peräänantamattomuus palkitaan. Voimanosto on tiimilaji vaikka kilpailija onkin karun yksin kilpalavalla.
Unelma elää
Voimanostomaailmassa elää edelleen yksi suuri unelma. Se on unelma voimanoston olympiakelpoisuudesta. Se muuttaisi paljon. Silloin myös Scot Mendelson lupaisi jalkakyykätä ja vetää maasta.
Jari Rantapelkonen